Чек на зуб: Садовий оголосив ультиматум непокірним комунальним стоматологам

DSC06268

Скандали у середовищі комунальних стоматологів не вщухають відтоді, коли Львівська міська рада вирішила перетворити стоматполіклініки у некомерційні комунальні підприємства.

За задумом депутатів-реформаторів пацієнти мають платити не в «кишеню» стоматологам, а офіційно, через касу. При цьому лікування дітей та малозабезпечених категорій населення оплачується з міського бюджету.

Станом на сьогодні лише одна - 1-а стоматполіклініка пройшла процес реформування, змінивши свій статус, як того вимагала ЛМР. Три поліклініки на це не погодилися і оскаржують рішення ЛМР у судах. Одна з них перейшла у глуху «оборону» не пускаючи на роботу новопризначеного головного лікаря. Детальніше про це читайте тут.

«Чесні» стоматологи

Вчора у мерії вирішили показати, як працює нова система, привівши журналістів 1-у стоматполіклініку. І якщо вірити запевненням керівництва, працює вона просто чудово.

«За два місяці роботи у новому форматі ми повністю перебудували стоматологію. Тепер усі пацієнти, яким надаємо платні послуги, йдуть через касу. Принцип «гроші йдуть за пацієнтом» у нас втілений на практиці. Можна сказати, що вперше ми на шляху до чесної роботи стоматолога-пацієнта. Використання грошей міста стало прозорим», – заявив головний лікар «Стоматологічної поліклініки №1» Петро Питльований.

За його словами, лікарі офіційно отримують до 10 тис. грн зарплати, санітарки і медсестри – 4-4,5 тис. грн.

Як розповіла голова профспілки стоматологічної поліклініки Ольга Пораскова, видалення зуба у поліклініці тепер коштує від 130 до 190 грн, пломба – від 200- до 400 грн. На запитання, на скільки зросла вартість послуг, головний лікар спитав: «Порівняно з чим, з «кишенею»? Втім тут втрутився міський голова Андрій Садовий, який виручив керівника: «Ті самі 130 гривень, тільки тепер через касу» - заявив він.

Зараз у поліклініці працює 239 осіб, з них 117 стоматологів. У процесі реформування скоротили 59 осіб, з них – 20 лікарів.

«Ми нікого насильно не скорочували. З лікарів пішли ті, що працювали у приватних клініках, а прибиральниці ті що вишивали на роботі. Ті, хто хочуть, мають можливість працювати і заробляти», - запевнив головний лікар.

І «нечесні»

Сам міський голова через ЗМІ звернувся до «нечесних стоматологів», які не хочуть реформуватися.

«Люди добрі, не піддавайтесь на провокації. Ми мусимо робити реформу, бо незалежність країни – це прозорість і відкритість, щоб ми були чесними один перед одним. Тому ми вас підтримуватимемо, помагатимемо, але жити треба з тими можливостями, які ми сьогодні маємо. Хоча це не просто. Приходить поліція, проводять обшуки. Знаю, що готуються обшуки у керівника департаменту гуманітарної політики Галини Слічної, у начальника управління охорони здоров’я Володимира Зуба, бо як вони посміли почати реформу комунальної стоматології», - заявив Садовий.

Далі він звинуватив «темну сторону» у хабарництві. «Це ж так легко, коли бюджетні гроші йдуть, ніхто їх не може проконтролювати, з того отримують хабарі, і ціла система працює. Цього не буде. Нехай ходять, дивляться. Це моя тверда, принципова позиція. Є тут такі люди, які в комунальних установах отримали безплатне лікування? Я таких не можу знайти. А ті всі, хто приходить протестувати в норкових,  соболиних шубах з діамантами, розказують, що вони людям безплатно лікують зуби. Ми  говоримо – це неправда», - заявив обурено мер.

«Халяви не буде»

Він також, фактично, оголосив непокірним стоматологам ультиматум пообіцявши, що грошей на зарплати вони не дочекаються. «Цього не буде, нехай походять. Кажуть – ми ще походимо, і депутати нам виділять гроші. Ні копійки, ніхто нічого виділяти не буде. В бюджеті міста додаткових коштів на стоматологію немає і ми їх в цьому році не будемо виділяти взагалі. Виділяти кошти на оплату праці багатих людей – цього не буде. Халяви не буде», - наголосив Андрій Садовий.

«Глуха оборона»

А тим часом 3-я, 4-а і 5-а поліклініки продовжують «воювати» з мерією та депутатами. Боротьба точиться не лише у судах, а переходить уже безпосередньо в медустанови.

«Стоматологічні поліклініки мають статус комунальних закладів охорони здоров’я. Зараз тривають суди, які постійно переносять з ініціативи позивачів – профспілкових організацій. Чергове засідання суду, яке мало відбутися 28 вересня, перенесли на листопад, є п’ять позовів», – розповіла заступник начальника управління охорони здоров’я ЛМР Марта Матюшко. За її словами, якщо з 4-ю і 5-ю поліклініками міська рада ще може комунікувати, то 3-я пішла у глухий «відказ».

«В 4-ї і 5-ї поліклініках ми оплачуємо комунальні платежі, невідкладні платежі, такі як повірка лічильників. На заробітну плату, на жаль, коштів немає. Управління уже двічі зверталося до Львівської міської ради щодо цього, однак відповідні проекти ухвал не набрали необхідної кількості голосів. У 3-й поліклініці заблокували доступ для будь-кого з органів виконавчої влади. Не допускають і новопризначеного головного лікаря. Відкрита справа за статтею «самоуправство», - розповіла заступник начальника управління охорони здоров’я.

Що далі?

У той час, як коштів на зарплату «бунтарям» немає, міський голова обіцяє підтримку «правильним» стоматологам. «Важливо, щоб ви мали рівень сервісу не гірший, а кращий, ніж має приватна стоматологія. Місто готове інвестувати кошти у вас і допомагати, бо власником цього закладу є громада Львова», – заявив мер керівникам 1-ї поліклініки. При цьому запитання, наскільки все ж таки подорожчали послуги, залишилося висіти у повітрі.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: