Як українська бандура підкорює світ (відео)

____16591_650x410

Styler вирішив «копнути глибше» у питанні феномену дивовижного українського інструменту, який все більше заворожує меломанів з усього світу.

Про це пише РБК Україна.

Bandura is a musical symbol of Ukraine (Бандура - музичний символ України). Останнім часом цей посил все частіше зустрічається у соціальних мережах. Що й не дивно, адже цей стародавній український інструмент, який вже давно став справжньою візитівкою нашої країни, сьогодні заграв новими - трендовими, модними, сучасними барвами.

Свідченням тому є те, що українські колективи та музиканти, які залучають до своєї творчості цей інструмент, стають дедалі популярнішими на заході. Європейці, американці та мешканці інших континентів не лише захоплюються звучанням бандури, а й не можуть втямити, як виконавцям вдається опанувати більш ніж 60 (!) струн. Власне, часто у коментарях у соцмережах можна зустріти відгуки на кшталт «це вам не балалайка - один палка, два струна».

Styler зібрав найяскравіші бандурні кавери на всесвітньовідомі хіти від українських виконавців, а також вирішив розібратися: у чому ж феномен цього дійсно дивовижного інструменту.

B&B Project Дует баяніста Сергія Шамрая і бандуристки Тетяни Мазур вже кілька років вражає світове співтовариство своєю музикою. Одними з перших вони довели, що бандура - зовсім не «академічний» і не «непрогресивний» інструмент, так як на цьому унікальному струнно-щипковому пристрої можна зіграти будь-що: від всесвітньо визнаної класики до r'n'b чи навіть drum'n'bass. Нещодавно у житті колективу трапилося відразу дві значущі події, які піднесли і сам B&B Project і бандуру зокрема на новий щабель у світовій культурі. Так, Сергій і Тетяна зробили українську версію найпопулярнішого хіта Луїса Фонса і Дедді Янки «Despacito». За лічені дні їхній кавер лише у YouTube переглянуло більше 200 тис. юзерів.

Крім того, кавер B&B Project на «Грозу» Антоніо Вівальді зібрав більше 5 млн переглядів, понад 100 тис. поширень та близько 2 тис. коментарів на Facebook-сторінці популярного британського радіо Classic FM. Загалом, це відео, яке було перезалите безліччю українських та зарубіжних спільнот, за найскромнішими підрахунками, було переглянуте щонайменше 20 млн разів.

«Ми переконались на власному досвіді, що за кордом цінується лише якісна та професійна музика, тому «Гроза» у нашому виконанні була достойно сприйнята європейською аудиторією. Людей здивував абсолютно новий та заворожуючий звук української  бандури», - розповіли у коментарі Styler учасники гурту.

Серед виконаних кавер-версій відомих композицій, можна виділити також «Smells Like Teen Spirit», «Rolling in the Deep», ряд саундтреків до популярних серіалів та інші.

А кілька місяців тому B&B Project записали спільний трек з відомим французьким співаком Полем Манондізом. Ця творча колаборація стала унікальною і підтвердила високий статус бандури у світі. B&B Project та Манондіз дали нове життя легендарній композиції Джо Дассена «Et SiTu N’Existais Pas».

«Останнім часом досить часто пишуть із-за кордону, ми активно ведемо переговори на рахунок концертів та фестивалів. Тому, гадаю, що зовсім скоро всіх бандуристів будуть часто запрошувати на гастролі по Європі та не тільки», - ділиться думками Сергій Шамрай.

Bandura Style Цей проект, за словами його авторів, створений для «презентації української бандурної музики на якісному, креативному, концептуальному, сучасному рівні; для її еволюції і просування на  українській та світовій нивах». Bandura Style об’єднав під одним дахом молодих бандуристів, які теж здобули визнання у світі завдяки каверам на хіти Beatles, Nirvana, Depeche Mode. Власне, бандурний кавер на останніх з’явився зовсім недавно - напередодні приїзду Дейва Гаана до української столиці «Шпилясті кобзарі» виконали «Enjoy The Silence». «Бандура - це інструмент, створений в минулому столітті, але абсолютно сучасний і має великі можливості. Грати на ньому сучасну музику нормально і правильно. Інколи бандура звучить як цілий оркестр, іноді краще за оригінал», - впевнений один із засновників проекту Bandura Style, відомий бандурист Ярослав Джусь.

До речі, відомі музиканти, на роботи яких роблять кавери учасники проекту не лишаються байдужими до оригінальних версій своїх пісень. «Однією з перших наших робіт була «1944» Джамали, яку співачка опублікувала в себе на сторінці з дописом «Справжнє мистецтво». Ми навіть не сподівалися на таку оцінку, просто бажали підтримати українську виконавицю на Євробаченні… Але не менш важливі за реакцію авторів відгуки тих, хто згодом вирішуватиме - поширювати цей кавер чи ні. Коментарі слухачів - особливо тих, які вперше почули бандуру, - надихають відкривати наш інструмент світу», - зізнається Оксана.

Зараз учасників Bandura Style по кілька разів на рік запрошують до Польщі, Німеччини. Музиканти популяризують бандуру також у Ірані, Саудівській Аравії, Китаї. «Звісно, хотілося б не зупинятися на цьому і познайомити з бандурою увесь світ, адже бандура - це круто!», - підкреслила арт-директор проекту Bandura Style.

Марина Круть

У останній день 2016 року бандуристка з Хмельницького підірвала мережу виконанням легендарного хіта «Hallelujah» Леонарда Коена. Нині відео, зняте у рамках власного проекту Марини - «Пісня під бандуру» - набрало у YouTube більше 100 тис. переглядів.

Мета проекту, за словами Круть, - показати, що бандура може звучати сучасно. Власне, те, що бандура може звучати сучасно, Марина вкотре довела у травні. Спільно із Ярославом Джусем вона виконала фантастичний бандурний кавер на пісню «Time», з якою рок-гурт O.Torvald представляв Україну на Євробаченні 2017. Лаунж-версія пісні Галича деяким меломанам сподобалася навіть більше, аніж оригінал.

Іван Лузан

Ще один відомий український бандурист, який співпрацює із багатьма рок-гуртами, Іван Лузан кілька тижнів тому за допомогою бандури віддав шану лідеру гурту Linkin Park Честеру Беннінгтону. На своїй Facebook-сторінці Лузан опублікував відео, де він виконав один із хітів американських рокерів - пісню «Numb».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: