До знищення Іл-76 з десантниками на борту причетна група Вагнера, – СБУ

db5d3c6-il

Члени приватної військової компанії Вагнера (Дмитра Уткіна) причетні до знищення українського літака Іл-76 на Донбасі, штурму луганського аеропорту та подіям у Дебальцевому.

Про це на брифінгу 7 жовтня повідомив глава СБУ Василь Грицак, передає УП.

«Чим займалася група Вагнера на  сході України: збиття Іл-76 з українськими десантниками, коли загинули 49 військових, штурм аеропорту «Луганськ» та участь у штурмах Дебальцевого та інших населених пунктів, - повідомив Грицак. – Участь у штурмі аеропорту «Луганськ» та збитті Іл-76 брали участь 72 бойовики, з них втрачено 200-ми 15 осіб. Участь у штурмі Дебальцевого брали участь 205 бойовиків, втрати - 21 особа. Знаємо (дані) кожного», - зазначив він.

Грицак додав, що бойовики ПВК брали участь у диверсіях та провокаціях проти сил АТО на лінії розмежування, а також у силовій підтримці Ігоря Плотницького - ватажка бойовиків «ЛНР» і ліквідації опозиційних ватажків та бойовиків НЗФ.

«Слідчі СБУ направили в суд обвинувальні акти щодо трьох замовників збиття Іл-76, у т.ч. ватажка «ЛНР» Плотницького. Окрім нього, фігурантами справи є його помічники Патрушев та Гурєєв. Однак судді беруть самовідвід і не хочуть розглядати цю справу, переймаючись за власну безпеку», - додав глава СБУ.

«З великою долею ймовірністі назову імена тих, хто нажимав на спускові гачки ПЗРК, коли збивали Іл-76: Олександр Гуральов 1990 р.н., м.Улан-Уде, громадянин РФ,  особовий номер М1235, посада -  стрілок-зенітник розрахунку ПЗРК. Інша людина - Андрій Лєбєдєв - 1974 р.н., с.Харинське Ярославської області, громадянин РФ, особовий номер М1671, старший стрілок-зенітник розрахунку ПЗРК», - повідомив Грицак.

Він додав, що СБУ володіє достатнім обсягом інформації про членів ПВК «Вагнер».

«Маємо номери паспортів, особисті номери, позивні, дані про місця проживання. Діяльності кожного з них буде надаватися правова оцінка в рамках кримінальних проваджень», -  зазначив глава СБУ.

За його словами, група Вагнера є найбільшо з ПВК, які за завданням Кремля брали участь у збройному конфлікті на Донбасі та у Сирії.

«Вперше діяльність ПВК Вагнера на території України зафіксовано 29 травня 2014 року. Встановлено 1587 осіб - членів «групи Вагнера», загальний кількісний склад - близько 5 тисяч осіб. Географія застосування: ОРДЛО (червень 2014 - серпень 2015 років), Сирія - з серпня 2015 року», - повідомив Грицак.

За його словами, тренувальна база ПВК Вагнера розташована в РФ у Краснодарському краї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: