Чому замки Львівщини хочуть рятувати від обласної ради

1933091_800x600_2235247

Напередодні сесії Львівської облради комісія з питань культури, історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження  та засобів масової інформації знову спробувала розглянути проект про передачу низки замків Львівщини в комунальну власність.

Як і попереднього разу, жодного рішення по суті прийнято не було, передає кореспондент Дивись.info, який відвідав засідання комісії. Водночас, комісія рекомендує знову зняти це питання з розгляду на сесії. А громадські активісти та митці створили громадський комітет для порятунку пам’яток.

«Замки висять у повітрі»?

Нагадаємо, 6 обєктів культурної спадщини пропонують прийняти у комунальну власність ЛОР. Йдеться зокрема про Олеський та Підгорецький замки, Пятничанську вежу у Жидачівському районі, Каплицю Боїмів та вежу колишньої Святодухівської церкви у Львові.

Як пояснив начальник управління майном спільної власності територіальних громад облради Микола Бандра, ці об’єкти не перебувають у жодній власності, і «висять у повітрі». Як доказ він навів рішення обласної ради від 2006 року про надання згоди на передачу цілісного майнового комплексу Львівської галереї мистецтв у державну власність.

«У державну власність були передані будівля на вулиці Стефаника, 3, фінський будиночок в Олеську, в Підгірцях будівлі пральні, котельні, конюшні і гаражу, головний корпус музею Виговського у Жидачівському районі, земельна ділянка у Брюховичах для обслуговування музею модерну і скульптури. І все. Чому не було решта передано? Бо воно не було обліковано на балансі картинної Галереї», – заявив Микола Бандра.

Відтак, за його словами, потрібно впорядкувати право власності, бо без цього неможливі жодні подальші дії, навіть передача державі. З такою позицію погодилися представники юридичного відділу ЛОР, та департаменту культури ЛОДА, а також заступник директора Львівської галереї мистецтв Ігор Лесь (директор галереї Тарас Возняк попри запрошення на засідання не прийшов). При цьому, за словами Ігоря Леся без впорядкування питання власності галерея не може належно фінансуватися та претендувати на гранти.

Натомість представник ГО «Громадськість і ініціатива» Віталій Горбатенко заявив, що  об’єкти про які йдеться вже перебувають у державній власності.

«Є закон, який діяв до 2000-го року «Про охорону і використання пам’яток історії та культури». І цим законом  було встановлено, що всі виявлені на території УРСР об’єкти переходять у власність держави Тобто ці об’єкти уже є у власності держави. Насправді вас хочуть певним чином ввести в оману. В ухвалі немає погодження департаменту культури і містобудування – органу охорони культурної спадщини, на оформлення, передачу у користування тощо. Пропонується щоб без жодної документації ви прийняли важливе рішення. На об’єкти, які вже є у державній власності, пропонують оформити право спільної власності територіальних громад Львівської області – по суті прийняти у комунальну власність.  Рішення є неправомірним. Ви передаєте у комунальну власність, потім – у державну, а по дорозі десь майно губиться», – заявив громадський активіст.

Зрештою, депутати вирішили не приймати жодного рішення щодо передачі об’єктів у комунальні власність, оскільки не комісія не отримувала відповідного звернення.

Щодо двох звернень, які надійшли у комісію з проханням підтримати передачу об’єктів у державну власність та посприяти в укладенні договорів оренди, то депутати теж не прийняли жодного рішення. Як заявив голова комісії Юрій Візняк, якщо завтра у проекті порядку денного з’явиться проект рішення про передачу замків у комунальну власність, він рекомендуватиме зняти його з розгляду.

Чи стоять на землі?

Тим часом, свою незгоду з проектом рішення висловили відразу кілька середовищ.

Спочатку протест заявили представники партії «Самопоміч». «Коли ми, аналізуючи ситуацію, зробили витяги з реєстру, то побачили, що, наприклад, замок в смт. Олесько є зареєстрований на Львівську національну галерею мистецтв імені Б. Возницького. Вид власності – державна, тобто держава в особі Міністерства культури України зазначена як власник. Відповідно виникає запитання – для чого нам рішення про передачу такого замку у власність області?» - заявила під час прес-конференції голова фракції «Самопоміч» у Львівській облраді Інна Свистун.

«Ці об’єкти одразу повинна перебрати на себе держава. Такий варіант найкращий, але ми мусимо розуміти, що це є значно довший процес, який може тривати навіть рік або й більше. Може бути інший варіант, коли в проекті рішення ЛОР буде встановлений запобіжник, який передбачатиме процес передачі цих об’єктів із власності ЛОР до Кабміну. Інакше, якщо цей проект залишиться таким, як зараз, то голосувати за нього не можна, бо всі ці загрози залишаються. Ці об’єкти можуть бути продані, перепродані, віддані і так далі», - додала народний депутат Ірина Подоляк.

Категорично проти передачі у комунальну власність і представники мистецького та громадського середовищ.

Під час своєї прес-конференції вони оголосили про створення громадського комітету на захист пам’яток. «Ми будемо діяти у державних інтересах та інтересах тих пам’яток», – заявила колишній директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького Лариса Разінкова-Возницька.

До комітету увійшли:

Лариса Разінкова-Возницька, директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького у 2012-2016 роках;

Юрій Шухевич, народний депутат України;

Любомир Медвідь, професор, академік Національної академії мистецтв України;

Андрій Бокотей, професор, академік Національної академії мистецтв України;

Мирослава Бабінська, член комісії з питань культури та історико-культурної спадщини Львівської обласної ради;

Віталій Горбатенко, заступник голови ГО «Громада та ініціатива»;

Олег Панькевич, депутат Львівської обласної ради.

Цікаво, що в цьому питання співпала позиція «вічних опонентів» - «Самопомочі» та «Свободи».

«Нам розповідають, що замки «висять у повітрі». Але вони стоять на землі, під ними гектари землі, і про статус цієї землі нам сьогодні нічого не кажуть. Кажуть, що це буде вирішуватися пізніше» - обурилася депутат від «Свободи» Мирослава Бабінська.

Побоювання всіх протестуючих щодо передачі замків ЛОР відкритим текстом підсумував народний депутат Юрій Шухевич.

«Що робиться із замками? Я думаю, там вже хтось про щось домовився і хоче накласти лапу на них. Завтра там з’явиться готель, ресторан, але не буде культури і не буде замку. Його захочуть перебудовувати, добудовувати, розбудовувати. Цього не можна допустити», – заявив Юрій Шухевич.

Якщо ж рішення про передачу низки об’єктів культурної спадщини у комунальну власність таки буде прийнято, активісти обіцяють використати всі законні засоби для його скасування. «Це може бути наприклад позов до суду», - заявив представник комітету Віталій Горбатенко.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: