Врятувати за кілька хвилин: як діяти, якщо перехожий втратив свідомість і не дихає (фото)

IMG_0998

Сертифікований інструктор Європейської ради реанімації розповів, як треба діяти, якщо людині поруч із вами стало погано, вона втратила свідомість і не дихає.

У випадку, коли людині несподівано стало зле і вона втратила свідомість, а поруч немає лікарів та «швидкої», врятувати життя їй може той, хто вміє проводити базові реанімаційні заходи. Якщо людина знаходиться не при тямі і не дихає, то серце вже зупинилось чи зупиниться протягом хвилини - такий стан це клінічна смерть. Без сторонньої допомоги мозок перестає отримувати кисень і вже за 5 хвилин в ньому відбуваються незворотні зміни. У такій ситуації, навіть якщо лікарі потім зможуть запустити функціонування інших органів, до нормального усвідомленого життя повернутися в особи шансів майже немає. Тому важливо аби свідки розпочинали діяти до приїзду швидкої.

Редакція Дивись.info у повному складі пройшла майстер-клас з базових реанімаційних заходів і проведення автоматичної зовнішньої дефібриляції — зрештою, журналісти нерідко опиняються у центрі натовпу, де будь-кому може стати зле. Відтак, можемо на своєму досвіді зауважити, що для того, аби засвоїти основні дії у ситуації, коли необхідно допомогти людині без свідомості й дихання, необхідно лише пару годин тренування.

Своїми знаннями з нами поділився Іван Мигаль, лікар-анестезіолог, сертифікований інструктор Європейської ради реанімації, аспірант кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ЛНМУ ім. Д. Галицького. За його словами, проводити базові реанімаційні заходи не складно, але потрібно пам’ятати кілька необхідних складових:

«По-перше, якщо ви бачите, що людина втратила свідомість, не зволікайте. Скажіть усім довкола, якщо це людне місце, що ви вмієте проводити базову реанімацію та пересвідчіться, що вашій безпеці нічого не загрожує. По-друге, потрібно знайти людину, яка буде телефонувати до «швидкої». І по-третє, краще знайти того, хто зможе вас підмінити, адже за дві хвилини проведення непрямого масажу серця ви втомитеся», — зазначає Іван Мигаль.

Загалом, базова реанімація зводиться до 4 кроків:

  1. Перевірте стан свідомості людини.
  2. Якщо не реагує, відновіть прохідність дихальних шляхів та перевірте дихання.
  3. Якщо не дихає нормально або немає дихання, зателефонуйте 112 (103), знайдіть та принесіть автоматичний зовнішній дефібрилятор (якщо такий є).
  4. Негайно розпочніть серцево-легеневу реанімацію. Виконуйте її за принципом 30 до 2: тридцять натисків на грудну клітину та два вдихи у рот постраждалого. Робити ці дії необхідно безперервно до приїзду «швидкої».

Якщо ж ви маєте дефібрилятор, додаються ще два кроки:

  1. Увімкніть АЗД та накладіть електроди.
  2. Відступіть убік та виконайте дефібриляцію.

Якщо потерпілий почне приходити до тями: рухатися, відкривати очі та нормально дихати, припиніть СЛР, поверніть його в безпечне положення.

Іван Мигаль додає, що тиснути треба доволі сильно та швидко. Частота натискання на середину грудної клітки 100-120 на хвилину, глибина 5-6 см.

«Завжди існує імовірність, що ви зламаєте постраждалому ребра. Такі випадки трапляються і у професійних реаніматологів. Незважаючи на це ви даруєте людині шанс на нормальне подальше життя», — зазначає експерт.

Детальніше про базові реанімаційні дії — в інструкції Європейської ради Реанімації:

Базові реанімаційні заходи, інструкція розроблена Європейською радою Реанімації:

Базові реанімаційні заходи для дітей, інструкція розроблена Європейською радою Реанімації:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: