У Львові стартує 24 Форум видавців. 10 книжкових порад від редакції

luchshie-vesennie-knigi-kotorye-zastavyat-vas-plakat_rt
Фото ілюстративне. Джерело: antenasatelor.ro

Редакція Дивись.info як медіапартнер 24 Форуму видавців у Львові уже кілька тижнів активно досліджує питання літературних новинок, що побачать світ у ці дні під час численних презентацій.

Ми вирішили поділитись із читачами деякими власними книжковими фаворитами, які радимо прочитати і вам.

Сергій Жадан. «Інтернат»

Видавництво Meridian Czernowitz

Це роман про сучасну українську війну, роман надзвичайно правдивий. Книга буде презентована у Львові (15 вересня в Оперному театрі о 15.00). «Інтернат» уже викликав широку цікавість читацької публіки, тож радимо звернути на нього увагу. Роман розповідає про цивільного жителя, життя якого опинилося посеред лінії фронту та еволюцію цієї людини за три дні насичених подій. За нашою скромною думкою, це – одна із найважливіших новинок цього року. Суб’єктивні враження від тексту без спойлерів читайте у колонці редактора Дивись.info.

Генрі Марш. «Ні сонце, ані смерть. Зі щоденників нейрохірурга»

Видавництво Старого Лева

Безсумнівно, переклад другої книги Генрі Марша (яка вже встигла стати британським бестселлером у жанрі non-fiction) – одна з головних родзинок цьогорічного Форуму. Генрі Марш розповів, що нова книга (в оригіналі назва звучить як Admissions: A Life in Brain Surgery), що буде презентована у вересні у Львові – продовження його першої книги «Історії про життя, смерть та нейрохірургію». «Це продовження першої книги і ця буде про те, як я почав відходити від медичної практики у Великій Британії, а також про мою постійну роботу в Україні та Непалі, – розповів Дивись.info доктор Генрі Марш. – І ця книга також про смерть та питання евтаназії». Детальніше про нову книгу читайте у нашому ексклюзивному огляді.

Філіп Сендс. «Східно-Західна вулиця. Повернення до Львова»

Видавництво Старого Лева

Презентація книги Філіпа Сендса – ще одна родзинка цьогорічного форуму. Коли відомий юрист-міжнародник Філіп Сендс отримав запрошення прочитати для студентів-юристів лекцію у Львові, то вирішив, що це також нагода відкрити місто свого дідуся, який не любив розповідати про минуле. Чому Львів став точкою відліку сучасного міжнародного права? Який стосунок до цього мають найвидатніші юристи-міжнародники Лаутерпахт і Лемкін, чиї зусилля призвели до того, що терміни «злочини проти людяності» та «геноцид» включили до суду у Нюрнберзі? Вибудовуючи потужну подорож-медитацію, у якій на шляху пам’яті злочини й провини залишають шрами у поколіннях, з прогалинами, що завжди будуть таємницями інших, автор врешті знаходить й для себе несподівані відповіді на питання про свою сім’ю. У цій книжці — спроба поговорити про минуле, в ній відчитаєте водночас історичну детективну історію, історію родини й законний трилер, у якому Філіп Сендс подорожує між минулим і сьогоденням, переплітаючи кілька історій в одне ціле.

Вітольд Шабловський. «Вишні та кулемети»

Видавництво Старого Лева

Переклад книги про Волинську трагедію, написаної польським журналістом та письменником презентують цьогоріч у Львові. За словами самого автора, ця книга – це спроба поглянути на події без емоцій, розглянути кілька контекстів трагедії та запропонувати діалог щодо спільної історії та її сприйняття. Вітольд Шабловський зауважує, що у самій Польщі книга викликала чимало обговорень, адже співпала у часі презентації із фільмом «Волинь», який запропонував емоційний погляд на проблему. Детальніше про це можете почитати в ексклюзивному інтерв’ю Вітольда Шабловського для Дивись.info.

«Корона, або Спадщина Королівства Руського»

Видавництво газети «День»

«Без сумніву, книга стане відкриттям навіть для заглиблених в історичні контексти, – зауважує редактор газети «День» Лариса Івшина. – Не варто боятися закидів, що історію «переписують». Важливо те, що її треба «передумувати». Історія – не «теорема», яку досить один раз довести. Вона «живе» у формі постійних перетлумачень та інтерпретацій. Як слушно зауважила під час спілкування з учасниками цьогорічної Літньої школи журналістики «Дня» професор Наталя Яковенко, кожне нове покоління ставить історії свої запитання й з неосяжного минулого ми завжди обираємо лише те, що потрібне нам сьогодні. Книга «Корона, або Спадщина Королівства Руського» – пропонує саме ті сенси, які потрібні українському суспільству сьогодні. Це – книга-«домкрат» для суспільної думки, книга, яка ставить історію в позицію активного діалогу з суспільством».

Антологія письменників Донбасу «Порода»

Видавництво «Легенда»

Ця антологія – спроба розглянути літературний процес Донбасу у контексті загального українського літпроцесу. Упорядники зібрали кілька десятків авторів (поетів, прозаїків, драматургів), аби створити більш-менш повноцінну картину літературного Донбасу і презентувати її усій Україні. У «Антології» буде 63 автори, які мають відношення до Донеччини та Луганщини. Там будуть також різні генерації поетів, прозаїків, драматургів, які творили в 1960-2000-х роках. Книга матиме майже 400 сторінок тексту. Водночас, редколегія додає, що в антології представлені не всі автори, яких хотілось би включити до збірки, адже для цього існує низка об’єктивних причин (зокрема й безпека тих авторів, які зараз перебувають на окупованій частині Донбасу). Детальніше про антологію читайте тут. 

Даніель Банулеску. «Цілую твої сідниці, дорогий керманичу!»

Видавничий Дім «Букрек»

Роман «Цілую твої сідниці, дорогий керманичу!» отримав премію Спілки письменників Румунії, перекладений багатьма мовами та розійшовся тиражем більше 20 тисяч примірників. Цей твір – це своєрідна Біблія комуністичної Румунії, водночас трилер, політична сатира і психологічне есе. У центрі роману – життя комуністичного диктатора Ніколає Чаушеску та його дружини з усіма інтригами, кровопролиттям, банкетами і достатком, які формують звичайну атмосферу абсолютної влади. Бухарест, описаний у книзі Даніеля Банулеску, – це Бухарест державних свят і хресних подій, гучних промов, проголошених з високих трибун, шпигунів і всемогутніх агентів Секурітате. Саме вони, як вірні пси, охороняють Ніколає Чаушеску, темного антигероя, від замахів не лише на його життя, але і на його спокій. Більше про новинку зможете почути на презентації книги 16 вересня (16.00) у книгарні «Є».

Богдан Ославський. 10 успішних українських брендів

видавництво «Discursus»

Ця книга стане однією із родзинок non-fiction сегменту цьогорічного Форуму. Це книжка про найкращі компанії й організації України, які задають ритм у своїх сферах. Це щирі й натхненні історії створення власного бізнесу чи ініціативи. Історії про самовіддачу, про помилки й успіх, про тяжку, але натхненну працю. Засновники брендів розкривають власні стратегії розвитку, розповідають, як вони виходили з кризових ситуацій і що дозволило їм вирізнитися з-поміж конкурентів. Історія кожного бренду супроводжується відвертим інтерв’ю із засновником, що розкриває його як особистість. Книжка «10 успішних українських брендів» стане джерелом унікального корисного досвіду й натхнення, для тих, хто хоче змінювати себе і світ навколо.

Володимир В’ятрович. «(Не)історичні миті»

Видавництво «Клуб сімейного дозвілля»

На Форумі голова Українського інституту національної пам'яті презентує власну книгу «нарисів про минулі сто років». Книга містить 38 нарисів-миттєвостей, вихоплених з останнього століття української історії: потяг, що везе київських студентів під станцію Крути; хлопчик в українському селі, який вмирає від голоду в 1933-му; останні бійці УПА в останній криївці; радянський концтабір, де гине поет, але лишаються жити його вірші; зрештою — Майдан 2014-го й російсько-українська війна. «(Не)історичні миті» — це розповіді не про звичні нам із підручників ключові події минулого, які змінювали хід історії, — пояснює автор Володимир В’ятрович. — Миті фокусування дійсності, коли в одній хвилині можна побачити ціле життя людини чи навіть усього покоління. Вони — як маленькі уламки історії, кожен з яких, проте, дозволяє розгледіти її велике полотно. Осколок розбитого дзеркала стає окремим дзеркалом».

Роман Онишкевич. «Історії під пиво»

Видавництво «Коло»

Звичайно ж, ми не могли оминути увагою книгу нашого колеги. «Історії під пиво» належить до серії з п'яти книжок «Есе про все». Львівський журналіст Роман Онишкевич представляє свої сумні та веселі історії та роздуми.

Редакція Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: