Як підготувати дитину до школи — поради батькам

why2

Вже за кілька днів у школах України пройде свято Першого дзвоника. Після цього для школярів розпочнеться новий навчальний рік. ІА Дивись.info пропонує кілька порад для батьків, як підготувати свою дитину психологічно до школи.

Цьогоріч у Львівській області до перших класів підуть понад 26 тисяч дітей. Не виключено, що для декого з них школа стане стресом. Відтак, ІА Дивись.info підготувала кілька порад для батьків про те, як підготувати свою дитину до того, що вона буде школярем або школяркою.

  • Частіше розмовляйте у присутності дитини про школу, шкільне життя. Спрямовуйте дитину на серйозне ставлення до навчання.
  • Викладачі і психологи радять забути про пафосні радянські фрази на кшталт «Завтра починається твоє майбутнє», «Дивися, не схиб» тощо. Розповідайте про шкільне життя реалістично, без страшилок і оздоб. Налаштовуйте дитину на те, що у школі вона буде інтенсивно пізнавати світ, робити перші кроки до майбутньої професії. Робіть акцент на тому, що навчання — це і цікаво, і корисно.
  • Не приховуйте труднощів, які чекають на дитину у школі, але формуйте у неї впевненість у їх подоланні. Не варто залякувати дитину суворими вчителями та хуліганами.

Фото: The Ufa Room.

  • Готуйтеся до навчання разом. Ручки, зошити, шкільну сумку і все, що необхідно для навчання, купуйте разом із дитиною. При цьому, право обирати довірте сину або дочці. Дитина має відчувати, що школа — це самостійне життя, і ви довіряєте їй приймати самостійні рішення.
  • Не стримуйте інтерес до навчання, заохочуйте дитину до набуття знань, обміну враженнями від почутого, побаченого. При цьому не варто намагатися пройти з дитиною всю програму першого класу ще до школи. Не перевантажуйте її.

Читайте також: (Не)доступні школи Львова: чи готове місто до навчання дітей з особливими потребами (інфографіка)

  • Поступово вносьте зміни в режим дня — вкладайте дитину спати раніше і навчіть раніше вставати. Особливо це стосується тих дітей, які не відвідують дитячий садок.
  • Давайте дитині самостійні завдання. Навіть найбільш турботливим батькам час припинити робити за малечею усю побутову роботу. Довіряйте дитині самостійно піклуватися про себе – заправляти ліжко, обирати одяг на прогулянку, завантажувати білизну у пральну машину. Це почне формувати відчуття відповідальності за самого себе.
  • Не стримуйте інтерес до навчання, заохочуйте малюка до набуття знань, обміну враженнями від почутого, побаченого.

Фото: Ivona

  • У будь-якій конфліктній ситуації не принижуйте гідності дитини, прагніть заохотити її до самовдосконалення.
  • Ще один важливий момент — це батьківський настрій. Часто початок шкільного життя батьки сприймають не зовсім позитивно, передаючи свій настрій майбутньому першокласнику. Наприклад, відомий психолог і педагог Шалва Амонашвілі, заходячи в клас, вітався зі своїми учнями таким чином: «Вітаю, майбутні поети, вчені, музиканти!», — підкреслюючи, що всі діти — талановиті без винятку. Потрібно пояснювати, що школа потрібна для того, щоб ти, доню (синку), стала найкращим кухарем або чудесним перукарем... Головне, що має отримати дитина від школи: навчитися здобувати знання і задоволення від навчання; навчитися дружити, стати впевненою в собі, у своїх здібностях і можливостях.

Джерела: Tvi, ua.racurs.ua, zt.20minut.ua, scandy.kiev.ua, teacher.at.ua.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: