Чотирилапі і Львів: як у місті рахували безпритульних тварин (фото)

20707241_1526133964092349_412956711_o

Волонтери порахували безпритульних тварин у Львові.

Відповідно до результатів підрахунку, у Львові 412 безпритульних собак, серед яких майже 41%  – тварини, які пройшли вакцинацію від сказу та стерилізацію, - повідомляє кореспондент Дивись.info.

Для порівняння: у 2015 році було більше 600 собак, у 2016 році – 590 собак, у 2017 році на вулицях Львова 412 собак.

«За два роки нам вдалося на третину скоротити чисельність безпритульних тварин в нашому місті. Якщо їх було понад 600, то зараз – 412 тварин. Що працює? Працюють прилаштування, адже якщо ми міряємо в період року, минулого року 3-4 серпня ми міряли безпритульних тварин, і у цьому році 3-4 серпня міряли, за цей період ми прилаштували 520 тварин-безхатьків. Це достатньо великий показник. Відсоток стерилізації – майже половина наших безпритульних тварин станом на сьогодні стерилізована. Тобто щенят народжувати вони більше не зможуть, тим самим не зможуть збільшувати популяцію», – розповіла директор ЛКП «Лев» Оксана Кошак.

У 2015 році волонтери не виявили стерилізованих собак на вулицях Львова, через рік знайшли 29% таких собак, а у 2017 році – майже 40%. Проте, за словами Віктора Копача, засновника ініціативи Animal-ID.Info UA, відсоток може бути набагато більший, бо волонтери, коли підраховують тварин, орієнтуються тільки по кліпсі, а вони можуть відпадати.

«Якщо говорити про стерилізованих тварин, коли ми рахували в 2015 році, це були тварини, можливо, без ознак, тобто не мали кліпси, а це якийсь був відсоток стерилізованих, але фактично волонтери засвідчили, що вони не знайшли жодної стерилізованої тварини», – повідомив Віктор Копач.

За словами директора ЛКП «Лев» Оксани Кошак, підрахунок собак роблять для того, щоб у Львові не було безпритульних тварин. На підприємстві відловлюють собак, стерилізують, вакцинують, прилаштовують у сім’ї або відпускають на місце відлову.

«Власне усі сили, які ми віддаємо в нашій роботі, спрямовані на те, щоб тварин ставало якомога менше. І для нас дуже важливою є організація власне підрахунку безпритульних тварин, тому що скільки би ми не писали, скільки тварин ми відловили, скільки стерилізували, скільки прилаштували, лише фактичні показники, які ми бачимо в місті, показують те, наскільки ефективною є робота наша і робота тієї програми, яка діє станом на сьогодні у Львові. Це є відлов, вакцинація, стерилізація, прилаштування або відпуск безпритульних тварин на місце відлову», – розповіла Оксана Кошак.

Дмитро Самодуров – волонтер та зоозахисник. Він долучився до такої ініціативи і допомагав підраховувати собак на вулицях Львова та розповів, як це  відбувалось.

«У вас є смартфон. Ви маєте обійти район, сектор міста, в якому ви  зареєстровані заздалегідь, сфотографувати тварину. Віктор з командою Animal-ID.Info UA створили програму, яка запам’ятовує координати тварин в момент, коли фотографуєте, і вносить в спільну базу даних. Досить важливо, що підрахунок ведеться в один час по всіх районах міста. І це така миттєва статистика», – пояснює Дмитро.

У Львові вже третій рік поспіль підраховують собак. В Україні вже у 7 містах підрахували тварин.

«У місті Миколаїв ми будемо фактично впроваджувати ту саму методику, яку ми випробували у місті Львові, яка вже працює в інших містах. Наступний підрахунок буде здійснюватись в місті Миколаїв, ми перед тим нарахували 7 500 безпритульних тварин, а це є півмільйона населення міста. Якщо говорити про Львів, то більше, ніж 700 тисяч населення і в даний момент є 400 з лишком тварин», – підсумував Віктор Копач.

За словами директора ЛКП «Лев», працівники відловлюють собак і тоді, якщо вони здорові, 10 днів вони знаходяться на підприємстві. Там їх вакцинують, стерилізують, а потім намагаються за тих 10 днів прилаштувати в сім’ї. Оксана Кошак розповідає, що майже 60% собак прилаштовують в сім’ї. З котами проблематичніше – приблизно 8% прилаштовуються.

«Якщо за 10 днів собаку не вдалось прилаштувати в сім’ю, вона здорова, ми її повертаємо на місце відлову. На ній вже є кліпса, на ній є чіп, вона внесена в базу. Через рік ми знову ж таки ту тварину відловимо для того, щоб повторно її вакцинувати від сказу, для того, щоб повторно її прилаштувати в сім’ю», – повідомила директор ЛКП «Лев».

Animal-ID.Info виграли грант для Львова, і тепер є можливість ще й прочіпувати 5 тис. господарських тварин. Відтепер знайдена на вулиці тварина, навіть якщо жетон загубився чи його вкрали, може бути ідентифікована, хто господар цієї тварини і максимально швидко повернути.

«На наступний рік ми не зупинимось. Нам важливо бачити вимірні результати. Так, ми рахуємо кожного дня скільки тварин відловили, скільки простерилізували, скільки відпустили, скільки прилаштували, це все чудово», – повідомила Оксана Кошак.

Працівники ЛКП «Лев» сподіваються, що мешканці будуть більш відповідальні, а ці чіпи, які запроваджують, і реєстрація, яка працює у Львові все-таки буде дисциплінувати господарів тварин не викидати їх на вулицю та займатися ними.

Ярина ДЕМЧИНА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: