Півтори сотні військовослужбовців, підозрюваних у важких злочинах, перебувають за ґратами

142826

Станом на сьогодні під вартою утримуються 150 військовослужбовців, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі кримінальні правопорушення, що становить менше 4% від усіх притягнутих до кримінальної відповідальності військовослужбовців цього року.

Про це повідомили у Генеральній прокуратурі України.

За органами розслідування та судами в Донецькій та Луганській областях рахується лише менше половини – 74 військовослужбовця.

Найбільше осіб утримується під вартою у провадженнях, в яких триває судовий розгляд – 116 військовослужбовців. Слідство триває стовно 34 таких осіб.

У переважній більшості такий запобіжний захід застосовано щодо військовослужбовців, які вчинили злочини проти життя та здоров’я особи. Зокрема це умисні вбивства, у т.ч. скоєні за попередньою змовою, способом небезпечним для життя багатьох осіб, пов’язані з позбавленням волі, корисним мотивом, умисні тяжкі тілесні ушкодження тощо.

Так, за скоєння злочинів проти життя та здоров’я особи під вартою перебуває майже 60% (88) військовослужбовців від загальної кількості.

Кримінальний закон передбачає покарання за ці злочини у виді реального позбавлення волі на строк від 7 до 15 років.

Наприклад, Біловодським районним судом Луганської області розглядається кримінальне провадження стосовно військовослужбовця, який з використанням автоматичної зброї – АКС-74 вчинив умисне вбивство двох військовослужбовців та травмував п’ятьох, після чого самовільно залишив місце служби зі зброєю, боєприпасами, іншим військовим майном.

Мають місце випадки спричинення тілесних ушкоджень, у т.ч. тяжких, з хуліганських мотивів, шляхом небезпечним для життя багатьох осіб.

Так, слідчим відділом військової прокуратури сил антитерористичної операції розслідується випадок застосування у липні 2017 року солдатом однієї із військових частин у с. Піски Донецької області двох гранат РГД-5, які він з хуліганських мотивів кинув у бік військовослужбовців. На цей час сім осіб перебувають у лікарні з тілесними ушкодженнями різного ступеню тяжкості.

Також особи утримуються під вартою у кримінальних провадженнях за фактом ухилення від проходження військової служби, вчинені в умовах особливого періоду, дезертирства – 30, незаконного заволодіння транспортним засобом, поєднаного з насильством, порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого – 11, вчинення розбоїв та грабежів – 10 тощо.

Також обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою військовослужбовцю, що збув автоматичну зброю.

Зокрема військовою прокуратурою Одеського гарнізону завершено розслідування та направлено до суду обвинувальний акт у провадженні за фактом збуту військовослужбовцем однієї з військових частин у лютому поточного року в місті Одесі 12 одиниць автоматів АКС-74 та штик ножі до них.

Покарання за вчинення вказаного злочину передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Таким чином необхідно підкреслити, що запобіжний захід тримання під вартою обирається судом відповідно до неухильного дотримання вимог КПК України військовослужбовцям у виключних випадках з урахуванням ступеню тяжкості вчиненого злочину, наявності тяжких наслідків (смерть потерпілих, спричинення тяжких тілесних ушкоджень тощо) та особи, що вчинила злочин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: