Японська журналістка відпрацювала понаднормово 159 годин і померла

c354d1de-dfca-4e6a-8738-9377b1552f60

Японське громадське телебачення визнало, що смерть однієї із співробітниць компанії була викликана численними переробками та неправильною організацією праці.

Молода журналістка, яка висвітлювала вибори, пропрацювала 159 годин понад норми і померла через три дні після дня голосування від серцевої недостатності. Її випадок може посилити тиск на японське уряд, який шукає способи заборонити громадянам засиджуватися на роботі допізна, повідомляє 112.ua.

31-річна журналістка Міва Садо померла ще в 2013-м. У червні і липні того року вона висвітлювала вибори в Столичну асамблею Токіо і Палати Радників — а через три дні після голосування померла від хронічної серцевої недостатності. Після розслідування, що тривало майже рік, інспектори за умовами праці прийшли до висновку, що журналістка померла від серйозних переробок. В місяць, що передував смерті, вона пропрацювала 159 годин понад норми, а відпочивала всього два дні. Це означає, що в тому місяці у неї було 28 робочих днів по 12 годин кожний.

Роботодавець Садо, японський громадський мовник NHK, опублікував результати розслідування тільки зараз. Як пояснюють в NHK, трирічна відстрочка обумовлена повагою до почуттів родичів, які просили не оприлюднювати цей випадок розголосу. У компанії повідомили, що не вважають подію приватним випадком, а навпаки, бачать у ньому «проблему всієї організації в цілому, в тому числі умов праці і того, як висвітлюються вибори».

Смерть від переробки («кароса») — серйозна проблема для японського суспільства, де прийнято демонструвати свою старанність і дисципліну, засиджуючись на роботі допізна. Кожен рік у країні реєструються сотні смертей, пов'язаних з надмірною робочої навантаженням і стресом: люди помирають від інсультів та інфарктів або здійснюють самогубства. У 2015-му році було зареєстровано більше 2 тисяч суїцидів, пов'язаних з перевтомою. У жовтні 2016 року японська влада повідомляла, що кожен п'ятий працівник перебуває у зоні ризику (тобто переробляє на 80 годин на місяць або більше) і може померти від переробок.

Міжнародна організація праці відносить до причин спровокованого роботою стресу роботу в нічну зміну, у вечірні години або у вихідні, занадто довгі робочі зміни; стрес із-за неможливості досягти цілей, поставлених компанією; звільнення і буллінг; тиск на менеджерів середньої ланки, яким часто доводиться вибирати між захистом своїх підлеглих і виконанням плану компанії по скороченнях.

Як пише Guardian, випадок Садо, ймовірно, посилить тиск на японські влади. Рік тому громадську дискусію про шкоду переробок спровокувала смерть 24-річної співробітниці рекламного агентства Dentsu. Вона працювала по 100 годин на місяць понад норми, скаржилася на фізичне і психічне виснаження, а після декількох місяців переробок покінчила з собою. Після цього випадку уряд запропонувало карати компанії, співробітники яких переробляють на 100 і більше годин на місяць, проте ніяких заходів прийнято так і не було.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: