Депутатська недоторканність: бути чи не бути

832242ac7e13324c6a0d633fe04

Президент Петро Порошенко пропонує внести зміни до Конституції щодо недоторканності народних депутатів. Проект закону про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) під номером 7203 зареєстровано ним у Верховній Раді 17 жовтня.

Президент Петро Порошенко пропонує внести зміни до Конституції щодо недоторканності народних депутатів.

Проект закону про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) під номером 7203 зареєстровано ним у Верховній Раді 17 жовтня, передає Радіо Свобода.

Порошенко пропонує викласти статтю 80 у такій редакції: «Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп».

Президент також пропонує, що ці зміни набрали чинності з 1 січня 2020 року.

«Як і обіцяв у своєму Посланні на початку вересня, знову вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону щодо скасування депутатської недоторканності.

Імунітет народних обранців давно перетворився в гарантію безкарності.

Скасування депутатської недоторканності, як і створення Антикорупційного суду у відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії Ради Європи – важливі складові ефективної боротьби з корупцією.

До речі, фінансування такого суду передбачене проектом бюджету на 2018 рік, який цього тижня Верховна Рада має розглянути в першому читанні», – йдеться на сторінці президента у Фейсбук.

Тим часом Голова Верховної Ради Андрій Парубій доручив профільному комітету невідкладно розглянути два законопроекти, які пропонують скасування недоторканності депутатів. Про це він заявив на погоджувальній раді у вівторок, передає УНІАН.

Він додав, що його особиста позиція полягає у тому, що депутатська недоторканність має бути знята, адже вона в існуючому вигляді «не має права на існування». Втім,Парубій наголошує, що у парламенту немає юридичних підстав розглядати сьогодні питання зняття депутатської недоторканності та створення Антикорупційного суду.

Говорячи про питання зняття депутатської недоторканності та створення Антикорупційного суду, Парубій наголосив: «Ні по першому, ні по другому питанню сьогодні ми не маємо юридичних підстав для їхнього розгляду».

Тим часом нардеп Сергій Лещенко назвав пропозицію президента подачкою і заявив, що голосувати за запропонований Петром Порошенком законопроект не буде.

«Система вирішила кинути нам подачку. Порошенко вніс свої поправки в Конституцію щодо недоторканності депутатів. Не пройшло і трьох з половиною років. Це результат тиску суспільства, але Порошенко не був би Порошенком, якби не підклав свиню. Цей законопроект повністю повторює депутатський, тільки з однією різницею – скасовувати недоторканість Порошенко хоче... з наступного скликання Ради. Тобто на його клан, який останні три роки грабує Україну, ці поправки поширюватися не будуть. Наша вимога – недоторканість має бути скасована до весни 2018 року, тобто протягом двох найближчих сесій Ради.

І ще – ці поправки мають голосуватися у системній прив’язці до закону про процедуру імпічменту президента», – написав Лещенко.

Нагадаємо, у центрі Києва зранку 17 жовтня перекритий рух на кількох вулицях в урядовому кварталі. Міхеїл Саакашвілі та його партія «Рух нових сил» організовує акцію «на підтримку політичної реформи, обмеження депутатської недоторканності і створення антикорупційного суду».

Зі свого боку Служба безпеки України повідомила про наміри «окремих радикально налаштованих структур» здійснити провокації під час цих акцій.

Обмеження депутатської недоторканності – одна з вимог акції, яка 17 жовтня відбувається під стінами Верховної Ради.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: