СБУ передала копії кримінальних справ НКВС проти членів УПА родичам бійців

22366831_1449402195095112_2543888527953893204_n

Співробітники Управління Служби безпеки України у Львівській області вручили копії кримінальних справ НКВС проти членів національно-визвольного руху родичам бійців Української повстанської армії Ольги Ільків та Анастасії Петричкович-Закидальської.

Про це повідомили в СБУ.

Як наголосив начальник Львівського СБУ Олександр Ткачук, Служба ніколи більше не перетвориться на каральний орган носіїв тоталітарної, імперської ідеології. «Наше місце у Європі, і ми завжди працюватимемо виключно у рамках законів та зважаючи на права людини», - сказав він.

Ткачук додав, що передача двох карних справ борців проти окупаційних режимів – не разова акція до свята. Служба продовжує кропітку роботу із розвінчання старих радянських і нових російських міфів про повстанську армію.

«До нас може звернутися будь-хто, хто постраждав від політичних репресій і отримати копію справи. Вірю, що для багатьох це дуже важливо», - наголосив начальник Львівського СБУ. Усього в архіві Управління наразі зберігається близько 60 тисяч томів на осіб, які були засуджені за політичними статтями. Також частково збереглися речові докази по справах, такі як світлини і інші артефакти, що стосуються тематики Українського визвольного руху, церкви, дисидентів, рукописні документи та інше.

Довідка

Ольга Фаустинівна Ільків, зв'язкова Романа Шухевича, позивний «Роксоляна», 14 років провела у радянських тюрмах.

Анастасія Федорівна Петричкович-Закидальська, член національно-визвольного руху, ув'язнена сталінських таборів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: