У боротьбі між «яструбами» і «голубами» у ПАРЄ перемогли «голуби», – політолог

875666

Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, яка може створити умови для зняття політичних санкцій з делегації Російської Федерації, відхиливши майже всі правки, запропоновані Україною.

ПАРЄ закликала провести четвертий саміт Ради Європи та зберегти і надалі зміцнити загальноєвропейський проект в Європі, який серйозно змінився з часу проведення останнього саміту 12 років тому. Накладення санкцій на делегацію РФ призупинило її повноваження в Асамблеї, що в результаті не дозволяє їй брати активну участь в роботі ПАРЄ. Водночас, Росія продовжує брати участь в Комітеті міністрів Ради Європи, який повинен був нести головну відповідальність за підготовку до проведення саміту РЄ.

Члени Асамблеї вирішили, що ПАРЄ повинна також брати активну участь в підготовці до зазначеного саміту, і тому було запропоновано, щоб обидві ці статутні організації були сумісні щодо країн-учасниць.

Ще один аргумент прихильників скасування санкцій – відмова Росії платити членські внески.

«Асамблея висловлює жаль, що у відповідь на цю ситуацію, Російська Федерація 30 червня 2017 року оголосила своє рішення, що вона призупиняє виплату свого внеску в бюджет Ради Європи на поточний рік до повного беззастережного відновлення повноважень делегації її Федеральної асамблеї в Парламентській асамблеї Ради Європи», – йдеться в резолюції італійця Мікеле Ніколетті.

Як у соцмережах відреагували на резолюцію українські політологи, політики, члени української делегації ПАРЄ.

Сергій Таран, політолог:

«У тому, що ПАРЄ проголосувала за можливе повернення РФ «винні» не тільки гроші. Просто на Заході вже кілька десятків років змагається «яструбине» і «голубине» ставлення до політичних фріків. «Яструби» кажуть, що з політзбоченцями краще не спілкуватися. А «голуби» кажуть, що якщо їх ізолювати, то не буде жодного шансу на них вплинути, а, натомість, якщо їх втягнути в демократичні процеси, то шанси на їх видужання з’являються.

Цього разу перемогли боязкі «голуби». Але все може змінитися, як було зовсім недавно, під час вигнання Агромунта. І останнє. Про всяк випадок наголошую, що це не має жодного відношення до економічних санкцій. Бо ними керують не полохливі європтахи, а білі американські орли».

Михайло Басараб, політолог:

«Не засмучуйтеся рішенням ПАРЄ стосовно Росії. Варто бути готовими і до скасування санкцій Євросоюзу. В таких умовах визначальними стають рішення українського парламенту щодо війни, «мирного плану», «реінтеграції», санкцій та інших питань національної безпеки. Тут не може бути «прохідних» питань, безвідповідальних рішень і сліпого покладання на західних, прости Господи, партнерів».

Ірина Геращенко, перший віце-спікер парламенту:

«Насправді, це одна з найважчих і найскладніших сесій ПАРЄ. Бо коли є біле і чорне, дуже легко переконувати колег бути на стороні світлих сил. А на цій сесії у повній мірі задіяні елементи гібридної війни-маніпуляції, відверте перекручування фактів, брехня.

Ця сесія відбувається під знаком нашіптувань, вимог, шантажу, зомбування щодо необхідності повернення російської делегації. Як правильно написав посол Дмитро Кулеба, ляльководи – за лаштунками. Їх маріонетка Аграмонт зламалася, тож на сцену витягуються нові ляльки. Земан, який в зловісній європейській тиші говорить про мегапопулярність Путіна , якого підтримують 80% росіян (Гітлера, коли він шматував Чехію і Брежнєва, коли він слав танки в Прагу, підтримували 90% мовчазного населення).... Янгланд, який, не приховуючись, говорить , що ПАРЄ має вибрати між членськими внесками РФ (а це безбідне життя персоналу, що звик до комфорту) чи принципи, які так марудно виконувати.

Спроби розколоти групу ЕРР , яка підтримала на посаду антиросійського Емануеля Зінгеріса, але тут самовисунулася кіпріотка Стелла Кіріакідес, яка жодного разу ніяк не висловлювалася про агресивну політику РФ, не має ніякої позиції, й чимало делегатів ПАРЄ голосують за президента без позиції по РФ, бо це зручно.

Спроба оголосити інквізицію Україні за мовний закон з боку деяких делегацій. На сцені ПАРЄ з'явилася політична група імені Аграмонта, яка тепер виступає з усіх питань, окопуються на місцевості в складному політичному ландшафті Асамблеї.

Що нас рятує? Поки що єдність. Якби ми тут пересваритися і перегризлися, побилися й кинули одне в одного шашку, як в Києві, Аграмонт вже приїхав би на білому коні, якого б тягли за вуздечку представники Держдуми РФ, щедро осипаючи дорогу рублями- єврами-внесками. Тому українська делегація , яка захищає принципи ПАРЄ і нагадує іншим, що принципи – важливіші за внески».

Володимир Ар’єв, нардеп:

«У ПАРЄ ухвалили одну неприємненьку резолюцію, яка в теорії може відкрити дорогу до змін в регламент, щоб повернути РФ. А може і не відкрити. Але ми, грузини і північні країни були проти. Пройшла вона лише тому що документи із загальними речами в Асамблеї проходять значно легше, ніж з конкретикою. І якщо в майбутньому делегатам запропонують затвердити механізм, який стане реальною дорожньою картою для безапеляційного повернення РФ, то це в ПАРЄ буде сприйнято зовсім-зовсім інакше.

Ну і в політкомі Гончаренко і Унгурян провели поправку, в якій залучення до спільної роботи в Асамблеї має базуватися на обов‘язках і виконанні резолюцій. А РФ поки жодної не виконала.

Єдиним механізмом повернення РФ є зміни до регламенту. Цілком конкретні зміни, не загальні фрази. І досі про це мова не йшла».

Дмитро Кулеба, постійний представник України при Раді Європи:

«Я не переб’ю топ-новину, але хто може, послухайте:

  1. Йде гра. Ми б’ємо, нас б’ють. Схвалення доповіді Ніколетті, про яку так багато галасу, це удар, а не нокдаун. Keep calm.
  2. Бажання повернути росіян в ПАРЄ є, але гарантій повернення немає. Червона лінія – січень 2018 р. Все, що відбуватиметься до цього, – це гра, а не результат гри. Вірогідність повернення наразі дорівнює вірогідності неповернення. Все залежить від купи чинників.
  3. Україна не йде на компроміси в питанні повернення росіян до ПАРЄ. Хоча нас схиляють. Вперше про це кажу: два тижні я отримую запитання від посланців – яка ваша ціна за повернення Росії в ПАРЄ? Я відповідаю: виконання резолюцій ПАРЄ. Саме це українські депутати проштовхнули в доповідь Ніколетті. Ця правка ухвалена всупереч опонентам.
  4. Суспільство має визначитися: ми стоїмо разом стіною за Крим? Тоді готуйтеся до боротьби і давайте боротися разом. Якщо державу і суспільство роз’єднають, нас переможуть. Не розганяйте зраду.
  5. Візит президента Порошенка до ПАРЄ зашкодив сценарію русофілів та нівелював виступ Земана. Але потрібно працювати і далі.
  6. Перефразовуючи анекдот, якби ви знали справжні розклади в дипломатії, ви б більше любили домашніх тварин».

Підготувала Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: