Почесне консульство України у Жешуві обписали антиукраїнськими гаслами

1

«Україна = ОУН-УПА, Waffen SS Galizien» – такі написи були розміщені на стіні Почесного консульства України в Жешові. «Ми маємо справу з гібридною війною», - коментує Петро Тима, президент Асоціації українців у Польщі. Виконавця шукає поліцію.

Про це пише rzeszow-news.pl.

У суботу на стіні Почесного консульства України, на вул. Мочацького, з’явилися образливі написи червоною фарбою. На інформаційній дошці з гербом України була намальована шибениця зі свастикою і напис «Raus», що з німецької означає «геть» з'явилося на німецькій мові. Був також розмитий напис, який нагадував російське слово «нет» («ні»).

На іншій стіні був намальований символ «Боротьба Польщі». Написи з'явилися в суботу.

«Моя сестра помітила 30-річного чоловіка, який їх написав. Вона кричала, щоб не робити цього, але він не відповів», – каже Данута Дзідек, яка живе в сусідстві.

З 19 вересня Почесне консульство періодично закрите. Негайно після інциденту було повідомлено консульську службову особу, яка одразу ж з'явилася на місці та викликала поліцію.

«30 вересня до 18:00 ми отримали повідомлення про вчинення злочину. Ми перевірили, засвідчили, спостерігали. На даний момент ми розслідуємо злочин за статтею 256 Кримінального кодексу, який говорить про підбурювання до міжнаціональної ворожнечі. Цей злочин передбачає покарання у вигляді позбавленням волі до 2 років. На даний момент ми розслідуємо справу за фактом, а не проти конкретної особи. Ніхто не був затриманий», - каже Адам Шелуг, представник штабу міської поліції в Жешуві.

Про цю справу відомо Генеральному консульству України в Любліні, яке здійснює нагляд за діяльністю консульства в Жешові.

«Немає коментарів щодо цієї події. Дурні люди є по обидва боки кордону. Давайте залишимо це поліції», – каже Василь Павлюк, Генеральний консул України в Любліні.

В останні роки в нашій країні дедалі частіше трапляються подібні випадки частіше відбуваються такі ситуації, як у Жешуві.

«Явище посилилося після окупації Росією Криму. Стається дедалі більше нападів як на українських іммігрантів, так і на національні меншини, що живуть у Польщі протягом багатьох поколінь», – говорить Петро Тима, президент Асоціації українців у Польщі.

З одного боку, на думку Тими, викликає занепокоєння той факт, що кількість таких правопорушень, обумовлених ненавистю, зростає, а, з іншого боку, відсутність адекватної відповіді від держави.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: