Фахівець розповів про способи махінацій у Prozorrо

1475496523-1257

Директор департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації розповів про способи, якими користуються учасники державних закупівель, заради особистої вигоди.

Про це він розповів 20 вересня під час прес-конференції, повідомляє Дивись.info.

Директор департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації Роман Филипів виділив дві основних сфери шахрайства на державних закупівлях. Перша — змови учасників.

«Наприклад, коли на закупівлю зголошуються дві взаємопов’язані між собою структури: один дає цінову пропозицію на рівні ринку, а інший починає усіх тягнути вниз: зменшує ціну, сам заходить у мінус рентабельність і всіх затягує у неї. Коли вже замовник починає проводити кваліфікацію, всі відмовляються, бо їх затягнули у ціновий діапазон, де працювати невигідно», — пояснює Роман Филипів.

Крім того, за словами директора департаменту, часто замовник фірмі, якій заборонили брати участь у торгах, просто відкриває іншу фірму.

«Це серйозне упущення. По відношенню до учасників, які порушують закон України про публічні закупівлі, відбуваються розслідування і рішенням органу оскарження вони вносяться до реєстру тих, які не мають права більше брати участь у торгах. Але було підприємство А, у якому засновник громадянин Б. Цей самий засновник створює інше підприємство і працює у закупівлях», — зазначає фахівець.

Роман Филипів каже, що у цьому питанні Україні необхідно перебирати досвід Німеччини, де штрафні санкції накладають на засновників фірм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: