Приватна армія «Самопомочі»

PM463image001

Події, що сталися протягом останніх тижнів на Львівщині, викрили проблему, про яку експерти говорили давно, а саме – так звані «приватні армії». Одну із них «в дії» львів’яни і мали змогу спостерігати.

ІА Дивись.info вирішила розібратися, ким насправді були чоловіки у формі батальйону «Донбас» і що їх пов’язує із Семеном Семенченком та Андрієм Садовим.

Добровольці чи охоронці?

Отже, якщо пропустити події у Краківці та Шегинях, то 12 вересня до поліції надійшло повідомлення про озброєних людей в одностроях біля озера у Винниках. Миттєво на сторінці Штабу блокади торгівлі з окупантами з’явився стрім, під час якого розповідали, що мовляв сюди прибули бійці батальйону «Донбас», щоб відпочити, сходити на екскурсії, натомість поліція завадила їм у цьому.

Натомість в ГУ Нацполіції повідомили: «12 вересня, до Личаківського відділу поліції надійшло повідомлення про те, що поблизу міста Винники, біля озера перебуває група людей у військовому однострої. За інформацією, громадяни можуть мати при собі зброю та вибухівку. Цю інформацію внесено до Журналу єдиного обліку.

На вказаному місці правоохоронці виявили близько п'ятдесяти осіб у одностроях зі спеціальними засобами захисту. На місці події працюють патрульні поліцейські, слідчо-оперативна група та працівники інших служб. Наразі правоохоронці встановлюють особи громадян та проводять перевірку на наявність зброї, вибухівки та інших заборонених предметів».

Згодом до Винниківського озера прибув власною персоною і Семен Семенченко, який знову таки наголосив, що бійці батальйону «Донбас» відпочивали, а те, що відбувається – це провокації і переслідування добровольців.

Втім, з власних джерел, наближених до правоохоронних органів, нам підтвердили, що люди в одностроях – працівники охоронної фірми. Про це в ефірі одного з телеканалів сказав і відомий львівський журналіст Микола Савельєв. Звісно, це не виключає того, що люди в одностроях можуть бути бійцями батальйону «Донбас», ось тільки на сьогоднішній день – колишніми, адже чинні, тобто бійці 46-го окремого батальйону спеціального призначення «Донбас-Україна» перебувають у місцях своєї дислокації, як і бійці батальйону спеціального призначення НГУ «Донбас».

«З приводу бійців, яких привіз Семенченко, то я вам скажу, що там є дуже багато цікавих питань. Мова про охоронну фірму «Донбас», яка була залучена до цієї акції, куди дійсно входить частина бійців, які воювали в цьому батальйоні, а частина – ніколи не мали до Донбасу жодного стосунку. Ми повинні розуміти – якщо вони кажуть, що мають дозвіл на зброю, то йде мова про мисливську, травматичну та вогнепальну. Якщо мова йде про вогнепальну зброю, то ми маємо справу або з діючими офіцерами, або з діючими солдатами, які незаконно взяли вогнепальну зброю і поїхали із зони АТО сюди. Або з охоронною фірмою. Я думаю, там 60-70% бійців, що воювали з Семенченком у «Донбасі», а решта, думаю, сильніші люди, яких набрали просто для підкріплення. Реально бійці Донбасу знаходяться або десь на ротації, або в госпіталі, або на передовій. Тобто виходить ситуація, що «Донбас» переплутав кордони», – зазначив Микола Савельєв.

Хто пов’язаний із Семенченком

Отже, на сьогодні існують щонайменше дві структури, які тим чи іншим чином пов’язані як з Семеном Семенченком, так і з батальйоном «Донбас». По-перше, є громадська організація «Внутрішній корпус батальйону Донбас», її засновникам, згідно із даними аналітичної системи YouControl, є Дмитро Іванов та Віктор Шевченко. До речі, на деяких чоловіках біля Винниківського озера були футболки з написами «Внутрішній корпус батальйону «Донбас».

За адресою, де знаходиться ГО «Внутрішній корпус батальйону «Донбас», розміщена ще одна громадська організація – «Рух визволення», засновниками якої є Семен Семенченко і Єгор Соболєв. До кола інтересів Семенченка належить ще низка громадських організацій, зокрема Благодійний фонд Семена Семенченка, а також ГО «Молодь за реформи та розвиток», зареєстрована у Дніпрі, і ГО «Об’єднання дружин та матерів бійців учасників АТО». Засновницею двох останніх організацій є дружина Семенченка Наталія Московець.

Скрін зі сторінки аналітичної системи YouControl

 

Ось, до речі, що сказав сам Семен Семенченко в інтерв’ю Цензор.НЕТ від 25 травня 2017 року: «Внутрішній корпус батальйону «Донбас», який існує вже більше року. Ми повернулися в добровільний первісний стан. Боремося з корумпованими судами, займаємося поступовим знищенням тітушні в Києві (маю на увазі знищення не фізично, а морально, юридично). Хлопці приходять на допомогу громаді, наприклад, в разі незаконних забудов. За справу беруться юристи, доводять до суду справи. Якщо на боці «тітушні» есбеушники і поліцейські, ми добиваємося порушення кримінальних справ…»

Громадська організація – це, звісно, добре, але членство в ній не зобов’язує до носіння спеціальних засобів захисту, які були у людей біля озера. Однак такі засоби конче потрібні тим, хто працює в охоронних структурах, а такою є ПП «Донбас-Безпека». З 25 листопада 2015 року директором ПП є Ігор Гевко, а засновником Іван Анайко. Розмір статутного капіталу – 100 гривень.

Ігор Миколайович Гевко є помічник народного депутата від «Самопомочі» Семена Семенченка на громадських засадах, а також він був добровольцем батальйону «Донбас», брав участь у боях за Іловайськ. Сьогодні ж він засновник охоронної фірми «Донбас-Безпека», яка позиціонує себе як компанія учасників АТО – приватна служба безпеки. Ліцензії МВС України компанія отримала 28 листопада 2014 року.

Срін зі сторінки аналітичної системи YouControl

Тісно пов’язаний з цією структурою і Тарас Костанчук, ветеран АТО, доброволець батальйону «Донбас», керівник об'єднання учасників АТО «Справедливість», а нині людина з команди екс-керівника СБУ Валентина Наливайченка.

До послуг фірми належить: фізична охорона об’єктів, охорона ланів та врожаю, охорона та супровід вантажів, охорона громадських заходів, вирішення нестандартних ситуацій, юридичні послуги з питань безпеки.

Існування двох організацій, які мають спільне коріння, але різні статуси – комерційний і громадський – вирішують низку проблем. Під час появи людей зі спеціальними засобами захисту чи навіть зброєю на масових заходах можна виправдати статусом охоронної фірми, натомість для позитивної картинки  – це легко замаскувати під громадську організацію – ветеранів добробатів.

Після скандалу, що трапився наприкінці серпня на Чернігівщині, коли «Донбас-Безпеку» звинувачували у рейдерстві, у батальйоні спецпризначення НГУ «Донбас» 1 вересня зробили заяву: «Батальйон «Донбас» не має ніякого відношення до статті «ТІТУШКИ з шевронами батальйону Донбас», які вказані в публікації Цензор. Що стосується охоронної фірми «Донбас – безпека», то її власником є Тарас Костанчук, якій з 2014 року не має до батальйону «Донбас» ніякого відношення. Костанчук є активістом руху Валентина Наливайченка «Справедливість». Бійці батальйону «Донбас» висловлюють співчуття тому факту що ім'я легендарного батальйону замішано в інформаційних розборках…»

В даний час бійці добровольчого батальйону «Донбас» вживають заходів до перевірки зазначених у статті фактів і щодо розшуку осіб і машин, які нібито використовують символіку батальйону

До речі, «Донбас-Безпека» – далеко не єдина охоронна фірма, яка має добробатівське коріння. Є ще, наприклад, «Охорона Айдар», ТОВ «Охоронно-консалтингова компанія «Борисфен», яка має стосунок до нардепа Юрія Берези, екс-комбата «Дінпро-1». До речі, на адресу останньої вже не раз лунали звинувачення у рейдерстві.

Усі ці охоронні структури мають спільні риси – тут ветерани АТО (але далеко не всі), співзвучні з військовими формуваннями назви відкривають поле для певної підміни понять, а кінці ведуть, прямо чи опосередковано, до конкретних політичних персон чи комерційних структур.

Водночас політолог Олександр Палій переконаний, що коріння проблеми набагато глибше.

«Це сили, які Росія використовує для своїх цілей. Зовсім нещодавно у Києві розкрили спробу організувати сепаратистську організацію під виглядом матерів воїнів АТО. Тут майже те саме, тітушки називають себе активістами, найманці охоронних організацій – батальйоном «Донбас». Батальйон «Донбас» зараз воює на передовій і керівник там зовсім не Семенченко. Все це камуфляж для прикриття антиукраїнської пропаганди. І справа не у політичних силах, які мають стосунок до тої чи іншої структури, а справа у тому, хто стоїть за цими дестабілізуючими речами. Тому певні політичні сили проголошують треті майдани, блокади тощо. Ці політичні сили не є самостійними – вони отримали гроші і відпрацювали. А щодо колишніх бійців, то згадайте блокаду, коли з 40 затриманих стосунок до армії мали лише декілька», – сказав Олександр Палій.

Оксана Дудар

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: