Літо закінчилось — зарплати стали меншими

1492777861_66

У серпні реальна зарплата порівняно з липнем цього року зменшилася на 3%. В той час як у порівнянні з серпнем минулого року вона збільшилася на 17,2%. Про це свідчать дані державної служби статистики.

В свою чергу середня номінальна заробітна плата у серпні склала 7114 грн – це в 2,2 рази вище рівня мінімальної заробітної плати (3200 грн). Порівняно із липнем цього року розмір номінальної заробітної плати також зменшився – на 3,1%.

Щороку в червні-липні зарплата суттєво зростає через те, що працівники отримують відпускні. У кінці літа цей тренд змінюється – зарплата починає зменшуватись.

Досить цікавий стрибок, який відбувся у березні. Це ефект від підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн. Справа в тому, що за результатами першого кварталу бізнес здавав фінансову звітність, розраховану на більшій базі оплати праці.

До кінця року розмір середньої зарплати збільшиться під впливом новорічних премій та тринадцятих зарплат. Свій внесок в передноворічну динаміку зробить також виплата залишків зарплат у бюджетній сфері, і намагання роботодавців погасити заборгованість в кінці року.

Юрій Кузовой, директор департаменту соціальної політики Федерації роботодавців України.

Матеріал надано у рамках співпраці з VoxConnector

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: