Прогули та фінансовий популізм: КВУ підбило підсумки роботи Верховної Ради

рада
ВРУ. Джерело: КВУ

У Комітеті виборців України дослідили роботу парламенту упродовж 6 сесії (лютий-липень 2017).

7 серпня генеральний директор ВГО «Комітет виборців України» Олексій Кошель презентував результати дослідження роботи 6-ї сесії Верховної Ради у Львові, повідомляє ІА Дивись.info.

Серед основних висновків дослідження наступні:

  • Найчастіше парламент приймає закони авторства депутатів БПП, Народного фронту та Радикальної партії Олега Ляшка;
  • Де-факто у парламенті працює «стара» коаліція;
  • Лише 45 народних депутатів відвідали всі 100% засідань ВРУ;
  • 49 депутатів пропустили понад 90% голосувань;
  • Троє депутатів не взяли участі у жодному голосування: Євген Бакулін, Сергій Клюєв та Олександр Онищенко;
  • Серед ТОП-10 депутатів, які взяли участь у найменшій кількості голосувань члени «Опозиційного блоку»: Євген Бакулін, Віктор Рабінович, Сергій Львовчкін, член «Народного фронту» Денис Дзензерський, позафракційні Костянтин Жеваго, Дмитро Ярош, Євген Мураєв, Едуард Матвійчук, член БПП Віталій Чепинога та представник «Волі народу» В’ячеслав Богуслаєв.

За словами гендиректора КВУ Олексія Кошеля, при проведення дослідження активісти послуговувалися кількома нововведеннями. Зокрема, при вивченні відвідуваності депутатами засідань, враховували не тільки електронну реєстрацію, а й письмову.

«У парламенті є письмова й електронна реєстрація. І дуже часто депутати зловживають саме електронною реєстрацією. Точно так як є «кнопкодави», які голосують за інших, є феномен, коли депутати реєструють не лише себе, а і свого колегу по фракції. Є приклади, коли депутати формально присутні у залі до електронного голосування і навіть голосують, а до письмової реєстрації їх немає. Це означає, що вони або зареєструвалися і вийшли з зали, або їх зареєстрували колеги», — пояснює експерт.

Джерело: КВУ

Також у своєму дослідження КВУ аналізувало голосування народних обранців. Так вони дійшли висновку, що існує феномен, коли народний депутат працює у форматі бойокту:  він приходить на сесійне засіданні, реєструється, роздає коментарі, інтерв’ю, але не натискає на кнопки, а займається вирішенням своїх питань.

Крім того, експерти Комітету виборців також намагалися аналізувати законопроекти, але дійшли висновку, що опрацювати усі неможливо.

«Парламент сьогодні побив абсурдний рекорд щодо кількості законопроектів, — каже Олексій Кошель. —  Якщо взяти всі законопроекти і проекти постанов, які сьогодні зареєстровані у парламенті, ми наближаємося до позначки у 10 тисяч. Якщо парламент буде працювати у цілодобовому режимі без вихідних і без роботи з виборцями, без роботи у комітетах, розглянути ці законопроекти все одно буде неможливо».

Фахівець пов’язує таку кількість законопроектів із «фінансовим популізмом», яким займаються деякі нардепи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: