Львову не потрібен музей Олени Степанівни?

stepaniv_olena_1000

Львівська міськрада має намір оголосити комерційну оренду помешкання видатної жінки-офіцера УГА Олени Степанівни. Сьогодні комісія з призначення оцієї оренди заявила, що департамент гуманітарної політики ЛМР не вбачає доцільності у створенні у Львові музею Олени Степанів-Дашкевич.

Про це у Фейсбуці повідомила громадська активістка Наталка Криничанка, пише ZIK. «До справи Олени Степанів-Дашкеви, музей якої так і не вдається створити у Львові на Козацькій, 11А, кв.1 через старання пані Лутчин Люби. Запрошую усю прогресивну і небайдужу громаду. Львівська міська рада має намір провести комерційну оренду помешкання видатної жінки-офіцера УГА, символа галицького жіноцтва XX століття – Олени Степанівни. Наше завдання – зупинити цей акт наруги над національною пам’яттю і історичною справедливістю», – написала Н.Криничанка.

У наспаному дописі громадська активістка повідомила: «Сьогодні комісія з призначення оцієї оренди в брутальний спосіб кинула в лице присутніх заяву, що департамент гуманітарної політики ЛМР не вбачає доцільності у створенні у Львові музею Олени Степанів-Дашкевич».

«У мене запитання – хто всі ці особи на Ринку, 1 разом з міським головою? Що вони взагалі тут роблять. питання зняли з розгляду. Люди Львова – прошу, бийте у всі можливі і не можливі дзвони! Пишіть листи, звернення. Шулери не мають нічого святого, незалежно від партій, походжень і рас», – закликала активістка.

Н.Криничанка коротко нагадала історію створення музею: «З першого дня вселення через вікно у помешкання Степанів-Дашкевичів у далекі шістдесяті роки і до сьогодні, така собі Лутчин Любов Іванівна тероризує владу і усі інстанції з метою приєднання до її незаконно приватизованої квартири у пам’ятці історії на Козацькій, 11а нежитлового приміщення у цьому ж будинку, у якому проживала Олена Степанів-Дашкевич.

П’ять років громадська організація «Етра» тримала юридичну і територіальну оборону від банди злочинців, яким ласий шматок землі у Львові, але сьогодні це приміщення виставляється на комерційну оренду, що означає здачу міською владою позицій. Питання з музеєм Олени Степанів-Дашкевич буде закрите назавжди».

Нагадаємо, у будинку на вул. Козацькій, 11-а є дві квартири. Одна під №1 – власне меморіальне помешкання Олени Степанівни, де вже 20 (!!!) років тому – коли б не зазіхання гр. Любові Лутчин – мали облаштувати експозицію про життєвий подвиг Олени Степанів-Дашкевич. Інша під №2 – приватизована від 2006 р. Любов’ю Лутчин та її сином Ігорем Лутчиним. Власне, родина Лутчинів понад двадцять років чинить опір ідеї створення музею, бажаючи безпідставно заволодіти всім будинком, що належить територіальній громаді, як і ділянка навколо нього.

Громадяни Лутчин Любов Іванівна та її син Лутчин Ігор Михайлович звернулись до Галицького районного суду м. Львова із позовом до Виконкому Львівської міської ради, у якому просили скасувати Рішенням Виконавчого комітету Львівської міської ради № 924 від 19.10.2011р. яким визнано таким, що втратило чинність Рішення Виконкому Львівської міської ради народних депутатів від 09.07.1992 року № 362 «Про передачу Львівському історичному музею нежитлового приміщення № 1 у будинку 11-а на вул. Козацький». Оскільки позов був абсолютно безпідставним та необґрунтованим, суддя Галицького районного суду м. Львова Ванівський О.М. 19.09.2012р. прийняв рішення, яким відмовив родині Лутчин у задоволенні позову.

Родина Лутчин подала апеляцію на вказане рішення. Більше того – родина Лутчин заявила клопотання про забезпечення позову, у якому просила… «заборонити Львівській міській раді та ГО «Етра» або будь-яким іншим особам, проводити та вчиняти будь-які (або певні) дії стосовно приміщення заг. площею 31,7 кв.м. по вул. Козацькій 11-а кв.1 у м. Львові»

Львівський апеляційний адміністративний суд підтвердив відсутність у родини Лутчин будь якого порушеного права у зв’язку зі створенням музею О. Степанівни по вул. Козацькій 11-а у м. Львові.

У зв’язку із тим, що гр. Лутчин Л.І. не пускала організаторів музею до приміщення, унеможливлювала створення музею, організатори музею звернулись до суду про усунення перешкод у користуванні приміщенням.

17.10.2012 р. Личаківській районний суд м. Львова задовольнив позов у повному обсязі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: