Стратегія і практика миротворчості: досвід сусідів

17750522_303
Джерело фото: DW

Вчора під час Форуму видавців у Львові відбулася презентація-дискусія «Соціальне посередництво в Україні» (від коаліції громадських організацій «Українська миротворча школа»).

 

Організатором заходу став МФ «Відродження». Пропонуємо до уваги конспект цієї зустрічі.

Станіслав Лячинський,  директор програмної ініціативи МФ «Відродження»  «Громадські ініціативи нової України»:  

«Питання миру і війни … - це дійсно питання не лише фахове, а питання світоглядне. Всі успішні спроби миротворчості і припинення якимось чином конфлікту відбувалися переважно тоді, коли сам конфлікт вже певним чином завершений, його силова фаза. Тому говорити  про миротворчість в Україні поки зарано, радше можемо говорити про діалог, в тому числі про діалог між різними частинами України». 

Віталій Овчаренко, кандидат історичних наук, ветеран АТО, координатор проекту «Українська миротворча школа» в Донецькій та Луганській областях.

Віталій розповів, що їхній проект провів уже чималу кількість заходів щодо поширення миротворчості серед людей. Щодо людей з окупованих територій, Віталій зауважує: «Їм лише потрібно показати, що все не так, як виглядає з однієї сторони». Він розказав, що клуби небайдужих людей мають створюватися у Донецьку, Слов’янську, Краматорську. Тільки тоді мета буде досягнутою, а питання миротворчості найбільш поширене.

Галина Усатенко, кандидат філологічних . н., доцент кафедри історії української літератури і шевченкознавства Київського національного університету ім. Т. Шевченка, президент ГО Фонд «Європа ХХІ»:

«Молоде покоління створило новий етап у миротворчості. Аби підтримувати та розвивати діалог  - потрібно починати і більше працювати зі школами, які є своєрідним хабом».

Наступною виступила Софія Сидоренко – представник Інституту лідерства УКУ:

«Інститут займається громадською освітою. Важливим є платформи для комунікації між різними точками зору, зокрема, такими можуть бути хаби».

Владислав Романов, керівник Придніпровського представництва МФ «Відродження»:

«Проблема у розумінні поняття «миротворчість» пересічною людиною і поняття «патріотизм». Що глибше? Що важливіше? Патріотизм. У нашій країні миротворчість вже сприймається, як пацифістська річ, близька до зради».  Він наголосив на необхідності закладати уже відтепер у поняття «миротворчість» правильне значення: «Миротворчість як соціальна практика».

 Галина Усатенко: «Навіть чудово написані і грамотно складені стратегії мало що дають на практиці, тому важливі наші дії, що повинні засновуватись на спільній візії».

Формула миротворчості для України за підсумками: культура і книговидання, стимулювання навчання на території України і здача ЗНО на території України, спільні проекти у громадах, що її об’єднують, робота з молоддю, стимулювання особистих контактів і налагодження транспортної системи, позитивні емоції, підвищення громадянської активності і зменшення радикальних настроїв, засоби мистецтва і освіта.

Записала Юлія Бас

Нагадуємо, що ІА Дивись.info є медіапартнером цьогорічного Форуму видавців

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: