68,7% мешканців Сихівського району пишаються тим, що проживають у своєму районі

00030613_n10

У минулу суботу сихівчанам представили результати соціалогічного опитування на тему «Проблеми та потреби мешканців Сихівського район».

Про це інформує прес-центр ЛМР.

Проведення цього дослідження є одним із перших етапів проекту «План дій для зміцнення громад», який фінансується Посольством Великої Британії в Україні в рамках проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», який виконує Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА» у співпраці з Інститутом міста.

Як повідомили в КУ «Інститут міста», впродовж липня 2017 року методом поквартирного опитування «face-to-face» було опитано 600 мешканців Сихівського району, віком від 18 років задля виявлення основних проблем, можливостей Сихівського району та визначення основних показників якості життя мешканців Сихова. Похибка репрезентативності вибірки з довірчою ймовірністю 0,954 не перевищує 4%.

У дослідженні висвітлено питання:

I. Соціальний портрет мешканців Сихівського району.

II. Рівень толерантності та інституційної довіри.

IІІ. Проблеми Сихівського району: які, чому та як вирішити.

ІV. Якість життя: погляд мешканців мікрорайону.

V. Безпека: вдень та вночі.

VI. Оцінка мешканців політично-економічної ситуації.

VII. Спільний простір.

VIIІ. Соціальні контакти 1. Соціальні контакти мешканців одного будинку. 2. Соціальні контакти мешканців будинків, які розташовані поруч.

ІX. Практики громадської активності мешканців Сихівського району.

X. Соціально-демографічні характеристики мешканців.

Мешканців також запитали: «Якою мірою вони пишаються тим, що проживають у своєму районі». Показник вимірювався за 5-бальною шкалою, де «1 – зовсім не пишаюсь», «5 – дуже пишаюсь». Переважна більшість мешканців Сихівського району (68,7%) пишаються тим, що проживають у своєму районі. У відсотковому співвідношенні, серед тих, хто пишається: жінки (53,8%) більшою мірою, ніж чоловіки (46,1%), пишаються тим, що мешкають у своєму районі. У віковому зрізі мешканці вікової категорії «31-45» та «46- 60» більше задоволені життям у районі, ніж мешканці – «18-30» та «61+». Для мешканців Сихівського району найбільш характерними є національна (68%), гендерна (58,7%) та міська (58%) ідентичності. Проте не менш важливими є просторова, вікова та релігійна ідентичності.

Відповідно до результатів дослідження, було виявлено, що майже 52% респондентів мають високий внутрішній локус-контроль, тобто готові самостійно відповідати за свої дії. Майже третина респондентів (32,3%) вважає, що їхнє життя залежить як від особистих, так і від зовнішніх обставин.

Загалом мешканці Сихова є толерантними. Найкраще ставлення респонденти мають до українців – 4,5; на другому місці опинились мешканці інших районів Львова – 4,2; третю сходинку посіли люди з фізичними вадами та іноземці з європейських 6 країн, США – 4. Незважаючи на те, що в Україні триває воєнний конфлікт, респонденти мають помірковане ставлення до росіян – 3,2. Найбільш негативне ставлення сихівчани мають до безпритульних – 2,9.

Щодо умов проживання, то респонденти найкраще оцінили умови проживання у власному помешканні – 3,9; а найгірше – у власному будинку – 3,5. Цікаво, що сихівчани оцінили умови проживання у адміністративному районі нижче (3,6), ніж в місті та мікрорайоні – 3,7. Найвище умови проживання у адміністративному районі оцінили респонденти із мікрорайону «Санта-Барбара» (3,7), а найнижче – «Боднарівка» (3,2).

Загальний показник якості життя на Сихові отримав 3,2 із 5-ти можливих. Так, серед основних показників сихівчани найбільше задоволені транспортними умовами та мобільністю свого мікрорайону – 3,4. Зокрема мешканці досить високо оцінили наявність дорожніх знаків (4) та логістику свого мікрорайону (3,9). Однак респонденти більшою мірою незадоволені наявністю місць для паркування (2,7) та наявністю пандусів (2,6).

«Результати дослідження стануть основою для обговорень на зустрічах щодо створення стратегії розвитку громади Сихова, які будуть відбуватися вересневими вівторками о 18.00 год в конференц-залі ТЦ «Інтерсіті» (пр. Червоної Калини, 62А). Зокрема перша зустріч відбудеться вже сьогодні», - розповідають у КУ «Інститут міста».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: