У Львові перейматимуть польський досвід очищення стічної води

1cd60fbe-01d6-43af-a152-290a78f373db

Представники міської влади Львова, департаменту екології ЛОДА, фахівці ЛМКП «Львівводоканал» та представники місцевих ЗМІ відвідали штаб-квартиру Національного фонду охорони довкілля та водного господарства Польщі.

Метою візиту було знайомство з роботою очисних споруд «Чайка» та продовження діалогу з Фондом щодо можливості залучення інвестицій у модернізацію очисних споруд міста Львова.

Очисні споруди «Чайка», найбільші очисні споруди в Польщі, розраховані приблизно на 2,1 млн. осіб, були побудовані в 2012 році і з тих пір значно поліпшили якість води в річці Вісла і Балтійському морі. Розширення та модернізація очисних споруд «Чайка» тривала три роки і проходила в два етапи, щоб забезпечити безперервну роботу діючих споруд під час проведення будівельних робіт. Тепер щодоби тут очищають до 450000 м3, а в години-пік до 515 000 м3 / добу. Вартість реконструкції перевищила 500 млн. євро.

«Ми ознайомилися з колосальним досвідом Польщі в сфері фінансування та реалізації екологічних проектів. Звичайно, після вступу в ЄС вони отримали великі дотації задля виконання екологічних вимог Рамкової Водної Директиви. Водночас у Польщі була створена ефективна система екологічних податків і штрафів за забруднення, які наповнюють бюджет Фонду, а потім скеровують на фінансування проектів модернізації очисних споруд. Це особливо актуально для українських водоканалів, які перебувають у дуже складній ситуації: з одного боку морально та фізично застарілі комплекси очисних споруд, з іншого – постійні перевірки і штрафи, які заганять підприємство у глухий кут. Недосконалість нашого законодавства не дозволяє у повній мірі застосувати принцип Національного Фонду: «Хто забруднює – той платить», – розповів Валентин Вольський, директор ЛМКП «Львівводоканал».

У результаті перемовин між Національним Фондом Польщі і містом Львовом було досягнуто домовленостей про продовження співпраці у сфері екології, зокрема про створення робочої групи для розробки спільних проектів з метою залучення фондів ЄС для зменшення впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті та спільного моніторингу стану річки Західний Буг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: