Власник супермаркету у Польщі запровадив особисті перевірки українських покупців

6185bd53-deec-4e1b-99e8-ed18615debb0

Керівництво продуктового супермаркету Bimex у 15-тисячному місті Барлінек на північному заході Польщі вивісило на дверях таблицю із написом про окрему особисту перевірку кожного громадянина України, який зробить покупки у цій крамниці.

Таке рішення адміністрація Bimex пояснила крадіжкою продуктів, на якій спіймали одного з українців, пише Zaxid.net.

Табличка наклеїли на дверях, вона містить напис польською та українською мовами: «Кожен громадянин України, пройшовши касу, буде перевірений!». Як саме працівники магазину збирались визначати, хто з їх покупців є українцем - невідомо.

Як інформує Gazeta Wyborcza, табличку сфотографували очевидці та опублікували фото у Facebook. Звідти фото потрапило до Центру моніторингу расової та ксенофобної поведінки.

Власник магазину Єжи Бітель пояснив виданню «Wirtualna Polska», що повісив у магазині табличку після того, як громадянин України вкрав «дві сумки продуктів». Найцікавіше, зазначає видання, що напис на прохання власника магазину переклали українці, які у ньому працюють. Бітель найняв на роботу сімох громадян України.

«Я попросив її зробити під впливом імпульсу, дуже швидко. Її зміст мав бути не таким. Сердечно перепрошую усіх, хто почувся скривдженим», - заявив власник магазину. За його словами, раніше у цьому магазині висіла схожа табличка «близько 30 років і ніколи ніхто не скаржився». Також Єжи Бітель вважає, що українці крадуть частіше, ніж поляки.

«Раз у місяць буває, що поляк щось вкраде. З українцями такі історії трапляються навіть чотири рази в тиждень. Я мусив взяти на роботу додатково ще двох охоронців», - повідомив власник магазину і додає, що «українці є серйозною проблемою для усього міста».

Центр моніторингу расової та ксенофобної поведінки проінформував про цю справу місцеву прокуратуру, оскільки вважає, що ця табличка є проявом дискримінації за національністю. Також варто пам’ятати, що охорона магазину не має права перевіряти покупця. Це можуть зробити лише поліцейські.

Після резонансу у ЗМІ власник магазину зняв табличку через добу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: