На 4 році війни Донбас лишається у нас темною зоною, – Сергій Жадан

5566a3b-zhadan-medvedchuk

У нас на 4 році війни Донбас лишається такою собі темною зоною, говорячи про яку, керуються певними стереотипами та кліще. Справді, Донбас дуже різний, він неоднорідний, Донбас – регіон контрастів. І цього не треба боятися, про це треба говорити.

Таку думку висловив письменник Сергій Жадан на прес-конференції у Києві, яка була присвячена виходу у друк Антології українських письменників Донбасу «Порода».

«На мою думку, ця «Антологія» є надзвичайно актуальною і доволі незвичною. Чому незвичною? Тому що у цій книзі про Донбас не буле олігархів, сепаратизму, українофобії, депресивних шахтарів тощо. Скоріше навпаки, там буде українське слово, українська література, любов до України. Там буде той Донбас, який не знають, аби який намагаються не помічати. Якщо ви не хочете чути Донбас, можете не чути, але його принаймні треба знати, аби робити висновки. У нас на 4 році війни Донбас лишається такою собі темною зоною, говорячи про яку, керуються певними стереотипами. Справді, Донбас дуже різний, він неоднорідний, Донбас – регіон контрастів. І цього не треба боятися, про це треба говорити. З одного боку, всі розуміють, що Донбас - це частина України, що звідти справді походить велика кількість талановитих письменників, але коли починають говорити про Донбас, то згадують Ахметова, або керівників терористичних угрупувань. Це несправедливо. Тому ця «Антологія» буде невеликим кроком для того, аби показати, що Донбас різний», – заявив Жадан.

Письменник також висловив думку, що така «Антологія» мала би вийти до війни ще у мирній Україні.

«Не вийшла вона у мирній Україні і добре, що вона виходить тепер, тому що актуальність її не минає і вона не зникла, скоріше вона загострюється. Нам потрібно показувати наші регіони. Очевидно, що це краще робити через книги, через поезію та прозу. Тому що, поети і прозаїки, на відмінно від політиків, не мусять брехати, у них немає електорату, у них є читачі», – сказав Сергій Жадан.

До слова, у «Антології», яка вийде друком у видавництві «Легенда» до Форуму видавців 2017 року у Львові,  буде 63 автори, які мають відношення до Донеччини та Луганщини. Там будуть також різні генерації поетів, прозаїків, драматургів, які творили в 1960-2000-х роках. Книга орієнтовно матиме 384 сторінки тексту.

ІА Дивись.info - інформаційний партнер видання Антології українських письменників Донбасу «Порода».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: