Через порушення мерії понад 20 маршрутів Львова залишилося без автобусів

Strajk-Avtobus-13-630x420

Цього тижня кількість громадського транспорту у Львові ще більше скоротилася. До того ж, ще менше автобусів виходить на маршрути, а міська рада робить лише вигляд боротьби із цим явищем.

Водночас, цього тижня через грубі порушення мерії суд позбавив права на автобусні перевезення підприємства “Міра і К” та “АТП 14630”. Як виявилося, ці перевізники понад півроку незаконно обслуговували більше 20-ти маршрутів Львова.

12 вересня Львівський апеляційний адмінсуд визнав протиправним та скасував рішення управління транспорту ЛМР про проведення конкурсу на міські маршрутні перевезення та рішення про переможців конкурсу, визначених ще в квітні цього року. Ми писали про рішення першої інстанції тут 

Також суд визнав протиправною бездіяльність управління Укрстрансбезпеки, яке не проконтролювало дотримання вимог законодавства управлінням транспорту і зв’язку ЛМР під час проведення конкурсу перевізників. Відтак суд скасував договір про перевезення пасажирів, укладений управлінням транспорту ЛМР з перевізниками “Міра і К” та “АТП 14630” та зобов’язав провести новий конкурс без порушень закону.

Красномовне рішення суду

Красномовно все описано у рішенні суду першої інстанції (яке і залишила в силі апеляція). Для того, аби розуміти глибину проблеми, радимо присвятити трохи часу, аби передивитись це рішення суду, воно детально описує і порушення, допущені управлінням транспорту, і всі наслідки такої безгосподарності та банальної неорганізованості чиновників.

 

Нагадаємо, що у квітні цього року управлінням транспорту та зв’язку ЛМР був проведений конкурс серед перевізників на обслуговування міських маршрутів. Однак від самого початку він був оскаржений експертами та громадськими активістами, адже умови конкурсу грубо суперечили Закону України “Про автомобільний транспорт”. Ще тоді громада надала управлінню чимало пропозицій із покращення умов конкурсу, однак до жодної конструктивної думки в ЛМР не дослухалися, а продовжували проводити свій «конкурс».

Ці порушення, про які із самого початку говорили представники ГО, підтвердив львівський адмінсуд. Про що мова? Наприклад, про затвердження руху транспорту в режимі “маршрутне таксі”, що дозволяє автобусам курсувати не за графіком і позбавляє львів’ян комфортного пересування містом. Також під час конкурсу було порушено принцип рівності перевізників - його переможцями стали підприємства “Міра і К” та “АТП 14630”, які подали неправдиву інформацію про кількість транспорту, а тому не могли обслуговувати ті маршрути, на які претендували на конкурсі.

І навіть після зміни керівництва управління транспорту ситуація із перевезеннями, як бачимо, у позитивний бік не змінилася. Львівська міська рада лише робить вигляд, що бореться за якість пасажирських перевезень у місті.

Фіктивна боротьба за якість перевезень

Ще у липні управління транспорту Львівської міської ради повідомило перевізників “Міра і К” та “АТП 14630” про розірвання з ними угод через масовий невиїзд транспорту на маршрути. Однак ці листи перевізники відразу оскаржили в суді. Цікаво, що ЛМР без видимих причин судове засідання проігнорувала і програла справу.

За інформацією ГО «За якісний транспорт» перевізники «Міра і К» та «АТП 14630» випускали на маршрути не більше 55% транспорту від зазначеної в угоді кількості. «На судові засідання чомусь не з'явились представники юридичного департаменту ЛМР. Ми неодноразово запрошували юристів ЛМР на засідання громради, проте і до нас вони не приходили, – стверджує керівник ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига. – Відтак, ми написали звернення до міського голови Львова з проханням провести службове розслідування і з'ясувати, чому юридичний департамент ЛМР проігнорував судові засідання та засідання громади».

Відтак, чиновники міської ради у ЗМІ говорять про боротьбу із несумлінними перевізниками, а самі роблять усе, аби «улюбленці» виходили сухими із води. Ще одним доказом фіктивності такої «боротьби за права львів’ян» є той факт, що управління транспорту навіть не подало апеляційних заяв на рішення суду щодо листів про розірвання угод.

Листи без дії

Скидається на те, що ЛМР відстоює інтереси окремих перевізників та, зважаючи на катастрофічну ситуацію з транспортом, надсилає листи про розірвання угоди тільки «про людське око».

Давайте розглянемо на прикладі один із таких листів, який, нагадуємо, мав би стати причиною розірвання договору на обслуговування кількох міських маршрутів.

«Оскільки з одержаної організатором перевезень інформації випливає, що перевізник – ПАТ АТП 14630 систематично не виділяє планові кількості транспортних засобів на міські автобусні маршрути…. управління… повідомляє про одностороннє дострокове розірвання договору».

А тепер, увага. Це не просто так рекомендаційний лист, навіть не доповідна записка, це ДОКУМЕНТ, на підставі якого розривається ділова угода: «з інформації випливає», «системно не виділяє»… До того ж, жодного натяку на докази чи підтвердження того «випливання» до листа не додано. Цікаво, починаючи з якого курсу навчання на юридичному студенти могли би скласти повноцінний позов до суду, аби оскаржити ТАКИЙ документ? Чи хтось в ЛМР розраховував, що перевізники так легко погодяться віддати свій заробіток? Чи, все ж, у мерії мали на меті зробити вигляд діяльності замість реальної діяльності?

У підсумку незаконний конкурс, показове «розірвання» угод з порушниками - усе це схоже на змову мерії з окремими перевізниками через свою пасивну позицію та невиконання своїх посадових обов’язків, що, власне, і констатують громадські активісти.

І допоки мерія робить вигляд, що щось робить та ігнорує звернення області щодо приміських маршрутів, львів’яни щодня мають клопіт «як доїхати на роботу». Сьогодні депутати ЛМР подарували нам всім надію на позитивні зміни. По-перше, меру запропонували оголосити конкурс на посаду очільника транспортного управління. Депутати Львівської міської ради вимагають найближчим часом оголосити конкурс на посаду начальника управління транспорту ЛМР. Водночас, є навіть такі, хто пропонує ліквідувати управління, як «бездіяльну структуру».

Про це на сесії вже заявив депутат Маркіян Лопачак: «У профільних чиновників відсутнє будь-яке бачення та стратегія розвитку транспорту у Львові, а перевізники через неспроможність команди міського голови не несуть жодної відповідальності за порушення умов перевезень. Вимагаємо ліквідувати управління транспорту  та повернутися до виконання притаманних для міського голови обов’язків та особисто і без жодних посередників здійснювати управління міським транспортом до повного налагодження його нормального функціонування. При продовження сьогоднішніх тенденцій місто ризикує потрапити у стан тотального інфраструктурного хаосу надовго», – йдеться у заяві.

Мар'яна ТКАЧЕНКО

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: