На Львівщині реалізують 10 нових проектів за кошти Євросоюзу

IMG_6477

Проекти, які перемогли в «Програмі транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020» зорієнтовані на розвиток туризму в Карпатському регіоні, релігійного виховання молоді та збереження пам'яток історико-культурної спадщини. 

Проекти, які перемогли в «Програмі транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020», зорієнтовані на розвиток туризму в Карпатському регіоні, релігійного виховання молоді та збереження пам'яток історико-культурної спадщини. 

Тож, 10 проектів реалізовуватиметься на території Львівської області у співпраці з партнерами з прикордонних регіонів Польщі та Білорусі за кошти Європейського Союзу.

Як розповіла виконавча директорка Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» Галина Литвин, задля реалізації проектів відібрали найкращі перлини у всьому українсько-білорусько-польському кордоні, щоби їх удосконалити та зробити доступними.

За її словами, кожен проект має як мінімум двох партнерів. «Якщо говорити про Підкаменський проект - паломницький маршрут, то ту їх двоє. Два на на території Польщі та два в Україні. Кошти поділено навпіл, відповідно кожна сторона відповідає за організацію свого проекту», - пояснила Галина Литвин.  Також вона зазначила, що в Карпатах територія значно ширша, тому там маємо аж 11 партнерів, а в Розточчі - 5.

«Тепер наше завдання – за два роки реалізувати ці проекти і продемонструвати спроможність працювати з європейськими грошима», - зауважив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

За словами Олександра Ганущина, загалом за залучені в Львівщину понад 6,5 млн євро упродовж 2018-2020 років буде реалізовано інвестиційні заходи із збереження пам'яток історико-культурної спадщини у Підкамені, Уричі, Раві-Руській, Сколе. «Природоохоронні проекти реалізують у Червонограді, Східниці, Добромилі, Сокальському районі та Яворівському національному природному парку», - додав голова ЛОР.

Під час прес-конференції також презентували перелік проектів-переможців, що реалізовуватимуться на території Львівської області. Серед них:

Транскордонний паломницький маршрут, який, за словами Галини Литвин, мав би стати інструментом промоції спільної історико-культурної спадщини в українсько-польському прикордонні. «Коли ми говоримо про паломницький маршрут, то маємо ідентичні заходи в Польщі. Зокрема, в Підкамені зробимо 3d-візуалізацію, QR-код пам'яток, щоб люди змогли набагато легше і швидше отримати доступ до церков та монастирів», - пояснила пані Галина.

Також переможцем серед проектів став «Рове Лове Розточчя» – разом попри кордони. «Плануємо втілити в життя промаркований маршрут з велодоріжками, в майбутньому облаштуємо ще сервісні центри для підкачки коліс та інформаційні таблички для туристів», - зазначила Галина Литвин. Також, за її словами, буде створений  сучасний візит-цент в особливому архітектурному стилі та цікавою покрівлею із трави, де молодь та школярі зможуть вивчати те, що знаходиться на території Розточчя.

Єднає нас Буг – утворення двох транскордонних байдаркових туристичних маршрутів.

Окрім цього, ще реалізуватимуть проект «Світ карпатських розет». Як зазначила виконавча директорка Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», потрібно зберегти культурну спадщину Карпат. «Оскільки, центр культурного розвитку карпатських областей, серед них львівська Тустать, Косів - видатний гуцульський центр на Івано-Франківщині, і на Закарпатті село Количава, маємо створити там таке середовище, як було колись». Також, за словами пані Литвин, будуть проводити різноманітні майстер-класи, - кулінарі, вишивки, мистецтва та інші заходи із збереження унікальності культури Карпат.

Сцена Галичини – наша спільна історія – промоція української культури та польської культури у рамках співпраці Польського дому у Львові та Українського дому у Перемишлі.

«Mонастир і близнюки» використання потенціалу історичної спадщини закону Реформатів для розвитку туризму та соціально-культурного життя в Польщі та Україні.

Поліпшення системи транскордонного захисту навколишнього середовища через побудову очисних споруд.  «Є три міста Червоноград, Добромель і Східницю, в яких реалізовуватимуть ідентичні проекти,  оскільки ми розуміємо, що в нас не збудовані очисні споруди, і всі води пливуть у Польщу», - пояснила Галина Литвин.

Активація Центру Роботи з Молоддю в Місці Пястовому – культурна й історична спадщина Жешівського та Львівського регіонів як основа освітніх цінностей Отця Броніслава Маркевича

Природа без кордонів – збереження спільної природної спадщини в громадах Добромиль (Україна) та Загуж (Польща)

Охорона вод Солінського озера та лікувальних вод курорту Східниця також серед переможців. 

Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: