У Росії Гриба звинувачують в підготовці вибуху на шкільній лінійці в Сочі

20170914160820-1ff1de774005f8da13f42943881c655f (1)

Викраденого в Білорусі російськими спецслужбами українця Павла Гриба в Росії звинувачують у підготовці до терористичного акту на шкільній лінійці в Сочі.

Про це йдеться в постанові про продовження строку тримання обвинуваченого під вартою, текст якого є в «Української правди».

Постанову подано старшим слідчим з ОВС 2 відділення СВ УФСБ Росії по Краснодарському краю, майором юстиції Карпюком П.Є.

У документі зазначається, що кримінальну справу по Грибу було порушено 4 липня 2017 року СВ Управління ФСБ Росії по Краснодарському краю за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.205.1 КК РФ.

Згідно з постановою, в ході попереднього слідства було встановлено, що вперіод з 27 березня по 13 квітня 2017 року Гриб «є прихильникомекстремістської організації УНА-УНСО, керуючись ідеями супремасизму (за ознаками етнічної групи і культури) сегрегації», перебуваючи на території України, через "Skype» відправляв повідомлення українською мовою, «що містять переконання, пропозиції, заклики до почуттів максималізму, винятковості і значущості, почуттям переваги українців над росіянами, а також до почуттів помсти нібито за те, що були в минулому і які є наразі факти окупації Росією споконвічно-українських земель».

Також вказується, що Гриб звернувся до дівчини (її дані в документі не вказуються), «з метою спонукати її виготовити саморобний вибуховий пристрій, здійснити його закладку в будівлі середньої школи в Сочі Краснодарського краю».

«Проведення в дію планувалося 30 липня 2017 року на випускний лінійці з метою дестабілізації органів влади і впливу на прийняття ними рішень про статус окремих областей Російської Федерації, тобто вчинити терористичний акт із завданням шкоди, настання інших тяжких наслідків, а також умисного заподіяння смерті людині, - злочин, передбачений п. "б" ч.3 ст.205 К РФ"», - сказано в постанові.

Також в тексті документа сказано, що 28 липня 2017 року Гриб був «притягнутий як обвинувачений у ч.1 ст.205.1 КК РФ». Однак, звинувачення йому не було пред'явлено через те, що його фактичне місцезнаходження не було встановлено, в зв'язку з чим його оголошено в розшук, здійснення якого доручено УФСБ РФ по Краснодарському краю.

«25 серпня 2017 року відповідно до ст.91-92, ч.3 чт.210 КПК РФ Гриб П.І. був затриманий в м Ярцево Смоленської області. У той же день відповідно до ч.6 ст.172 КПК РФ Грибу П.І. було пред'явлено звинувачення в скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.205 КК РФ», - сказано в постанові.

Відзначається, що свої дії Гриб нібито здійснював «за мотивами національної ненависті». Зараз йому загрожує термін ув'язнення від трьох років.

Раніше повідомлялося, що в Росії продовжили арешт для Гриба до наступного року.

Нагадаємо, 24 серпня 19-річний Павло Гриб виїхав до Білорусі на зустріч із дівчиною-росіянкою, з якою до того спілкувався тільки через соцмережі, після чого, за словами батька, зник. Генеральна прокуратура України відкрила провадження через зникнення українця. Пізніше стало відомо, що юнак перебуває в СІЗО в Краснодарському краї Росії, йому інкримінують вчинення злочину за статтею про тероризм.

13 вересня російські ЗМІ написали, що українець, згідно з рішенням суду в Краснодарі, заарештований до 17 жовтня. Адвокат хлопця сказав, що рішення було ухвалене заочно. 18 вересня батько Павла Гриба з посиланням на слова українського консула, який зустрічався з юнаком у СІЗО, сказав, що в того були висипи на тілі. Батько припустив, що причиною могло стати припинення вживання ліків, які хлопцеві через хворобу необхідні щоденно.

Адвокат Павла Гриба в Україні Євгенія Закревська днями повідомила, що Європейський суд з прав людини зажадав від Росії доступу українських лікарів до хлопця, щоб оцінити стан його здоров’я.

Представництво ЄС в Україні вимагає від влади Росії звільнити утримуваного під арештом українця Павла Гриба та інших громадян, затриманих незаконно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: