Факт, що Місію не допускають у певні райони, може свідчити, що там ховають таке, що Місії не варто бачити, — заступник голови ОБСЄ

IMG_8824
Александр Хуг, перший заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ

Перший заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Гук зазначив, що Мандат Місії, за яким вона працює, втратить свою чинність 31 березня 2018 року.

Перший заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг зазначив, що Мандат Місії, за яким вона працює, втратить свою чинність 31 березня 2018 року.

Про це він заявив під час брифінгу, 15 липня, повідомляє Дивись.info.

21 березня 2014 року Місія ОБСЄ з’явилася в Україні на основі рішення постійної ради ОБСЄ. Це відбулося ще до того, як розпочався конфлікт на Сході. За словами першого заступника голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александра Хуга, зараз змістилися акценти Місії — вони спрямовані на моніторинг, звітування та сприяння налагодженню діалогу на Сході.

«Важливо  розуміти, що ті завдання, які передбачені у Мандаті, визначені були раніше і не пов’язані безпосередньо з Мінськими домовленостями. Мінські домовленості були підписані сторонами, які засідали на цих нарадах і Місія не є однією з цих сторін, — зазначив Александр Хуг. — Утім Місія сприяє і допомагає реалізації цих домовленостей. Наша ціль – зібрання та надання об’єктивної і перевіреної інформації для того, щоби ті, хто приймають ці рішення, могли приймати їх на основі незаангажованих фактів».

Перший заступник голови ОБСЄ каже, що зараз Сході країни понад 500 спостерігачів виконують свою роботу, працюючи з різних баз, які розташовані по обидва боки від лінії зіткнення. Нещодавно у Попасній ОБСЄ відкрила нову передову патрульну базу і планує продовжувати їх відкривати.

«Спостерігачі на цих базах працюють у цілодобовому режимі. У світлий час доби вони патрулюють або пішки, або на автомобілях і маршрути патрулювання простягаються аж до кордону з Російською Федерацією. Вночі вони спостерігають зі своїх патрульних баз і використовують технічні засоби, у тому числі нічого бачення», — каже Александр Хуг.

Минулого тижня спостерігачі зафіксували 15% зниження кількості порушення режиму припинення вогню. Водночас тижнем раніше, за словами представника ОБСЄ, вони фіксували збільшення на понад 55% таких порушень. Крім того, спостерігачі і надалі фіксують наявність і застосування важких одиниць озброєння, яких там не повинно бути, зокрема це міномети, артилерійські системи та системи залпового вогню, танки. З початку року Місія зафіксувала понад три тисячі одиниць озброєння.

Окрім важкого озброєння, спостерігачі також фіксують безпосередню близькість збройних сил та формувань.

«Якщо вирішити питання наявності озброєння та малої міжпозиційної відстані, ми побачимо і стабілізацію і нормалізацію ситуації, — переконаний Александр Хуг. — Однак мета і ціль Місії — встановлювати факти, а обов’язки виконувати зобов’язання, які підписали та погодили, лежать на сторонах, які ці зобов’язання підтримали».

Заступник голови ОБСЄ наголошує також на тому, що Місія бачить далеко не все. Але це, за його словами, наслідок перешкоджання їхнім діям.

«У багатьох випадках нашим спостерігачам не дають зробити те, що вони покликані зробити. І часто ті технічні засоби, які вони використовують у моніторингу, є об’єктами нападів та знищуються. Утім той факт, що Місію не допускають у певні райони, може свідчити про те, що там ховають таке, що Місії не варто бачити», — додає Александр Хуг.

Зазначимо, що Мандат Місії втратить чинність 31 березня 2018 року. Востаннє його продовжили наприкінці березня 2017 держави-учасниці постійної Ради ОБСЄ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: