Нобелівська премія цього року зросте на понад $1 мільйон

_98073061_nobel

Вперше від 2001 року Нобелівський фонд збільшив розмір премій. Лауреати 2017 року отримають не 8, а 9 млн шведських крон.

Про це інформує ВВС Україна.

Різниця становить приблизно 1,12 млн доларів. Про це йдеться у прес-релізі фонду.

У 2012 році на тлі наслідків фінансової кризи фонд зменшив виплати із 10 до 8 млн крон. Це було перше скорочення премій від 1949 року.

«На початку наступного тижня почнуться оголошення лауреатів Нобелівської премії 2017 року, і ми раді повідомити, що цього року збільшимо суму премії на один мільйон шведських крон», - наводяться у прес-релізі слова голови фонду Карла-Хенріка Хельдіна.

Нобелівський фонд було засновано у 1900 році, аби здійснювати виплати Нобелівських премій. Згідно із заповітом промисловця Альфреда Нобеля, ці премії відзначають особливі наукові досягнення у п'яти галузях: фізика, хімія, фізіологія і медицина, література і сприяння миру у світі.

Від 1969 року за ініціативи Банку Швеції Нобелівською премією також відзначають досягнення у галузі економічної науки.

Із урахуванням інфляції, сума у 9 млн крон трохи перевищує (на 9%) першу премію, виплачену у 1901 році. Тоді вона була трохи меншою за 151 тисячу крон. Загальний капітал Нобелівського фонду на кінець 2016 становив 1,73 млрд крон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: