Пенсійна реформа України у питаннях і відповідях

5933b96df33ee-----_1200

13 липня парламент у першому читанні підтримав законопроект №6614 із пакету Пенсійної реформи, старт якої обіцяють з 1 жовтня 2017 року. Про те, що саме зміниться у призначенні пенсії, скільки років необхідно відпрацювати, щоби вийти на пенсію та про інше — у матеріалі Дивись.info.

Чому нинішня пенсійна система не може працювати і надалі?

Представники Міністерства соціальної політики України, а також департаментів соціального захисту населення на місцях сходяться на думці, що сучасний стан пенсійного забезпечення недосконалий. Вони виділяють такі проблеми:

  • дефіцит Пенсійного фонду — минулого року з державного бюджету відбулося дотування у розмірі 145 мільярдів гривень на покриття дефіциту ПФ.
  • у країні є 12 мільйонів пенсіонерів, при цьому 8 мільйонів отримують мінімальну пенсію на рівні 1312 гривень.
  • несправедливість у розмірі пенсій тих, хто вийшов на пенсію 10 років тому, порівняно з тими, хто виходить на пенсію зараз.

Що змінить пенсійна реформа?

У Міністерстві соціальної політики України зазначають, що основні засади пропонованої пенсійної реформи це:

  • реформування системи оплати праці та соціально-трудових відносин;
  • виведення з «тіні» заробітних плат та робочих місць, у тому числі через посилення мотивації сплачувати внески до пенсійного страхування;
  • запровадження принципів соціальної справедливості у нарахуванні пенсійних виплат – у залежності від тривалості трудового стажу та заробітку;
  • розширення охоплення пенсійним страхуванням зайнятого населення.

Ілюстрація: Дзеркало Коломиї

Яким має бути стаж для призначення пенсії і чи підвищать пенсійний вік?

Сьогодні право на пенсію за віком мають чоловіки, яким виповнилося 60 років, і жінки, яким виповнилося 58 років (з 2021 року вік має становити 60 років). Обидві категорії повинні мати страховий стаж не менше 15 років.

Починаючи з 1 січня 2018 року, право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років матимуть тільки ті особи, у яких страховий стаж становитиме 25 років і більше. При цьому, вимоги до мінімального стажу будуть збільшуватися (щороку на один рік страхового стажу). У 2028 році право на призначення пенсії за віком матимуть ті особи, яким виповнилося 60 років, і чий страховий стаж не менше 35 років.

Також особи матимуть право на пенсію за віком у 63 роки, якщо матимуть на 1 січня 2018 року стаж від 15 до 25 років. Далі стаж ростиме щорічно до досягнення діапазону від 25 років до 35. Так, у 2028 році право на пенсію за віком матимуть ті, чий стаж роботи становить від 25 до 35 років.

Якщо особа станом на 1 січня 2019 року матиме стаж від 15 років, але меншої тривалості, ніж це необхідно для призначення пенсії у 63 роки, пенсію призначать тільки при досягненні 65 років. У 2018 році особи зі стажем від 15 до 25 років матимуть право на пенсію у 65 років.

Як визначають тривалість страхового стажу?

Страховий стаж — це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачувалися страхові внески у сумі не меншій, ніж встановлений законодавством мінімальний страховий внесок. Для зарахування до страхового стажу повного місяця, сума сплаченого внеску має дорівнювати сумі мінімального страхового внеску (сума мінімальної заробітної плати помножена на ЄСВ).

Зараз вона становить 704 грн.

Якщо сума сплаченого внеску є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, особа має право доплатити необхідну суму, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок. Якщо таку доплату за бажанням особи не було здійснено, стаж враховується у пропорційно меншому розмірі за визначеною формулою.

Що зміниться у розрахунку пенсій?

За новими правилами на пенсію впливатимуть:

Середня заробітна плата застрахованої особи. При розрахунку пенсії до уваги береться персональна заробітна плата за всі періоди роботи, починаючи з 1 липня 2000 року.

Середня зарплата в Україні, з якої сплачено страхові внески, за даними Пенсійного фонду України, за попередні три роки (за 2014-2016 роки — у розмірі 3764,4 грн.). Сьогодні 8,2 млн осіб отримують пенсію, розраховану за старим показником зарплати — 1198 грн).

Тривалість страхового стажу, протягом якого особа сплачувала пенсійні внески.

Вартість одного року страхового стажу. Згідно з пропонованими змінами, до пенсійного законодавства , вартість одного року страхового стажу зменшиться з 1,35% до 1% у формулі визначення коефіцієнту страхового стажу.

Розмір пенсії за віком розраховується у такому порядку:

РП=Сз*Ікз*Кс, де:

РП — розмір пенсії

Сз — розмір середньої заробітньої плати в Україні за три роки перед зверненням за призначенням пенсії;

Ікз — індивідуальний коефіцієнт заробітної плати — обчислюється як співвідношення розміру отримуваної персональної зарплати особи по відношенню до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески до ПФ (ці дані можна отримати у будь-якому відділенні Пенсійного фонду).

Кс — коефіцієнт страхового стажу визначається за формулою, яка включає тривалість місяців роботи особи та величину оцінки одного року страхового стажу (у розхрахунку на місяць). Сьогодні величина оцінки одного року страхового стажу дорівнює 1,35%, а з січня 2018 становитиме 1%.

Який заробіток враховується для обчислення пенсії?

Для обчислення пенсії враховується тільки офіційна заробітна плата за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням особи для розрахунку пенсії може бути враховано заробіток за будь-які 5 років підряд за більш ранній період (до 1 липня 2000). Це можливо за умови надання особою довідки про заробітну плату або в разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців.

Який зараз розмір мінімальної пенсії?

Зараз мінімальний розмір пенсії за віком, за наявності у чоловіків 35 років страхового стажу, а у жінок — 30 років, встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для непраездатних осіб (з 1 січня 2017 року — 1247 грн, з 1 травня — 1312 грн, з 1 грудня 2017 року — 1373 грн).

Який буде розмір мінімальної пенсії за віком після прийняття змін до пенсійного законодавства?

За пропозицією Уряду, з 1 січня 2018 року для осіб, які досягли 65-річного віку, мінімальний розмір пенсії за віком, за наявності у чоловіка 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу, буде встановлено у розмірі 40% мінімальної заробітної плати, визначеної законом, і не має бути меншим від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

За наявності страхового стажу меншої тривалості, ніж зазначено, мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в пропорційно меншому розмірі, виходячи з прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб. Законопроект передбачає, що особам, які не мають повного стажу, призначені після 1 січня 2018 року пропорційно зменшені пенсії, з урахуванням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, будуть виплачуватися лише після досягнення 65 років. До досягнення цього віку таким особам може бути призначена державна соціальна допомога на умовах і в порядку, визначених Законом України Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям.

Що відбуватиметься далі з пенсіями жінок, які вийшли на пенсію у 55 років, адже у таких випадках розмір пенсій був зменшений у зв’язку з підвищенням пенсійного віку?

За чинним Законом, до 1 січня 2015 року, право на достроковий вихід на пенсію за віком мали жінки, яким виповнилося 55 років, якщо вони мали не менше 30 років страхового стажу, та за умови, що вони звільнилися з роботи. У цьому випадку розмір їхньої пенсії був зменшений на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Таке зменшення передбачається здійснювати за весь період отримання пенсії.

Законопроект № 6614 пропонує зупинити зменшення розміру пенсій за віком для таких жінок після досягнення віку, передбаченого Законом для відповідної вікової категорії. Після завершення цього періоду розмір пенсії пропонується переглянути без застосування зниження пенсії. Такий перерахунок пропонують зробити з дати, наступної за завершенням періоду підвищення пенсійного віку.

Чи зараховується час навчання у вищих навчальних закладах до стразового стажу?

Це залежить від того, на який період припадає час навчання: до 1 січня 2004 року, тобто дати набрання чинності Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», чи після цієї дати. Якщо особа навчалася у ВНЗ після 1 січня 2004 року, то такий період навчання може бути врахованим до стажу тільки за умови сплати внесків, що є не меншими, ніж мінімальний страховий внесок за кожний місяць навчання.

Періоди навчання у ВНЗ до 1 січня 2004 року повністю зараховують до страхового стажу на умовах, що діяли до 1 січня 2004 року (на підставі диплому про закінчення навчального закладу та без будь-якої вимоги щодо сплати внесків).

Що отримуватимуть працюючі пенсіонери?

З 1 жовтня, згідно із законопроектом пенсійної реформи, виплата пенсій для працюючих пенсіонерів здійснюватиметься у повному обсязі, крім тих випадків, коли людина зайнята на державній службі. Таким особам пенсія виплачуватиметься у розмірі обчислення за формулою. Законопроект передбачає автоматизований перерахунок пенсії для працюючих пенсіонерів. Наразі, якщо пенсіонер продовжує працювати, він має звертатися до Пенсійного фонду за перерахунком виплати.

Що буде з пенсією за вислугу років?

Наразі забезпечується право певних категорій осіб на пенсію за вислугу років. Згідно з реформою, право на пенсії за вислугу років скасовується. Призначення пенсій за вислугу років буде здійснювати лише для військовослужбовців. Такі пенсії будуть сплачуватися за рахунок держбюджету.

Чи збережуться спеціальні пенсії?

Згідно з чинним законодавством, в Україні забезпечується право на пенсії для державних службовців, народних депутатів, прокурорів, помічників народних депутатів, суддів тощо на спеціальних умовах. Натомість, реформа передбачає їх скасування, за виключенням держслужбовців, які набули стажу на такий вид пенсії станом на 01.05.2016 року. Раніше призначені пенсії продовжують виплачувати.

Для підготовки матеріалу використані коментарі директорки департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України Валентини Кудін, заступниці директорки департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Любові Бричок, заступника директора департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА Віктора Степанюка, а також законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (№6614), а також матеріали Міністерства соціальної політики України «Сучасний стан та напрямки реформування пенсійної системи згідно із законопроектом «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсії» за №6614 від 22 червня 2017 року, що запропонований Урядом».

Інфографіку розробила ГО «Інтерньюз-Україна» в рамках проекту U-Media.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: