У Львові покажуть античні скарби Греції та Риму

biblioteka-23

У Львівському музеї історії релігії частину античних фондів тимчасово показали публіці. Виставка триватиме лише до 20 жовтня.

Про це інформує Zaxid.net.

Не багато львів'ян знає, що у Львівському музеї історії релігії можна побачити мумії кота і сокола, яких єгиптяни забальзамували у 2 тисячолітті до нашої ери. Поруч із ними ‒ бронзові статуетки богів Осіріса та Ісіди з Гором, яким три тисячі років, а ще фрагмент саркофага, розписаного ієрогліфами. Показують і вірування античних Греції та Риму.

Та у постійній експозиції показують лише невелику частину античних артефактів, у фондах музей має значно більше. Вперше дещо із фондової античності тимчасово виставили.

«Найдавніша пам'ятка на нашій виставці датується V століттям до нашої ери, тобто їй 2500 років. Це чорнолакова чаша або скіфос», ‒ розповідає працівниця Львівського музею історії релігії Надія Полянська.

До Львова ці раритети потрапили завдяки археологам.

«Їх передали у Львів із розкопок, переважно з північного Причорномор'я, де колись були античні міста. Це для нас дуже важливо, адже ми розуміємо теперішню ситуацію, в тому числі з Кримом», ‒ додає Надія Полянська.

Багато експонатів музей історії релігії успадкував і від довоєнного музею Любомирських.

«Ми показуємо рідкісну колекцію світильників. Їх використовували як в оселях, так і в храмах. А ще тут є багато зображень богині Деметри, яку шанували також і на українських землях», ‒ коментує Надія Полянська.

Герої античних міфів і мешканці Олімпу залишилися в мистецтві і після стародавніх часів. Тому виставку доповнили пізнішими, але не менш вартісними живописом, скульптурою, і графікою XVI-XX ст.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: