Добігає кінця термін дії перших виданих карт поляка

karta-polaka

У квітні 2018 року можливе нагромадження заяв про надання Карти поляка; тоді втратять свою дійсність перші Карти, видані у 2008 році строком на 10 років, повідомили у середу, 20 вересня, у Міністерстві закордонних справ Польщі.

У квітні 2018 року можливе нагромадження заяв про надання карти поляка; тоді втратять свою дійсність перші карти, видані у 2008 році строком на 10 років,  повідомили у середу, 20 вересня, у Міністерстві закордонних справ Польщі, передає Польське радіо.

У середу сенатська Комісія справ еміграції та зв’язків з поляками за кордоном вислухала інформацію МЗС і Міністерства внутрішніх справ та адміністрації на тему реалізації нового Закону «Про карту поляка».

Заступниця директора Департаменту співпраці з Полонією та поляками за кордоном у МЗС Маґдалена Пщулковська звернула увагу, що наступного року мине десять років від ухвалення Закону «Про карту поляка».

«У квітні наступного року може відбутися нагромадження, адже будуть не тільки нові заяви про видання карти поляка, але дійсність свою втратять перші карти, видані відразу після вступу у силу закону», - зауважила вона.

Чиновниця нагадала, що карту поляка видають строком на 10 років, а перші документи були надані у травні 2008 року.

Маґдалена Пщулковська поінформувала, що до 15 серпня 2017 року було розглянуто 18 тис. 647 заяв про надання карти поляка. Натомість торік це число становило 27 тис. Чиновниця зауважила, що невідомо, скільки таких заяв може бути розглянуто протягом усього 2018 року.

Віце-міністр внутрішніх справ і адміністрації Себастіан Хвалек нагадав, що на МВСіА накладено, головним чином, «питання фінансових виплат для власників Карти поляка».

«Дані свідчать про те, що від січня до 1 вересня 2017 року подано приблизно 7 тис. заяв про надання дозволу на постійне перебування на підставі карти поляка та майже 5 тис. клопотань про грошові виплати для цих осіб», - сказав Хвалек.

Він повідомив, що найбільшу кількість заяв на отримання таких виплат подано у Мазовецькому (31%), Люблінському (12,6%), Малопольському (10,5%) та Нижньосілезькому воєводствах.

Як сказав Хвалек, найбільше заяв подали громадяни України та Білорусі.

«Більшість клопотань про соціальні виплати розглядаються позитивно», - наголосив він і додав, що негативні рішення є наслідком, здебільшого, «недотримання заявником формальних вимог».

Нагадаємо, новий Закон «Про карту поляка» президент Польщі Анджей Дуда підписав у грудні 2016 року. Документ передбачає, що рішення про грошові виплати для її власників, котрі клопочуться про надання їм дозволу на постійне перебування у Польщі, видають не старости, а воєводи. Виключено також можливість подачі наступних заяв особами, котрі отримали допомогу у максимальному розмірі протягом 9 місяців та можливість отримання виплати особами, котрі використали ці кошти як члени сім’ї заявника.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: