На Форумі видавців у Львові представили Антологію українських письменників Донбасу «Порода» (фото)

21744590_1558082117564200_1032180180_n

Сьогодні, 15 вересня, на Форумі видавців у Львові представили Антологію українських письменників Донбасу «Порода». До неї увійшли 63 автори, які у той чи інший спосіб пов'язані з українською Донеччиною та Луганщиною.

Про це повідомляє ІА Дивись.info.

Антологія «Порода» – спроба розглянути літературний процес Донбасу у контексті загального українського літпроцесу. Упорядники зібрали кілька десятків авторів (поетів, прозаїків, драматургів), аби створити більш-менш повноцінну картину літературного Донбасу і презентувати її усій Україні. У «Антології» буде 63 автори, які мають відношення до Донеччини та Луганщини. Там будуть також різні генерації поетів, прозаїків, драматургів, які творили в 1960-2000-х роках.

«Ця антологія має літературний сенс, але літературний сенс достатньо умовний. Академік Іван Дзюба у передмові пише, що ця антологія має починатися набагато раніше, ніж починається наша "Порода" і не закінчуватися набагато пізніше, ніж не закінчується наша "Порода". Наша "Порода" – це проект покликаний показати нам українцям, що Донецьк це не задвірки, що Донецьк це один із стовпів української культури. Ось те, що має насамперед показати антологія "Порода"», - розповів Іван Андрусяк, шеф-редактора видавництва «Легенда».

Він додав, що в антології представлені не всі автори, яких хотілось би включити до збірки, адже для цього існує низка об’єктивних причин (зокрема й безпека тих авторів, які зараз перебувають на окупованій частині Донбасу), про те наголосив, що ця книжка може мати другий, а може й третій том.

За словами керівника проекту Станіслава Федорчука, вже є попередні домовлено і із чеськими та німецькими перекладачами про те, аби перекласти книгу. Можливо, до кінця року ці переклади будуть анонсовані.

«Наразі про електронну версію книги не йдеться, але на проекті «Донбас Реалії» буде серія годинних інтерв'ю з авторами антології, під час яких вони читатимуть свої твори, відтак до кінця року буде повноцінний аудіопродукт, начитаний голосами авторів», - сказав Станіслав Федорчук.

Зазначимо, упорядниками книги «Порода» стали Микита Григоров і Веніамін Білявський, а передмову до неї написав Іван Дзюба. Крім літературних творів, збірка міститиме коротку інформацію про кожного автора. Друком вийшло 2000 примірників, 1000 з яких потраплять безкоштовно до бібліотек.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: