Семерак дозволив відстріл 160 лосів

Голова-лося-фото

Міністр екології Остап Семерак підписав ліміти на відстріл лосів. Мисливці зможуть вбити 160 особин.

Про це міністр написав на своїй сторінці у Фейсбук.

«Щойно підписав ліміти використання мисливських тварин у цьому полювальному сезоні. Хоча вважаю абсурдною ситуацію, що Мінприроди має візувати подібного роду документи. Будь-які вбивства поза моєю філософією сприйняття життя. Але сезон полювання розпочнеться, нехай із запізненням. Ті, хто стежить за цією історією, добре знають, що ліміти не затверджувалися нами протягом кількох місяців через інформацію про критичне зменшення популяції лося в Україні. Були довгі дискусії (десятки дискусій і непогоджених лімітів) і пошуки компромісів з Мінагрополітики. За результатами все ж таки досить конструктивного діалогу на рівні двох міністерств (агрополітики та екології і природних ресурсів) погоджені ліміти на відстріл 160 особин лося. Це вдвічі менше, ніж пропонували мисливці», – написав Остап Семерак.

Він додав, що не відмовляюся від ідеї проведення наукових досліджень, які б дозволили проаналізувати поточну ситуацією із популяцією лося в Україні.

«Маховик цього процесу запущено. Якщо кількість цих тварин критично мала, і це підтвердиться, то ми знову повернемося до введення заборони полювати. Науковці вважають, що найкращим часом для здійснення таких досліджень є зима. Весною матимемо науково обґрунтовані результати», – додав міністр.

Нагадаємо, 3 лютого Остап Семерак підписав наказ про мораторій на полювання на лося, який мав діяти 25 років.

Документ передбачав встановлення заборони полювати на лося європейського на всій території України строком на 25 років. Державна екологічна інспекція України мала здійснювати державний нагляд за дотриманням режиму цієї заборони. Також наказ передбачав розробку програми відтворення популяції лося європейського.

«Якщо відверто, то з мораторієм ми запізнилися на років 20-30. Останні події з кривавого полювання на Чернігівщині, де потерпіло ціле стадо і загалом збільшення таких повідомлень від громадян – стали крайнім попереджувальним сигналом, що зволікати нікуди», - тоді писав міністр.

За словами Семерака, зараз популяція лосів в Україні нараховує від 2 тис до 6 тис особин. У сусідніх Білорусі і Польщі - близько 30 тис. Міністр додав, що у Польщі з 2001 року запроваджено такий самий мораторій і популяція лося за цей час зросла у кілька разів.

Однак, як стало відомо, наказ про мораторій не був схвалений Мін'юстом.

Довідка

Лося планували включити до Червоної книги України 2009 року, проте вид не отримав цього охоронного статусу. За останні роки популяція лося в Україні скоротилася з 14 до 4,5 тис. особин і продовжує скорочуватися, незважаючи на повну заборону полювання на нього. При цьому трупів тварин в лісах не знаходять і, отже, це не пов'язано з природною загибеллю звірів. Лось підпускає до себе дуже близько і може стати легкою здобиччю браконьєрів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: