Як виглядає депресія?: до України дістався шокуючий флешмоб #FaceOfDepression

shutterstock_368740922

Українці на Facebook долучаються до флешмобу, розповідаючи у дописах, чому цей стан не розпізнається за усміхненими фотографіями та відео у соцмережах. Користувачі також закликають змінити ставлення до депресії і бути уважнішими до близьких.

Українці на Facebook долучаються до флешмобу, розповідаючи у дописах, чому цей стан не розпізнається за усміхненими фотографіями та відео у соцмережах. Користувачі також закликають змінити ставлення до депресії і бути уважнішими до близьких.

Акція #faceofdepression (#обличчядепресії) у соціальних мережах розпочалася після того, як вдова лідера гурту Linkin Park Талінда Беннінгтон виклала у мережу відео, зроблене за 36 годин до самогубства чоловіка.

Честер Беннінгтон на відео сміється та бешкетує, куштуючи цукерки-сюрпризи з «Гаррі Поттера». Жінка хотіла вказати на те, наскільки непомітною навіть для родичів та близьких може бути депресія, яка штовхає, на перший погляд, щасливу людину до фатального кроку.

«Я показую це для того, щоби ви знали, що депресія не має обличчя або настрою», – написала Талінда.

За цим хештегом тепер й українські користувачі викладають особисті історії з фото, на більшості з яких усміхнені обличчя. За цими обличчями вкрай важко здогадатися, що людина страждає від депресії та може спробувати накласти на себе руки. Учасники акції розповідають, як їм доводилося приховувати свої переживання і посміхатися, щоб ніхто не здогадався про їхню хворобу, а також закликають ставитися до депресії всерйоз і не ставитися до неї, як до примхи.

Автори також просять не припиняти спілкуватися із родичами, друзями, просто близькими та знайомими людьми, коли вони перебувають у пригніченому стані, тому що за радісними світлинами й відео можуть приховуватися німе прохання про допомогу.

ВВС Україна запитала у психологів, які наслідки може мати флешмоб #обличчядепресії і чому в Україні ця тема - табу.

Чому про депресію мовчать?

«У суспільстві деякі теми є табуйовані, щоб люди не лізли туди, де не все в порядку», - роз'яснює небажання людей говорити про депресію психолог, викладач Львівського університету імені Франка Лідія Кондратюк.

За її словами, суспільство ніби транслює повідомлення: якщо ти будеш нити, що у тебе не все в порядку, то тебе будуть сприймати невдахою, адже інші хизуються позитивом, постять гарні фото.

Психолог наводить приклад американців, які часто ззовні підтримують посмішки і кажуть, що у них все прекрасно. Але у більшості вони пропрацьовують свої проблеми зі спеціалістами. В Україні ж, на її думку, ситуація інакша - люди рідко говорять про свої проблеми і не часто звертаються за професійною допомогою.

Тому треба мати відвагу, щоб вийти за межі стереотипів і розповісти публічно про свої проблеми.

Психологи говорять про водночас негативні і позитивні наслідки хвилі таких відвертих зізнань, як для тих, хто їх читає, так і для тих, хто їх пише.

Психотерапевт Євген Тичковський радить з цим бути дуже обережним.

«Від прочитання таких історій може стати гірше навіть тим, у кого депресії не було. Йдеться про негативні навіювання», - попереджує пан Тичковський.

Ділитися своїми проблемами - це прекрасно, кажуть психологи

«Добре, що людина не закривається і починає говорити. Це прекрасно», - каже Лідія Кондратюк. Вона додає: «Соцмережі дають можливість зрозуміти, що я не унікальна, схожі проблеми є у багатьох людей, але вони не можуть зняти біль, не можуть дати підтримку, знання, як вилікуватися».

Сам флешмоб може допомогти, але важливо, щоб особиста територія людей залишалась у безпеці, каже психолог Світлана Ройз.

Читаючи такі історії, люди емоційно залучаються, а тому, за словами психолога, мають бути конкретні речі, що робити у таких ситуаціях, до кого звернутись за допомогою.

«Якщо ми потрапляємо у таку хвилю і залишаємось без інструкцій, то може відбутися ретравматизація. Важливо знати, що ризик потрапити у цей стан є у кожного. Якщо ми бачимо у себе схожі симптоми, це має спонукати нас звернутись до психолога», - радить Світлана Ройз.

Додамо, що за даними ВООЗ, кожні 40 секунд одна людина у світі скоює самогубство. За рік позбавляють себе життя понад 800 тисяч мешканців планети.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: