Кому віддали борг ЛАЗу? 20 мільйонів боргу АТП-1 за автобуси можуть опинитися у дружини Чуркіна

IMG_5197

Депутати Львівської міської ради сьогодні погодили меморандум про співпрацю між ТОВ «Оптимум Фактор», АТП-1, ЛКП «Львівтеплоенерго» та ЛКП «Львівводоканал».

Рішення депутатської більшості вже спричинило медійний скандал, однак цим справа може не обмежитися. З приводу суперечливого рішення уже підготували звернення до Генпрокуратури, МВС та СБУ.

Йдеться про борг АТП-1 за автобуси, придбані до Євро-2012, і за які комунальне підприємство до кінця не розрахувалося. Впродовж кількох років ЛАЗ намагався стягнути борг через суд. Доходило до блокування рахунків АТП. У 2016 році ТОВ «Оптимум Фактор» отримало від ЛАЗу право вимоги боргу за договором факторингу.

Згідно ухваленого меморандум, АТП-1 визнає борг у сумі майже 28 млн грн перед ТОВ «Оптимум Фактор», однак сплатити має 19,6 млн грн. Після того, як АТП-1 сплатить третину боргу, «Оптимум Фактор» зобов’язується анулювати 4 млн грн боргу.

Своєю чергою «Оптимум Фактор» після отримання 10 млн грн від АТП-1 має сплатити борги, які виникли у пов’язаного з ЛАЗом ТОВ «Львівавтокомплектація» перед комунальними підприємствами «Львівтеплоенерго» та «Львівводоканал». За словами директора юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич, якби АТП-1 відмовилось платити борги, виконавча служба могла б арештувати автобуси.

Проект угоди викликав серед депутатів суперечку і бурю емоцій. Частина міських обранців доводила, що меморандум треба підтримати, опоненти заявляли, що таке рішення буде злочином.

«Автобуси були поставлені виробником. Ми повинні врешті-решт поставити крапку в цьому питанні і розблокувати АТП-1», – заявив Юрій Кужелюк. Натомість Андрій Карбовник  заявив, що одним із співвласників  ТОВ «Оптимум Фактор» є Таісія Саніна, яка є дружиною власника ЛАЗу Ігоря Чуркіа. «Це сприяння агресору», - заявив депутат.

«Відбувається махінація, завдяки якій з міського бюджету хочуть вкрасти 20 млн грн. Ці кошти відійдуть дружині росіянина, який знищив ЛАЗ, Ігоря Чуркіна – Таїсії Саніній. Вісім років ці кошти не сплачувались, власники ЛАЗу не змінились. Від громади Львова крадуть 20 млн грн. Вам не здається дивним, що партія «Самопоміч»блокує торгівлю з агресором, а у Львові їхнім громадянам роздає мільйони? За цю тіньову схему хтось нестиме кримінальну відповідальність», – заявив Маркіян Лопачак.

На це відреагував депутат Григорій Козловський.

«Це добре, що депутати від Свободи такі патріоти, але не треба прикривати політикою господарку», - заявив він.

Зрештою меморандум, який передбачає виділення» 19,6 млн. грн. з міського бюджету на погашення боргу перед «Оптимум Фактором» був проголосований. «За» голосували фракції «Самопоміч», БПП, УКРОП, «Громадянська позиція».

Уже наприкінці сесії Маркіян Лопачак заявив, що підготував звернення до Генерального прокурора України, СБУ та МВС, яке буде надіслане адресатам,якщо міський голова підпише ухвалу. «Своїми діями депутати та посадовці нанесли збитки в особливо великому розмірі. У діях посадових осіб Львівської міської ради є очевидне порушення. Я не почув думки керівника міста, який вкотре пішов з сесії. Я б просив міського голову все ж ветувати даний проект», - заявив депутат.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: