У Винниках розпочали очистку річки Марунька

Винниковское_озеро (1)
Винниківське озеро на річці Марунці

Департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА розпочав відновлення сприятливого гідрологічного режиму річки Марунька та покращення технічного і санітарного стану ставка на вул. Львівській.

Роботи з очищення русла річки Марунька виконує МКП «Винниківське». Вже розчищено 400 м русла із запланованих 2,5 км. На виконання робіт з обласного фонду передбачено 239 тис. грн.

Роботи із благоустрою ставка виконує ТзОВ «Аквазем», спецтехнікою проведено очистку дна на площі близько 250м2 із запланованих 1000м2. Впродовж першої декади серпня, поруч зі ставком заплановано встановити  систему геотубів та розпочати роботи з більш ретельної очистки дна. На покращення санітарного стану водойми з обласного природоохоронного фонду виділено 237 тис. грн.

Цікаво, ще 100 років тому вода у Маруньці була настільки чистою, що її використовували для пивоваріння у броварні Грунда. Пиво Грунда славилось далеко за межами Львова. Броварня заснована у 70-х рр. XIX ст. У 1922 р. Львівське Акційне Товариство Броварів та віденська фірма «Маутнер-Маргоф» на базі броварні створила Акційну спілку «Лисиницька фабрика пресованих дріжджів та спирту». З 1945 р. це – Львівський дріжджовий завод.

У 1994 р. на місці дріждзаводу створено АТ «Ензим». Від Винниківського озера, де долина Маруньки стає широкою, починається околиця Винник з гарною і веселою назвою «Забава». На луках над Марунькою люди збиралися на обрядові дійства, свята, забави, звідси і назва околиці. На південному схилі лісу, відкритому до сонця, здавна плекали виноград, що і дало згодом назву місту Винники. Сіножаті над Марунькою називались «Бліх», «На бліху» від німецького «bleichen», що означає «відбілювати».Тут господині прали і відбілювали на сонці домоткане полотно. На Забаві було два ставки Ліпських з млинами (сьогодні це територія ПП «Глобус»), тютюновий млин Манка і млин Міллера, що діяв до недавнього часу. У районі Забави Марунька ставала повноводною річкою, ще років 60 тому у ній ловили рибу, купалися діти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: