Польща відмовила Угорщині у підписанні листа з протестом через освітній закон в Україні

eb882bf1-1779-46c0-b392-7790053b0529

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський відмовив главі МЗС Угорщини у підписанні спільного листа до української влади щодо закону про освіту в Україні.

Про це Ващиковський розповів в інтерв'ю угорському виданню Heti Valasz, повідомляє «Європейська правда».

Ващиковський звернув увагу на український закон про освіту, у зв'язку з яким в Угорщині заявили про ініціативу переглянути Угоду про асоціацію між ЄС та Україною, а також про намір блокувати подальше зближення України з ЄС.

«Я не буду це засуджувати, бо це двостороння справа між Угорщиною та Україною. Однак, я не буду політизувати цю проблему, зважаючи на складнощі України через російську агресію. Я переконаний, що цю ситуацію можна вирішити мирним, менш емоційним способом», - заявив він.

Ващиковський додав, що глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявляв про це, коли пропонував написати спільний лист керівництву України.

Глава МЗС зазначив, що закон спрямований на регулювання ситуації в російських школах, а польська меншина має лише кілька двомовних шкіл в Україні, тому Варшава не вважає це великою проблемою і не має наміру приєднуватися до емоційних заяв Сійярто.

«Але я розумію ситуацію угорців: вони живуть у великому анклаві, і там є багато шкіл, де головною мовою є угорська мова, але, чесно кажучи, це звучить неприродно для мене, тому що люди, що живуть там, повинні розуміти обидві мови», - сказав міністр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: