Куди віддати вчитися маленьких львів'ян: ситуація із дитсадками у місті (інфографіка)

c3004d45531f6ef2d43b8df52080ebd1

Щороку у Львові триває боротьба між батьками за те, аби саме їхня дитина потрапила до дошкільного навчального закладу. Це коштує їм чимало часу, нервів, а інколи і грошей. ІА Дивись.info з’ясувала, скільки у Львові є дитсадків, наскільки вони переповнені та чи з’являться вільні місця найближчим часом.

Від 90-х до сьогодні

Напружена ситуація з наявністю вільних місць у дошкільних навчальних закладах Львова триває ще з 90-х років. Тоді, як каже начальниця управління освіти Львівської міської ради Зоряна Довганик, різко зменшилася кількість дітей і, відповідно, чимало садочків були просто порожніми (за даними Державної статистики України, у державі дійсно останнім часом зменшується кількість новонароджених дітей).

Аби будівлі не простоювали, їх віддавали в оренду, а подекуди продавали. Після того ж, як з’явилася гостра потреба у додаткових місцях, влада взялася повертати майно.

Начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик. Фото: galinfo.com.ua

«Ті приміщення дошкільних навчальних закладів, які перебували в оренді не за призначенням, сьогодні вивільнені і зараз ми проводимо капітальні ремонти. У 2015 році нам вдалося відкрити 15 додаткових груп, у 2016 ми відновили 36 груп, цього року відкриємо ще 24 додаткові групи, — каже Зоряна Довганик. — Неповернутою залишилася тільки частина приміщень у 31 садочку, де сьогодні діє амбулаторія сімейної медицини. Ми також думаємо про те, щоби найближчим часом їх виселити — шукаємо приміщення. Так ми зможемо відкрити ще кілька груп там».

Голова громадської організації «Батьки в дії» Юлія Гвоздович розділяє думки Зоряни Довганик щодо причин переповненості дитсадків у Львові та Україні загалом і додає, що це також пов’язано із активною забудовою міста. За її словами, сьогодні здали в експлуатацію вже 30% новобудов, відтак ситуація стала більш напруженою у таких мікрорайонах.

Голова громадської організації «Батьки в дії» Юлія Гвоздович. Фото: uhp.org.ua

«До нас з цього приводу звертаються дуже багато батьків, однак це питання складно вирішити на рівні міста і, тим більше, силами громадської організації. Потрібно змінювати підхід до будівельних норм на рівні держави, — переконана Юлія Гвоздович. — Наразі єдине, що ми можемо зробити, це актуалізувати тему браку місць у садках».

На одного вихователя 20 дітей

Зараз у Львові діють 96 дошкільних навчальних закладів. Згідно з офіційними даними, які Дивись.info отримало від управління освіти ЛМР у відповідь на інформаційний запит, лише шість із них не є переповненими. Натомість у деяких садках виховують дітей більше, ніж удвічі, за заявлену кількість.

Начальниця управління освіти підтверджує, що сьогодні у місті не достатньо садків, аби повністю забезпечити належним дошкільним вихованням дітей. Але вона переконана, що ситуація була б кращою, якби не два фактори.

«Є люди, які живуть за межами міста, але виховують своїх дітей у наших садочках. Таких дітей тисяча, а це у середньому 30-35 додаткових груп. Окрім того, є діти, яким вже виповнилося 6 років і, відповідно до закону, вони мали би йти до школи, але батьки приймають рішення, що вони ще на рік залишаються у ДНЗ. А це понад 900 дітей», — зауважує Зоряна Довганик.

Вплинути на це міська влада не може, адже у законодавстві немає такого роду обмежень. Зараз в управлінні освіти сподіваються на те, що на державному рівні затвердять концепцію Нової української школи — програми спростять і батьки не будуть боятися віддавати своїх дітей до школи вже у шестирічному віці.

А щодо перевантаженості груп малечею сьогодні Зоряна Довганик каже: середня відвідуваність дітей у групі становить 60-65%, відтак, як правило, по факту діток значно менше, ніж зазначено в офіційних даних.

За словами громадської активістки Юлії Гвоздович, переповненість дитсадків тягне за собою надлишкове навантаження на його працівників. Адже, згідно з нормами, за шістьма вихованцями мають стежити один вихователь (-ка) та санітар (-ка). На практиці ж виходить, що вони слідкують за 20, а подекуди і 30 дітьми одночасно.

«Вони просто розриваються. А це вже переходить у площину безпеки, бо є певні норми щодо того, скільки дорослих людей має бути на певну кількість дітей. При тому які у них зарплати… Це смішно, коли у молодого вихователя зарплата 1800 гривень. Це неприпустимо і питання якості дошкільної освіти із цим також сильно пов’язано, адже у нас вихователі недомотивовані мати таку відповідальність за такі мізерні кошти», — наголошує Юлія Гвоздович.

Утім активістка каже, що напружена ситуація збережеться не довго, оскільки вже сьогодні спостерігається зменшення народжуваності в країні.

Порятунок упирається в гроші

Будівництво нових дошкільних навчальних закладів та відкриття додаткових груп в уже існуючих продовжує впиратися у бюджет міста. За словами начальниці управління освіти, у середньому відновлення садка обходиться у 14-20 мільйонів гривень — ціна коливається в залежності від кількості груп. Цього року місту вдалося виготовити проектно-кошторисну документацію на відновлення дошкільних навчальних закладів, які припинили функціонування багато років тому: на вулицях Чижевського, Сяйво і на Білогорщі. Наступного року, каже Зоряна Довганик, управління планує передбачити кошти у бюджеті розвитку на 2018 рік, щоби відновлювати ДНЗ на цих територіях. Наразі ж у Львові триває відновлення дитячого садочка на вулиці Медової печери. Він довгий період часу не працював, утім сьогодні там проводять капітальний ремонт, аби наступного року відкрити повністю відновлений дошкільний навчальний заклад.

Юлія Гвоздович каже, що одним із порятунків тут могли би стати приватні садочки, які інколи відкривають забудовники. Але активістка наголошує, що батьки повинні розуміти: навіть якщо забудовників змусять будувати садки, вони будуть не безкоштовні. Середня вартість місця у дитсадках зараз становить 5 тисяч гривень на місяць і така сума по кишені далеко не всім львів’янам.

«Була ініціатива міської ради дофінансовувати приватні заклади. Вона дуже прогресивна і ми її підтримували, але реалізували її досить невдало. Програма не змінила ціну вартості місця для батьків, адже кошти пішли на оновлення матеріально-технічної бази в садках, — зауважує Юлія Гвоздович. — Якби міська рада дофінансувала на суму, яку Україна виділяє на дитину у державному закладі, це зменшило би на кілька сотень гривень перебування дитини у приватному садку».

Проблема не тільки у кількості місць

Цього року, каже голова ГО «Батьки в дії», 4 тисячі дітей не змогли потрапити у садки. І на її думку це актуалізує ще одну проблему — кілька тисяч мам через це не вийдуть на роботу (вона наголошує саме на жінках, адже тати, як правило, не йдуть у декрет, аби доглядати дитину). Аби вирішити це питання, громадська організація засновує різнопланові ініціативи, пов’язані з тим, щоби мами могли займатися власною справою, розпочати її тощо. Крім того, активісти мотивують підприємців облаштовувати свої заклади дитячими кутками, дитячими кімнатами, аби жінки мали змогу не тільки спокійно спілкуватися у тих же кафе, а й дистанційно працювати.

Крім того, на думку Юлії Гвоздович у Львові і досі лишається актуальним питання прозорості електронних черг до дитсадків. Активістка каже, що у місті необхідно запровадити систему за прикладом тої, яка діє в Івано-Франківську: списки дітей там відображаються повністю, відтак батьки чітко знають, на якій позиції їх прізвище.

«А у нас батьки у червні дізнаються, що вони не проходять у дитсадок, хоча до того вони проходили. Тому ми продовжимо вимагати прозорості черг, щоби завідувачі дитсадків не мали ніякого впливу на формування черг», — зазначає вона.

Для малих та особливих

Сьогодні у Львові є мережа дитсадочків компенсуючого типу, зокрема є спеціальні ДНЗ для дітей з порушеннями слуху, зору, мови, опорно-рухового апарату та інтелекту. Також батьки за потреби можуть віддати маленьких львів’ян до санаторних дошкільних навчальних закладів, у тому числі з латентною туберкульозною інфекцією та після виліковування від туберкульозу.

Крім того, у місті є 6 дошкільних навчальних закладів, у яких діють інклюзивні групи для дітей з особливими освітніми потребами. Їх відкрили тільки у 2016-2017 роках.

«Якщо дитинку віддають у такі групи, то вона виховується у звичайному садочку. У цих закладах є асистенти вихователя, які допомагають йому працювати з особливими дітками», — розповідає Зоряна Довганик. — Аби дитину прийняли у цей садок, потрібно принести довідки психолого-медико-педагогічної комісії про те, що вона потребує інклюзивної форми навчання. Відповідно, прописується програма, за якою дитина там повинна навчатися».

***

Детальніше ознайомитися із розташуванням дитсадків у Львові, а також з тим, коли у них востаннє проводили ремонтні роботи, можна на нашій мапі. На ній також зазначено, скільки дітей офіційно зареєстровані у тому чи іншому дитсадку.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: