На Форумі видавців презентують новинку від газети «День» з серії «Україна Incognita»

Нова книга від газети «День» із серії «Україна Incognita» вже за кілька тижнів з'явиться на поличках книжкових магазинів. «Корона, або Спадщина Королівства Руського» обіцяє стати відкриттям для допитливих читачів.

Про це Дивись.info повідомили у газеті «День».

Детальніше про новинку розповіла Лариса Івшина, головний редактор щоденної газети «День». За її словами, вже за півтора тижні після новини, що «День» завершує роботу над новою книгою в серії «Україна Incognita» редакція отримала більше двохсот заявок від майбутніх читачів.

«Без сумніву, книга стане відкриттям навіть для заглиблених в історичні контексти, - зауважує Лариса Івшина. - Не варто боятися закидів, що історію «переписують». Важливо те, що її треба «передумувати». Історія – не «теорема», яку досить один раз довести. Вона «живе» у формі постійних перетлумачень та інтерпретацій. Як слушно зауважила під час спілкування з учасниками цьогорічної Літньої школи журналістики «Дня» професор Наталя Яковенко, кожне нове покоління ставить історії свої запитання й з неосяжного минулого ми завжди обираємо лише те, що потрібне нам сьогодні. Книга «Корона, або Спадщина Королівства Руського» – пропонує саме ті сенси, які потрібні українському суспільству сьогодні. Це – книга-«домкрат» для суспільної думки, книга, яка ставить історію в позицію активного діалогу з суспільством».

Книгу презентують уже через місяць, під час 24 Форуму Видавців у Львові. 

За словами Лариси Івшиної, у період нестабільності питання історії набувають особливої актуальності, адже аби створити щось нове, потрібно звернутись до минулого.

«В Україні надто довго домінувала «народницька» історіографія, в якій не було місця шляхті, еліті й загалом тим, хто своїми вчинками, моральними й інтелектуальними якостями, підіймався над загальною масою, - зауважує Лариса Івшина. - В «народницькому» історичному міфі таким людям щонайбільше відводилась роль антагоніста, якому протистояв пригноблений «народ» або клас «трудящих». Можливо, через це, коли українцям таки вдалося відновити свою незалежність, проблема державної еліти постала в нашому суспільстві так гостро. Наша книга пропонує принципово нову оптику для ключових подій української історії.

Адже наша історія розпочинається не 25 років тому і навіть не з 1654 року, в чому намагалась переконати нас колоніальна історіографія. Книга «Корона, або Спадщина Королівства Руського» має на меті переосмислити витоки і саму природу української державності. Це наша спроба поставити надважливе питання – з якого етапу Україна починає своє «літочислення»? Можливо, від київського князя Святослава, який у 971 році уклав мирний договір з візантійським імператором Іоанном Цимісхієм? Або ж від Ярослава Мудрого, тисячоліття утвердження якого на престолі будемо відзначати у 2019 році? В України є своя давня спадщина. Питання тільки в тому, наскільки ми готові вступити у «права власності».

Історія далека від нас тільки на перший погляд. Книга «Корона, або Спадщина Королівства Руського» – це звернення до минулого з позиції сучасності. Це – матеріал для творення проекту майбутнього. Це – нагода для кожного громадянина усвідомити, що його участь в житті держави не обмежується лише виборами. Наша книга в найширшому історичному контексті розкриває проблему відповідальності еліти та народу. Ваші стереотипи будуть зруйновані! Ви відчуєте свіжість і новизну нашої спільної історії. Висококласний колектив наших авторів провів колосальну роботу, щоб пролити трохи світла на її таємниці й ми будемо раді поділитися з читачами розкопаними скарбами».

До 31 серпня кожен охочий має можливість оформити попереднє замовлення на видання по собівартості на сайті «Дня». А більше про те, що готує майбутній Форум видавців у Львові, читайте на сайті Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: