Пастори-шахраї з «Посольства Божого» відбулися легким переляком

суд-2

Чотирьох пасторів «Посольства Божого» колегія суддів Сихівського районного суду виправдала за звинуваченням у відмиванні коштів, отриманих злочинним шляхом. Трьох було визнано винними у шахрайстві і засуджено до п’яти років умовно.

Вирок оприлюднено у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Йдеться про Лесю і Олександра Олексюків, Сергія Лардугіна і Романа Ревка. Усі вони були пасторами заснованої Сандеєм Аделаджою секти «Посольство Боже». Кількість потерпілих – 25 осіб, сума привласнених коштів – понад 3,5 мільйона гривень. А почалося все ще десять років тому – 2007-го.

Засновник «Посольства Божого» Сандей Аделаджа

Перші потерпілі

Одним з перших потерпілих був пастор церкви «Нове покоління» і його дружина, яких Леся Олексюк переконала вкласти гроші у бізнес, а для цього закласти двокімнатну квартиру. За користування коштами пастори «Посольства Божого» обіцяли платити астрономічну суму у 36-50% річних. Тим часом пастор «Нового покоління» переконав своїх прихожан теж закласти житло.

За дві квартири у ВАТ «Банк Універсальний» був отриманий кредит у сумі 141 тисяча доларів. В офісі фірми «Амбасадор» 20 серпня 2007 року Лесі Олексюк пастор «Нового покоління»  передав 100 тисяч доларів. За тодішнім курсом – понад півмільйона гривень.

Не підозрюючи, про який «бізнес» йдеться, пастор «Нового покоління» продовжував переконувати своїх прихожан у «вигідних» капіталовкладеннях і зрештою шахраї отримали ще 45 тисяч доларів, згодом – ще 42 тисячі. Тим часом Леся Олексюк запевняла усіх, що є не тільки пастором, а й фахівцем з нерухомості, а подібні капіталовкладення – неймовірно вигідними. Крім того, пастор і прихожани «Нового покоління» повірили у захмарні відсотки за користування їхніми коштами.

Щоб переконати людей у чесності своїх намірів, готувалися відповідні договори позики і урочисто підписувалися в офісі в центрі Львова.

«Швидке збагачення»

Часто-густо жертвами пасторів-шахраїв ставали люди, які опинилися у складних життєвих обставинах, зокрема ті, хто страждав на алкогольну залежність. Спочатку такі люди приходили з метою позбутися недуги, потім їх починали запрошувати на служби, де переконували, що потрібно вкладати гроші у бізнес, який дозволить швидко розбагатіти. А для цього потрібна дрібниця – якщо нема своїх грошей, взяти кошти у банку, заклавши, наприклад, власне житло. Усі грошові транзакції відбувалися на вулиці Староєврейській, в офісі фірми «Амбасадор».

Оскільки прихожани «Посольства Божого» рідко були людьми заможними і не мали вільних коштів для вкладання у бізнес, вони, зазвичай, закладали свої квартири чи будинки, вірячи у надшвидкі прибутки і казкові відсотки. А пастори у барвистих кольорах охоче розповідали про розкішне життя у найближчому майбутньому – маєтки, автомобілі, яхти, подорожі…

Якось двоюрідний брат Лесі Олексюк розповів своїм колегам по роботі, як можна вигідно вкласти гроші. Натхненний блискучими перспективами співробітник з дружиною заклали свою квартиру і віддали пасторам-шахраям 45 тисяч доларів. За це їм пообіцяли 24% річних і повне повернення коштів до 1 липня 2009 року.

Пастори й експерти з нерухомості

Усі четверо пасторів запевняли, що вони успішні підприємці і фахівці з нерухомості.

Сама Леся Олексюк під час суду заявила, що своєї провини не визнає, а коли брала гроші в прихожан, то вірила, що зможе їх повернути. За її словами, задум був такий: купувати дешеву нерухомість, ремонтувати її і продавати дорожче.

2006-го вона навчалася на маклерських курсах, а також у Католицькому університеті щодо залучення коштів громадських організацій.  Крім того, церква «Посольство Боже» заохочувала займатися бізнесом. Леся Олексюк була керівником фірми «Амбасадор», Роман Ревко – керуючим «Ліоне Банк», а Олександр Олексюк, Сергій Лардугін – ФОПами.

До слова, «Ліоне Банк» теж був частиною шахрайських схем. На сьогодні цієї фінансової установи вже не існує, але залишилися потерпілі від її фінансової діяльності.

«Благі наміри» вивести людей зі скрути

Усю свою діяльність пастори пояснюють благими намірами – навчити людей вийти зі скрутного матеріального становища. Та на практиці покращувалося матеріальне становище пасторів, а ось тих, хто їм повірив, погіршувалося і то суттєво – люди залишалися без даху над головою.

У кожного потерпілого у багатомільйонній афері своя історія. Розуміння, що їх надурили теж приходило не відразу, адже на початках пастори нібито й сплачували відсотки за іпотеками, але недовго. Щойно банківські повідомлення стали надходити позичальникам, вони зрозуміли – щось тут не те, а пастори продовжували годувати байками, що бізнес ось-ось запрацює і гроші на них хлинуть як злива з неба. Коли ж люди вимагали негайно повернути кошти, у відповідь чули – грошей нема, вклали у справу.

Фінансова піраміда

Схема працювала за принципом фінансової піраміди, а всі грошові потоки сходилися до нігерійця Сандея Аделаджі, засновника «Посольства Божого», другом і соратником якого був скандально відомий екс-мер столиці Леонід Черновецький.

Сандей Аделаджа і Леонід Черновецький

За президентства Леоніда Кучми Аделаджу намагалися видворити за межі країни, — та за протекцією американських правозахисних організацій пастор залишився в Україні. Він є фігурантом у справі «King's capita», за якою багато віруючих «Посольства Божого» закладали свої квартири в обмін на щомісячні відсотки. Компанія, якій було дозволено діяти у церкві, не впоралася зі своїми фінансовими зобов'язаннями. МВС України висунуло Аделаджі обвинувачення як співучаснику. У березні 2016 року слідство було завершене.

Щодо львівської філії секти, то у суді як потерпілі проходили 25 осіб. Вказана сума збитків – 3 587 190 гривень, щоправда, за курсом станом на 2007-2009 рр. А усі томи зібраних свідчень радше нагадують детективний роман з хитро закрученим сюжетом.

Майже 10 років тягнулася справа з викриття діяльності пасторів «Посольства Божого» і 11 серпня Сихівський районний суд, нарешті, виніс вирок, який навряд чи задовольнив 25 постраждалих осіб. Усіх чотирьох пасторів,  Лесю і Олександра Олексюків, Сергія Лардугіна і Романа Ревка, визнали невинуватими і повністю виправдали за звинуваченням за ч. 2  ст.209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Колегія суддів Сихівського районного суду Лесю і Олександра Олексюків, Сергія Лардугіна визнала винними у шахрайстві. Олексюки отримали по п’ять років позбавлення волі без конфіскації майна з іспитовим строком три роки. Сергій Лардугін отримав п’ять років без конфіскації з іспитовим строком два роки, Романа Ревка виправдали повністю.

Суд також задовольнив частину цивільних позовів із вимогою відшкодувати втрати, зобов’язавши пасторів сплатити понад 3,7 млн грн на користь сімох потерпілих.

Незгідні з рішенням суду потерпілі збираються подавати апеляцію.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: