Журналіст пояснив, чому референдум у Каталонії не слід порівнювати із сепаратизмом Донбасу

22049987_1534250259987814_8114689083118050688_n

Наразі прихильники Кремля та політики терористів окупованого Донбасу провадять паралелі між ситуаціями в Україні та в Каталонії, але цього робити не варто, оскільки вони є кардинально протилежними.

Таку думку висловив журналіст Денис Казанський на своїй сторінці у Facebook.

«Ситуація у Каталонії мимоволі змушує людей проводити паралелі між нинішніми подіями в Іспанії та подіями 2014 року в Україні. Особливо пожвавилися зараз прихильники "Л/ДНР". Позиція їхня приблизно така: люди в Каталонії захотіли референдум, і ніхто не оголошує проти них АТО, все відбувається цивілізовано. А Україна, називаючи себе європейською країною, пішла війною на Донбас», – підкреслює він.

На його думку, на такі закиди можна відповісти щонайменше тим, що Каталонію у такому разі доречніше порівнювати з Україною, а Іспанію – з РФ.

«Каталонців у Іспанії також довго не визнавали окремою нацією, а каталанську мову – самостійною мовою, так як її словникова близькість з іспанською становить близько 85%», – додає журналіст.

Крім того, представник ЗМІ переконує, що АТО на Донбасі почалася після того, як прихильники «Л/ДНР» почали калічити та убивати прихильників України, натомість в Іспанії нічого подібного не відбувається.

«У Барселоні живе безліч людей, які не хочуть відділятися від Іспанії. Ці люди спокійно виходили на вулиці, на свої мітинги, і ніхто їх не чіпав. У них теж є право вирішувати долю регіону, в якому вони живуть, і каталонці це право не оскаржують. На Донбасі ж з самого початку "російської весни" пропагувалася ненависть до українців. Запитувати думки прихильників України ніхто навіть не планував. Першого українського демонстранта Діму Чернявського було вбито під час кривавого побоїща 13 березня 2014 року, яке влаштували озвірілі "патріоти Донбасу". Тоді ж десятки людей отримали серйозні травми. Все це сталося задовго до так званого "референдуму", який проводився нечесно – під дулами автоматів бойовиків, які встановили свою диктатуру», – наголошує Казанський.

Відтак, він робить висновок, що за такої ситуації Україна мала повне право захищати своїх громадян від насильства та направляти на Донбас сили АТО, «тим більше, після того, як в Донецьку область вторглися збройні російські диверсанти Гіркіна».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: