Стало відомо, як перешкоджають роботі спостерігачів ОБСЄ

174730

Останнім часом почастішали випадки погроз представникам ОБСЄ в Україні. За словами першого заступника голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, ці випадки викликають значне стурбування.

Про це він заявив під час прес-конференції, 15 серпня, повідомляє Дивись.info.

Сьогодні спостерігачам ОБСЄ продовжують перешкоджати виконувати свою місію у Донецькій та Луганській областях, каже перший заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг. Він зазначає, що минулого тижня особисто бачив на лінії зіткнення обмеження та перешкоди, з якими стикаються там спостерігачі.

Загалом у ОБСЄ виділяють прямі й непрямі випадки обмеження діяльності.

«Прямі — це коли ми бачимо військовослужбовця чи озброєного чоловіка, який зі зброєю в руках або погрожує нам, або стріляє у наш напрямок тощо. Непрямі — це, наприклад, заміновані ділянки, — пояснює Александр Хуг. — Міни повинні бути вилучені, згідно з Мінськими домовленостями. Їх наявність — це подвійне порушення. У першу чергу — Мінських домовленостей, а також нашого Мандату, бо це обмеження пересування».

Читайте також: При моніторингу свободи слова ми керуємося принципом «не зашкодь», — заступник голови ОБСЄ

Перший заступник голови ОБСЄ в Україні зауважив, непрямі обмеження практично в однаковому об’ємі фіксуються з обох боків зіткнення. Але загрозливіші та небезпечніші обмеження відбуваються у непідконтрольних Україні районах.

«Наша робота покликана сприяти реалізації Мінських домовленостей. Ті, хто чинять ці обмеження, не сприяють їй. Ми документуємо факти перешкоджання нашій роботі», — наголосив Александр Хуг.

Нагадаємо, у місії ОБСЄ 35 спостерігачів є громадянами Росії. У Львові ж працюють 16 представників організації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: