Що робити, якщо запізнилися на літак: корисна інфографіка

40_main_new.1501853349

На Facebook-сторінці аеропорту «Бориспіль» оприлюднили корисний лайфхак на той випадок, коли раптом спізнюєтесь на літак.

На Facebook-сторінці аеропорту «Бориспіль» оприлюднили корисний лайфхак на той випадок, коли раптом спізнюєтесь на літак.

«Прикро, коли так довго і старанно планував поїздку в теплі краї і вже в таксі розумієш, що до вильоту літака лишаються лічені хвилини… А на шляху – пробка! Буває й таке, що проспали, захворіли, або просто не розрахували і витратили багато часу на збори. В кінцевому результаті запізнилися на літак. Від подібних обставин не застрахований ніхто, і важливо знати, як діяти далі», - йдеться в повідомленні.

Також туристична компанія «Турмандри» пояснила, як уникнути подібних ексцесів і що необхідно знати пасажиру.

ПРО ТЕРМІНИ: ЧЕРГА НА ЗЛІТ І КОЛОДКИ

Термін «час вильоту» в авіаквитку означає не час зльоту як такий, а момент, коли закриваються двері літака. Якщо говорити зовсім строго – це «розрахунковий час розблокування гальмівних колодок». Оскільки цю дію пасажир не бачить, то наочніше все-таки орієнтуватися саме на закриття дверей, як на найближчий за часом орієнтир.

«Час рулювання» і «очікування в черзі на зліт» в аеропортах вильоту і прильоту вже враховано в розкладі рейсу. Тому навіть якщо є підозра, що встигнете на пересадку, не хвилюйтеся: швидше за все, прилетите вчасно. І ще, літак – не поїзд. Він не «наздожене час за ніч». У цивільній авіації все продумано і прораховано з урахуванням завантаження аеропортів. Так, зимовий і літній розклад рейсів коригується з урахуванням погодних умов і збільшення часу рулювання, процедур з запобігання зледенінню в аеропортах і т. д.

МОЖЛИВІ КОНФЛІКТНІ СИТУАЦІЇ

«ЛІТАК ЩЕ НЕ ПОЛЕТІВ!». Для пересічного пасажира абсолютно не очевидно, чому злий агент біля виходу на посадку не бажає його пропустити, адже до лайнера ще приєднаний телетрап, або ж можна відправити його ще одним автобусом в літак!

Так, літак часто-густо видно буквально за склом. Але вже закриті двері, і почалися передпольотні операції. Крім того, в аеропортах не передбачені додаткові автобуси, щоб підвозити недисциплінованих пасажирів.

«МЕНЕ ПОЧЕКАЮТЬ, Я ЗДАВ БАГАЖ».

Існує правило: якщо пасажира знімають з рейсу, його багаж підлягає вивантаженню. Тому якщо процедури посадки закриті, а ви, навіть зі зданим багажем, примудрилися запізнитися – вам відмовлять в посадці, а ваш багаж вивантажать, нехай навіть це спричинить додаткову затримку вильоту. Випадки,коли такого пасажира очікували, швидше зі сфери міфів.

ЩО ТАКЕ ЧАС ПОСАДКИ

У різних авіакомпаній і в різних аеропортах трактування поняття «час початку посадки» може дещо відрізнятися. Зазвичай посадка починається за 60-30 хв. до часу вильоту (пам’ятаєте: це момент закриття дверей лайнера). Важливо знати: це час обов’язково(!) вказується в посадковому талоні. Про нього ж нагадує працівник на стійці реєстрації. Пасажир зобов’язаний бути саме до цього часу біля виходу на посадку.

Час же закінчення посадки встановлюється перевізником (!). Він не може закінчуватися раніше, ніж за 10 хв. до часу вильоту (це витяг з правил Державіаслужби України). В інших країнах і аеропортах час закінчення посадки може варіюватися. І нарешті, важливий нюанс: якщо до часу закінчення посадки біля виходу зібралася черга – агент не закриє посадку до тих пір, поки всі пасажири не пройдуть в автобус або по телетрапах в літак, пише segodnya.ua

ТАБЛО: ЧАС, РЕЙС, НАПРЯМОК

Отже, правило №1 для пасажира: бути біля виходу на посадку у час, зазначений в посадковому талоні. При цьому потрібно опинитися не тільки в потрібний час, але і впотрібному місці. А вихід (він же гейт), зазначений в посадковому талоні, може іноді змінитися. Для того щоб контролювати ситуацію, потрібно поглядати на інформаційні монітори і прислухатися до оголошень по гучному зв’язку. Особливо ретельно за цим потрібно стежити в великих стикувальних аеропортах, де час виходу на посадку і гейти змінюються досить часто.

Особливо важливо звертати увагу, щоб потрібний вам час, рейс і напрямок збігалися.Справа в тому, що багато рейсів виконуються спільно з іншими перевізниками і  можуть мати кілька номерів, які змінюються на табло.

УВАГА: ЧЕКАТИ ВАС НІХТО НЕ БУДЕ

Розклад і його дотримання – це основа злагодженої роботи всього організму цивільної авіації. Це пасажиру здається, що 5-10 хвилин ролі не грають. Але для авіакомпанії саме виліт за розкладом означає попадання в свій слот (узгоджений часовий інтервал саме для цього рейсу) в аеропорту вильоту і прильоту. Випадання з слота в завантажених великих аеропортах призводить до серйозних збоїв у розкладі та фінансові втрати через додаткове наземне обслуговування. Крім того, разом з вами напевно летять ті, у кого є стикувальний рейс в аеропорту прильоту. І якщо через вас рейс затримають – то вони ризикують пропустити стикування.

Нарешті, у літака, в якому ви летите, в розкладі є наступний рейс (можливо, через всього 30-40 хвилин). І він теж повинен бути виконаний за розкладом! Чому затримка через вашого запізнення повинна впливати на подальший розклад?! Багато аеропортівв Європі працюють до 22: 00-23: 00, а значить – ваше запізнення і затримка рейсу може взагалі привести до його скасування.

ВИНЯТКИ: ДИВА ІНОДІ ТРАПЛЯЮТЬСЯ

Так, бувають ситуації, коли того, хто запізнився таки очікують біля виходу на посадку. Жодна авіакомпанія не зацікавлена в тому, щоб послуга не була надана. Так, завжди максимально сприяють транзитним пасажирам, що спізнюються на свої рейси: їх зустрічають біля трапу з попереднього рейсу і везуть на наступний, минаючи термінал. У великих стикувальних аеропортах є послуга фаст-трек (експрес проходження аеропортових формальностей в супроводі представника компанії) – не забувайте про таку можливість.

Якщо пасажир летить останнім пізнім вечірнім рейсом з великого аеропорту, а літак буде «ночувати» в аеропорту призначення – можливо, авіакомпанія прийме рішення почекати пасажирів, що спізнюються з попередніх рейсів. Навіть командир може прийняти рішення чекати пасажирів після закінчення посадки, якщо дозволяють всі інші фактори. Але, знову ж таки, все це лише приємні винятки.

Але в подорожах з стиковками потрібно завжди бути готовим до неприємних сюрпризів.  Система може зняти автоматично через запізнення попереднього рейсу, і пасажиру буде відмовлено в посадці.

ВСЕ-ТАКИ ЗАПІЗНИЛИСЬ

Якщо неприємність сталася, алгоритм дій повинен бути наступний: заздалегідь розберіться в умовах вашого тарифу. Там вказується можливість повернення коштів (повного або часткового) або перебронювання.

Негайно зверніться на стійку авіакомпанії. Це особливо важливо в разі, якщо маршрут складається з декількох етапів і пропущений перший або проміжний сегмент в квитку. Адже всі наступні будуть анульовані в більшості тарифів (особливо дешевих). Іншими словами, квиток просто «згорить», і діставшись до пункту призначення за новим квитком, ви потім не повернетеся назад за наявним. Тому вкрай важливо вирішити це питання відразу після факту запізнення, на місці. Можливо, доведеться заплатити штраф (40-100 євро) за неявку на рейс – т. зв. no show. Це також залежить від умов вашого тарифу, але запобіжить проблемам з поверненням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: