Творці «Шляхетних волоцюг» стривожені спробою цензурування картини

IMG_8899

Творча група фільму «Шляхетні волоцюги» вкрай здивована реакцією групи львівських митців на знімальний процес фільму.

 

Про це йдеться у звернені, яке автори ще не знятого фільму розмістили у Facebook. Насамперед вони стурбовані спробою цензурування картини.

Як повідомлялося раніше, львівська культурна громадськість підписала звернення до народного депутата Оксани Білозір з приводу майбутнього фільму «Шляхетні волоцюги», зйомки якого зараз проходять у Львові. Відомі львів’яни висловили протест з приводу подачі фільму, яка на їхній погляд, паплюжить історію Львова та його культуру.

«Шановні митці, до чого ви закликаєте? Встановити в країні цензуру? Сортувати і диференціювати творчих людей за національністю, гендерними ознаками, за місцем народження, за релігійною приналежністю? Чому ви вирішили, що вмієте любити Україну краще за нас? Замість того, аби консолідуватись, разом будувати нову цивілізовану країну, розвивати різножанровий український кінематограф, ви опускаєтесь до особистісних образ та закликів про повернення сталінських часів?», - йдеться у звернені кінематографістів.

Творці «Щляхетних волоцюг» наголошують, що жоден із підписантів, за винятком Юрія Винничука, не читав сценарію фільму, а судить про нього лише по зймоках окремих сцен, вирваних з контексту. Щодо Винничука, то йому автори дякують «за час, що він витратив на ознайомлення зі сценарієм, за суттєві зауваження, що дозволили уникнути помилок та неточностей у діалогах».

«Наш фільм, в першу чергу, проти тоталітаризму, фільм, який плекає свободу та творчий потенціал вільних людей, яскравими представниками яких і були львівські батяри», - наголошують автори.

«У сюжетній лінії використовуються гротескні негативні герої, що символізують недолугу політику Росії та Німеччини часів фашистської навали. Вочевидь, зйомки сцен за участі саме цих фантасмагоричних персонажів спонукали п’ятьох представників львівської культурної громадськості звернутись до народних депутатів з проханням втрутитись у знімальний процес. Зрозуміло, якщо розглядати окремі сцени та епізоди, вирвані з контексту, вони можуть і, напевно, повинні викликати обурення. Однак всім відомо, що для оцінки будь-якого творчого продукту, його треба сприймати цілком, в завершеному вигляді», - вважає творча група «Шляхетних волоцюг».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: