У Вінниці починають будувати перший козацький корабель

630_360_1506759075-6190
Фото: УКРІНФОРМ

Сьогодні у Вінниці стартує будівництво першого козацького корабля – копії з оригіналу 17-18 століття, рештки якого зберігаються в Запорізькому Національному заповіднику «Хортиця».

Про це повідомив ініціатор проекту – вінничанин Анатолій Оболонський, - пише Укрінформ.

«Ми починаємо закладку першого козацького корабля – оригінальної копії 17-18 ст., рештки якого знаходяться в Запорізькому Національному заповіднику «Хортиця». Реалізацією цього проекту займається вінницьке підприємство ТОВ «Верфь Анатоль Ренесанс». Зараз вже маємо зменшену копію корабля, а для великого закладаємо кіль – це основа судна»,- повідомив Оболонський.

Читайте також: У Львові, на Високому Замку, археологи вперше знайшли фрагмент стіни XIV століття

За його словами, новий корабель буде повністю виготовлений з дуба, бо його творці хочуть відтворити не річкове, а морське судно зі зміцненим каркасом.

На козацькому кораблі завдовжки 14 метрів  будуть весла, гармати, вітрила, аби він максимально повторював оригінал 1735 року.

Історія козацького корабля пов'язана з періодом російсько-турецької війни 1736-1739 року. Для протидії турецькому флоту в Чорному морі, потрібен був десантний корабель, щоб взяти фортецю в Очакові з моря. Кораблі в Росії на той час будували на Брянській флотилії, але вправно ними управляти було нікому, окрім українських козаків, які від самого початку брали активну участь у війні. Саме через факт того, що управляли суднами українські козаки, корабель називається «козацьким». А залишки його знаходяться в музеї на острові Хортиця в Запоріжжі.

У Вінниці ж зароджується новий проект — побудувати з нуля такий самий корабель і спустити на воду у Південний Буг, використовуючи для туристичних потреб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: