Найуспішніше підприємство Львова ЛКП «Лев» може повернутися до темних часів

IMG_1300-630x420

Через тривалі затримки із надходженням коштів на рахунки ЛКП «Лев» з Львівської міської ради робота закладу опинилася під загрозою. Вже зараз на підприємстві оголосили про припинення патрулювання міста.

Якщо ситуація не зміниться, то можливе згортання й інших програм, аж до повернення до старих часів, коли тварин просто «утилізували», вважає Наталія Вишневська, координатор зоозахисного напрямку ВГО Національний екологічний центр України (НЕЦУ).

– Справа у тому, що зараз ЛКП «Лев» фактично існує за рахунок тих коштів, які воно заробляє, надаючи ветеринарні послуги для мешканців Львова, у яких є домашні улюбленці. Все, що стосується вуличних тварин, фінансується Львівською міською радою. Тобто всі ці безкоштовні стерилізації, вакцинації, відлов, утримання, годування і решта. Якщо припиняється фінансування, а наскільки я поінформована, вони вже протягом трьох місяців не отримують взагалі фінансування, тобто не надходить певний черговий транш з Львівської міської ради, це матиме наслідки.

– Скорочуватимуться і інші програми?

– Всі кошти, які вони заробляють, вичерпуються, персонал не отримує ту зарплату, яку має отримувати. З часом ЛКП може втратити персонал. А це буде величезною проблемою, бо зараз там склалася непогана команда. Зрештою, це може призвести до скорочення і інших програм – наприклад, безкоштовної стерилізації котів або стерилізації опікунських собак. Тобто це повернення до старої радянської системи. Згодом це призведе до накопичення тварин на ЛКП «Лев», знову в місті будуть випадки і укусів, і неконтрольованого розмноження тварин, і з цим нічого не можна буде зробити. Як наслідок – банальне повернення до евтаназії чи ще чогось гіршого.

Читайте також: Ведмедицю Христю таки відправили до притулку «Домажир»

– Чому ЛКП «Лев» ви вважаєте найуспішнішим серед схожих підприємств?

– Там найкращі умови утримання тварин. Там найкраще налагоджена система поводження з тваринами, яка починається зі дзвінка мешканців і закінчується прилаштуванням в центрі адопції тварин. Відсоток прилаштованих тварин найвищий серед усіх підприємств. Все, що відбувається у самому підприємстві, починаючи з процедур вакцинації, стерилізації, догляду, годування, надання ветеринарних послуг тваринам, які потрапили в ДТП – всі ці процедури там на найвищому рівні, якщо можна порівнювати з іншими комунальними підприємствами. Достатньо й додати, що підприємство – найпрозоріше з усіх. Воно відкрите, надає інформацію про прилаштованих тварин якщо такі питання у волонтерів виникають.

Окрім того, є 24-годинна відеозйомка через камери, які встановлені на ЛКП «Лев». Це теж свідчить, що підприємство прозоре. За першим запитом волонтерів надається вся інформація, яка стосується витрачання коштів. Ми йшли до цього дуже довго, щоб зробити це підприємство таким, яким воно є зараз. Чесно кажучи, коли я туди потрапляю, то мені навіть важко повірити, що таке можливе, порівняно з тим, що я бачила, з чим боролася, починаючи з 2013 року.

– У роботі підприємства не зацікавлена міська рада?

– Думаю, що тут не проблема мера міста, який, мабуть, не може за усім цим простежити, маючи багато інших проблем. Але у зв’язку з тим, що у певному департаменті відбулася зміна керівництва, людина, яка туди прийшла, очевидно, не розуміє важливості того, що відбулося у Львові. Що ЛКП «Лев» – це те, чим можна, передусім, пишатися. І проблема песиків-котиків, мабуть, здається неактуальною. Можливо, якісь особисті моменти, пов’язані з тим, що воно ось там собі працює, нехай працює, щось вони собі там заробляють або це якісь навмисні дії. Швидше, йдеться про якесь халатне відношення і неуважність. Зважаючи, що бюджет підприємства не такий вже й захмарний, щоб не надавати вчасно на підприємство ці кошти.

Читайте також: Очільник поліції Валерій Середа про зниклі стародруки, розкриття злочинів та «засади» на дорогах (інтерв’ю)

Нагадаємо, 31 липня ЛКП «Лев» на своїй сторінці у Фейсбук розмістило заяву про затримки з фінансування і припинення програми патрулювання міста. У зверненні, зокрема, йшлося: «Незважаючи на виграний у 2017 році тендер та виділені містом 2,126 млн грн, ми змушені щомісяця очікувати від 50 до 70 календарних днів на компенсацію Львівською міською радою понесених нами затрат (затрат згідно із закупівельними цінами - без жодного відсотка рентабельності!). Це, у свою чергу, призводить до несвоєчасної виплати заробітної платні, розрахунків з постачальниками, сплати податків до бюджету, як наслідок – скрутне матеріальне становище працівників, зростання вартості медикаментів (втрачаємо кредит довіри), перебої з поставками вкрай необхідних матеріалів, медикаментів та накладання штрафів на підприємство.

Статутною метою діяльності кожного підприємства є отримання прибутку. ЛКП «Лев» свій прибуток витрачає на лікування безпритульних тварин, проте, за відсутності вчасних платежів, ми зазнаємо збитків та не маємо змоги допомагати тваринам, які цього потребують.

Тож просимо львів’ян з розумінням поставитись до нашого рішення про тимчасове призупинення діяльності у частині щоденного патрулювання територій міста. Ми безумовно виїжджатимемо на ургентні (невідкладні) виклики – травми тварин, покуси та звернення щодо відлову вагітних собак, а також прийматимемо котів на стерилізацію. Станом на сьогодні місто заборгувало ЛКП «Лев» 269 тис. грн за послуги, надані у червні 2017 року».

Читайте також: Все про нові тарифи на вивезення сміття у Львові: чому, коли і скільки

Водночас на підприємстві повідомили, що щойно гроші надійдуть, щоденні патрулювання міста будуть відновлені.

Щодо інших комунальних підприємств Львівська міська рада виявляє більшу гуманність, вливаючи в них нові і нові кошти. Наприклад, «Львівспецкомунтранс» з міської скарбниці лише нинішнього року «зжер» близько 200 мільйонів гривень. А після того, як підприємство передали Львівської облдержадміністрації, створили нове – ЛКП «Екомісто», адже хтось має отримувати кредит від ЄБРР.

Не шкодують у Львівській міській раді грошей на АТП-1 і ЛКП «Муніципальна дружина». В останніх функції, до речі, дуже обмежені і їхня робота нагадує радше роботу дружинників за часів СРСР. Щоправда, дружинники патрулювали місто безкоштовно, а «Муніципальна дружина» Львову обходиться у мільйони.

Крім того, 25 липня мер Андрій Садовий підписав розпорядження про зарахування тимчасово вільних коштів загального і спеціального фонді Львівського міського бюджету на депозит в «Укргазбанку». Йдеться про понад 100 мільйонів гривень. А це значить, що коштів у міській скарбниці вистачає. Відтак виникає питання – чи затримка з грошима для ЛКП «Лев» – чиясь неуважність, чи місто не зацікавлене у прозорій роботі підприємства, де рух кожної копійки видно?..

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: