Заробляти і допомагати: як працюють соціальні підприємства в Україні та світі

aa5203f3777175809a30a7625f4d2fd2
Фото: Новый бизнес

У першу неділю вересня в Україні відзначають День підприємця.

ІА Дивись.info підготувала кілька прикладів того, як можна не тільки заробляти для себе, а й піклуватися про інших.

Соціальне підприємництво — підприємницька діяльність, яка спрямована на інновативну, суттєву та позитивну зміну у суспільстві. В той час, коли бізнесмени концентровані на створенні фінансового прибутку, соціальні підприємці займаються збільшенням соціального капіталу. В Україні є кілька десятків прикладів соціальних підприємств. Ми пропонуємо вам дізнатися про три, які базуються у Львові.

«Майстерня мрії»

Соціальне підприємство «Майстерня мрії» націлене на допомогу людям з розумовою неповносправністю. Тут асистенти разом з людьми з особливими потребами спілкуються, розвивають власні таланти та роблять пакетовані чаї. Останнє допомагає «Майстерні» не просити постійно грошей у меценатів, не шукати гранти, а самоокуповуватися.

«Чай — це те, що потрібно кожному. Переважно, більшість людей п’є або каву, або чай. Ми довго думали, насправді, чому чаї. Можна виготовляти сірники або туалетний папір. Це теж всім потрібно. Але чаї — це те, що легше донести до людей. І якщо мені подарують чай, я буду тішитися. Тим більш, якщо він буде у гарній упаковці і якісний», — зазначала Анна Іванічева, яка разом з однодумцями і заснувала це підприємство.

Трав'яні чаї від Майстерні мрії. Фото: Фейсбук-сторінка спільноти

Приміщення для «Майстерні» волонтери отримали від управління соцзахисту Львівської міської ради.

«Спочатку ми хотіли відкривати центр перебування при церкві. Тому що тоді ти не платиш за оренду, за комунальні. Є багато плюшечок. Але потім виявилося, що чимало приміщень, які вже є біля церкви, та які плануються, зайняті. Тоді ми пішли до знайомих бізнесменів. Вони сказали: можемо вам дати, але за містом. А це нам не підійшло, бо тоді треба було б шукати якийсь транспорт, перевізника… І ми пішли в управління комунальної власності. Та і тут не пощастило. І тоді таку хтось думку підкинув: «А давайте в управління соцзахисту звернемося». І ми прийшли», — згадує Анна Іванічева.

Анна Іванічева, співзасновниця Майстерні мрії

«Майстерня мрії» існує у Львові менше року. Але вже успішно впроваджує свою діяльність. Їх сторінку у Фейсбуці вподобали майже 700 осіб, небайдужі допомогли придбати й обладнання для пакетування чаїв.. Там же постійно публікується інформація про досягнення підприємства.

«Наша місія ще перебуває на етапі формулювання, але коротко можна сказати, що «Майстерня Мрії» покликана змінити багато важливих речей в суспільстві. Це і ставлення до людей з особливими потребами, ставлення до підприємництва, ставлення до дружби і важливості кожної людини. Ми хочемо не просто працювати з людьми з особливими потребами і для людей з особливими потребами. Ми хочемо змінювати цей світ на краще», — кажуть в організації.

Читайте також: Львівські волонтери про те, чому допомагати іншим — не важко

«Горіховий дім»

У 2011 році львів’янин Юрій Лопатинський заснував центр допомоги жінкам, які опинилися у кризових ситуаціях. Зробив він це на грантові кошти. Утім невдовзі зрозумів, що для того, аби постійно підтримувати діяльність такого центру, необхідне безерервне фінансування.

Так з’явилася соціальна пекарня «Горіховий дім». Вона фінансує центр для жінок. З 2016 року підприємство розпочало розвиток нового напрямку — кейтерингу. Розвиток кейтерингу дозволяє бути найкращими з точки зору якості надання послуг та дає змогу підтримувати і розширювати соціальну складову підприємства — допомагати жінкам, які потрапили у складні життєві обставини. Люди, які замовляють кейтеринг у «Горіхового дому», стають благодійниками і долучаються до добрих справ, адже 40% від прибутку скеровується на фінансування центру для жінок.

Нині печиво «Горіхового дому» можна не тільки замовити, але й знайти в торгівельних точках на вулицях Львова та Києва.

Печиво Горіхового дому. Фото: Lviv.com

«На сьогодні пекарня успішно виконує свою місію: вона великою мірою фінансує заклад і дає робочі місця для клієнток центру, а також за допомогою власної мережі контактів із закладами готельно-ресторанного сектору працевлаштовує жінок. Справи з відвідувачами у нас щоразу краще. Ми розвиваємося і найближчим часом плануємо запустити на повну потужність обладнання і персонал. У соціальне підприємництво в Україні вірю, особливо зважаючи на приклад пекарні. Але лише за умови, якщо до заснування організації будуть приналежні консультанти, які цінуються у бізнес-середовищі, а не ті, які сьогодні консультують громадські організації чи держструктури (на зразок центрів зайнятості)», — каже Юрій Лопатинський.

Юрій Лопатинський, засновник Горіхового дому. Фото: Charitum

Львівська свічкова мануфактура

Львівська свічкова мануфактура — проект, створений спільно з ГО «Народна допомога», ціль якого — підтримка Центру для жінок у кризових ситуаціях. Мануфактура була заснована в 2013 році як результат подорожей її організаторів Європою, де свічкові крамнички траплялися на кожному кроці.

Оскільки у Львові є давні традиції й історія виготовлення свічок, автори ідеї вирішили зробити бізнес не лише черговою відміткою на карті туристів, а й додати до нього соціальну складову.

Львівська свічкова мануфактура. Фото: Vizutka.com.ua

Коли мануфактуру тільки заснували, тут працювали кілька жінок із вище згаданого центру. Сьогодні ж на потреби установи виділяються кошти з прибутку. В асортименті магазину представлені класичні, святкові, дизайнерські свічки та супутні аксесуари.

Андрій Сидор. Засновник Львівської свічкової мануфактури. Фото: Post Майдан

«За можливістю намагаємось щомісяця передавати кризовому центру кошти. Був період, коли жінки із Центру працювали у крамниці. Свічки виготовляють жінки, які в силу обставин виїжджали на заробітки на Захід. Тепер вони повернулися і виготовляють свічки у нас», — зазначив у коментарі Платформі Андрій Сидор, засновник підприємства.

Соціальний бізнес за кодоном

Ten Thousand Villages

Засновниця Рут Байлєр почала продавати вироби майстрів з Пуерто Ріко на капоті свого автомобіля та агітувати американців підтримувати жінок-майстринь задля покращення їхнього матеріального стану. Сьогодні компанія надає можливість тисячам майстрів з 38 країн світу продавати свої роботи у 390 крамницях у США та Канаді. Прибуток 2011 року – $1 млн.

Suma Wholefoods

Підприємство є найбільшим кооперативом працівників у Великій Британії, у якому працює 150 людей. Усі отримують рівну оплату, кооператив демократично управляється своїми членами. Suma повністю застосовує демократичну систему управління, яка не обмежується звичними поняттями ієрархії. Підприємство належить усім та управляється усіма. Усі отримують однаково та спільно виконують необхідні роботи, якими б вони не були. Підприємство виготовляє дитяче вегетаріанське харчування, включаючи веганський сир, масло, молоко. А також заморожену їжу, зокрема веганські бургери та морозиво. Кооператив випускає подарунки, екологічні засоби для догляду за тілом та засоби для чищення.

Suma використовує 100% електроенергії з поновлюваних джерел. Датчики руху вимикають світло, коли працівники виходять з кімнати, працівники спільно користуються гібридним автомобілем, пластмасові та картонні упаковки забираються від клієнтів і повторно використовуються або переробляються. Харчові відходи перетворюють на компост; багато дерев висаджують, щоб отримати вуглецево-нейтральний стан.

Coin Street Community Builders (CSCB)

Це соціальне підприємство та девелоперським трест, який намагається зробити Лондонський район South Bank кращим місцем для проживання, роботи та перебування. Починаючи з 1984 року CSCB перетворило занедбані 13 акрів землі на процвітаючу околицю. Все почалося з того, що в 1993 році Правління Coin Street Community Builders, Житловий Кооператив Coin Street та Трест Coin Street домовилися про спільні цілі та завдання у своїй діяльності. Вони будують спортивні і культурні центри для дітей, громадські простори, магазини, заклади харчування.

Care and Share Associates (СASA)

СASA є провідним соціальним підприємством Великої Британії, яке займається доглядом удома. Підприємство належить його членам. П’ять структурних одиниць CASA надають більш ніж 13 000 годин догляду за літніми людьми на тиждень. CASA та всі структурні одиниці належать членам цього соціального підприємства. CASA розглядається міністерством охорони здоров’я як соціальне підприємство-новатор у галузі охорони здоров'я/догляду вдома.

Місія підприємства полягає у тому, щоб брати на себе частину ринку соціальної опіки від міністерства охорони здоров’я та у тісній співпраці з громадським сектором конкурувати з приватним сектором. Це досягається за рахунок широкого застосування успішних соціальних моделей підприємства, що працює у сфері охорони здоров'я та соціальної опіки.

Jardins de Cocagne

Мережа підприємств органічного сільськогосподарського виробництва для соціальної і трудової реабілітації вразливих категорій населення Jardins de Cocagne (Сади Кокані), Франція, створена у 80-х роках для працевлаштування людей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Створена мережа продаж «прихильним споживачам», які беруть на себе зобов’язання купувати щотижня визначені обсяги продуктів у довготривалій перспективі. У 1999 році була створена мережа «Садів Кокані». На сьогодні таких підприємств понад 120 по всій Франції. Тут працевлаштовано понад 4000 осіб, споживачами стали понад 22 000 сімей.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: