У ГПУ навели докази проти силовиків у справі Майдану

gorbatyk

Слідство у справах проти Майдану зібрало достатньо доказів проти тогочасних правоохоронців, його дискредитують безпідставно.

Про це заявив начальник департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка на брифінгу 2 жовтня, пише УП.

Він застеріг керівників правоохоронних органів, зокрема міністра внутрішніх справ, від «захисту своїх» у непроцесуальний спосіб.

Горбатюк зазначив, що злочини проти протестувальників 2013-2014 років чинились у різних формах, але найтяжчі наслідки спричинили побиття і вбивства на вулицях. Нині потерпілими у справі визнано понад 1500 осіб.

Він нагадав, що повідомлено про підозру організаторам – колишньому президенту Віктору Януковичу, міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку, його заступнику Віктору Ратушняку.

Але не могли ці особи самостійно давати накази, а безпосередні накази «Беркуту» давали з департаменту громадської безпеки МВС, сказав Горбатюк.

«Приблизно 8 місяців тому ми вже повідомили про підозру одному з керівників того Управління Володимиру Гриняку, який був начальником управління департаменту громадської безпеки, а на сьогодні є керівником управління громадської безпеки Національної гвардії. Він не був відсторонений попри наше клопотання, і суд відмовив в обранні запобіжного заходу у вигляді арешту», – констатував він.

За словами представника ГПУ, Гриняк використовує своє службове становище для впливу на досудове розслідування.

Гриняку інкримінують координуючу дію в організації протидії протестним акціям, зокрема координація штурму Майдану з 18 на 19 лютого; незаконне фінансування силовиків; забезпечення підрозділів для виходу на місце

Він наголосив, що використовувалися нелегальні кошти, «надані колишнім керівництвом держави для фінансування беркутівців та інших залучених підрозділів: під час кожних подій додатково видавалися кошти керівництвом за «хорошу роботу», так би мовити»

Горбатюк обурився, що Міністерство внутрішніх справ не допомагало розслідуванню й не провело службових розслідувань

Він повідомив, що не лише Гриняка, а й Сергія Поготова, Ігоря Бабича та Анатолія Серединського з департаменту громадської безпеки МВС обґрунтовано підозрюють у причетності до застосування насильства на Майдані, хоча вони й не були на передовій, а координували дії беркутівців.

Зокрема про їхню причетність свідчать дані телефонних з’єднань із підрозділами «Беркута» 18-19 лютого.

Поготов тоді був першим заступником начальника департаменту громадської безпеки МВС – начальником управління, Серединський обіймав посаду начальника відділу організації слуби громадської безпеки, Бабич був головним інспектором цього ж відділу.

«На сьогодні Поготов уже не працює в Нацполіції – а працює в відділі охорони НАК «Нафтогазу», Гриняк керує управлінням громадської безпеки Нацгвардії, Бабич став керівником департаменту превентивної діяльності Нацполіції – це фактично то самий підрозділ, тільки він зараз змінив назву… Серединський став заступником Бабича у цьому ж департаменті», – повідомив Горбатюк.

«Ми інкримінуємо їм спільну діяльність під час протестних акцій, але й зв’язки між ними й на сьогодні збереглися», – додав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: