Баталії навколо тернопільського гуртожитка: проти заступника голови облради Деревляного триває кримінальне провадження

ternopil1200.1200x630

Проти заступника голови Тернопільської обласної ради поновили розслідування кримінальної справи щодо «приватизації» гуртожитку музучилища у Тернополі. Історія ця тягнеться ще з початку весни, а остаточну крапку не можуть поставити навіть депутати облради.

Наразі, прокуратура Тернопільської області поновила розслідування провадження і зараз тривають досудові дії, - йдеться у повідомлення ГУ Нацполіції у Тернопільській області.

У чому суть справи?

У березні цього року заступник голови Тернопільської обласної ради Василь Деревляний підписав розпорядження про передачу кімнат гуртожитку Тернопільського музучилища імені Соломії Крушельницької, що на вул. Лепкого, 5, у власність людям, які там проживають. У цей час голова облради саме перебував у відпустці, тож Деревляний тимчасово виконував його обов’язки.

Водночас, рядове, на перший погляд, розпорядження одразу викликало скандал. Спершу колектив училища скеровував в обласну раду листи із проханнями ці приміщення повернути, бо ж саме через відсутність гуртожитка,  навчальний заклад може не пройти акредитацію у Міністерстві освіти України.

Далі ж з’явились запитання до самих мешканців гуртожитка. Як пишуть місцеві тернопільські ЗМІ, ще з 2014 року кілька поверхів будинку на Лепкого заселені не студентами і вчителями, а працівниками облдержадміністрації, облради, міліції, прокуратури, СБУ, суду або їхніми дітьми. Враховуючи, що мешкають люди там уже протягом багатьох років, то дехто зробив у кімнатах ремонти. Тепер же на одні й ті самі кімнати претендують і мешканці, і училище. Але є одне «але».

Приватизаційний мораторій

«Ще на початку цього року начальник відділу правового забезпечення діяльності облради написав службову записку на ім’я голови, у якій аргументовано пояснив, чому не можна відчужувати комунальні гуртожитки на користь інших юридичних чи фізичних осіб»,  - коментує депутат обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка Богдан Яциковський.

Редакція має копію відповідної записки пані Дубас, тож можемо навести кілька цитат: «Прийняття таких рішень суперечить вимогам п.3. розділу VIII «Прикінцеві положення» закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», де зазначено: «З метою захисту житлових прав мешканців гуртожитків, недопущення їх незаконного виселення із займаних ними на визначених цим Законом правових підставах жилих приміщень, недопущення відчуження гуртожитків, що будувалися за радянських часів за загальнодержавні кошти, запроваджується мораторій на виселення з гуртожитків мешканців (крім виселення мешканців гуртожитків за рішенням суду) та відчуження (крім передачі у комунальну власність відповідних міських, селищних, сільських рад відповідно до цього Закону) гуртожитків, що перебувають у повному господарському віданні або оперативному управлінні підприємств, організацій, установ незалежно від форми власності або увійшли до статутних фондів чи капіталів акціонерних чи колективних товариств … протягом строку реалізації Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2017-2021 роки». Узаписці йдеться, що цей мораторій продовжений до жовтня 2019 року.

«Проте «зацікавлені» працівники апарату облради, вводять в оману керівництво Тернопільської обласної ради», - говорить п. Дубас. До слова, начальник відділу у записці також додала, що якщо реакції на записку не послідує, вона буде змушена звернутись до НАБУ та НАЗК.

Записка таки дійшла до голови обласної ради і він, щоправда усно, звернувся до прокуратури. Та відповіді не дочекався: «До мене надійшла доповідна від начальника юридичного відділу про те, що коли я підпишу це розпорядження, мене притягнуть до кримінальної відповідальності. Тому я звернувся усно в прокуратуру з проханням про підтримку. Але там довго зволікали з відповіддю, а розпорядження вже було підписано, про що я не знав. Тому я звернувся в прокуратуру письмово, щоб бути підтриманим і захищеним так само, як і всі ви, щоби потім не було спекуляцій», – сказав Віктор Овчарук.

Правоохоронці досі ведуть розслідування

За словами депутата-радикала Яциковського, щоб зберегти для Тернополя музичне училище, довелося звертатися у правоохоронні органи, які 22 квітня розпочали кримінальне провадження за фактом замаху на розтрату приміщень гуртожитку. Але з невідомих причин 26 червня його закрили. «Це послужило поштовхом для нових інсинуацій з боку заступника голови, який переконував депутатський корпус, що все, що він напідписував за час відпустки Віктора Овчарука, можна затверджувати, оскільки воно правочинне, - розповідає Богдан Яциковський. – На сесії 17 липня Василь Деревляний ще раз заспокоїв депутатів, що прокуратура вже «не при ділах», хоча насправді ще 5 липня кримінальне провадження було поновлене і наразі здійснюється досудове розслідування. Про це свідчить відповідь на мій запит за підписом начальника головного управління національної поліції в області Олександра Богомола».

Скандал в раді

І от 5 липня в обласній раді виник справжній скандал, де виявилися нові подробиці, а саме – детальніша інформація про мешканців гуртожитка: депутат Михайло Пінь, який вивчав це питання, заперечив інформацію, наче у гуртожитку живуть прокурори й працівники СБУ. «Ми вивчали списки. Ніяких прокурорів, суддів, правоохоронців там нема. Так, справді, мають кімнати працівники обласної ради та адміністрації, але вони проживають там 20 років», – цитує Михайла Піня видання 0352.ua. Водночас, проблема із поселенням учнів училища залишається актуальною: «Студентам тимчасово виділили кімнати у гуртожитку на вул. Громницького. Вони там можуть перебувати до березня 2018 року. А що далі? Куди їм діватися?» – додав депутат Петро Гадз.

«Фракція Радикальної партії Олега Ляшка в обласній раді і надалі намагатиметься скасувати незаконне розпорядження про відчуження кімнат гуртожитку. Обдаровані діти, а в музучилищі навчаються саме такі, мають почуватися захищеними, - додає депутат Богдан Яциковський. – З іншого боку, обласна рада не має права викинути на вулицю людей, котрі десятиліттями проживають на Лепкого. Депутати просто зобов’язані знайти рішення, яке задовольнило б і музучилище, і мешканців. На мою думку, слушними є пропозиції і щодо виділення коштів на будівництво нового гуртожитку, і щодо забезпечення людей іншим житлом. Але для цього, так чи інакше, нам потрібно тісніше контактувати з міською владою, йти на компроміси, домовлятися. Головне, щоб усе було у межах чинного законодавства, а не так, як це свідомо чи несвідомо, зробив Василь Деревляний».

Однаково, під час сесії депутати так і не прийшли до єдиного висновку – чи правомірними були дані розпорядження і хто в результаті має отримати цей гуртожиток.

Мар'яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: